Mateřská pro studentky?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
52
21.8.13 13:12

@Kačta to je přesně ono..napsat tady že uvažuju o potratu (což neuvažuju) tak by mě tu hned kamenovaly komentářema jak sobecká jsem… děkuji za tehle tvůj názor, moc mě potěšilo, že nejsou všichni proti mě :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22.8.13 16:50

dotaz ohledně příspěvků po narození miminka

Dobrý den,
Měla bych dotaz ohledně peněz po porodu.
Mám takový menší(větší) problém je mi 18 let a jsem prozatím studentkou Sš v září nastupuji do 4.ročníku a v lednu 2014 se mi má narodit holčička. celé 4 mesíce budu chodit do školy individuálně. Bohužel ale nevím, jak to budu mít s mateřskou poté co se mi malá narodí. Maturovat totiž budu až poté, co bude mít malá 3 měsíce a proto nevím, jak to budu mít, když budu mít po porodu a stále budu i studentka ještě 3 měsíce po porodu.
Děkuji moc za Vaše rady. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
699
22.8.13 17:03

@LucieDlouha Od narození dítěte budeš mít nárok na rodičovský příspěvek. A možná i na porodné - záleží na finanční situaci rodiny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
52
23.8.13 09:16

@LucieDlouha jak jsem pochopila z předešlých komentářů, tak na mateřskou nárok nemáš. bývalo to, že se studium bralo jako „zamestnání“, ale prý se to zrušilo :,( takže jak píše kkvetinka, 100% rodičovský příspěvek, možná 500,–přídavek na dítě, a příspěvek na bydlení (což vidim bledě, jelikož nejspíš žiješ u rodičů)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1717
23.8.13 23:17

Studium se bere jako zaměstnání, ale pro jiné účely. Aby mohl někdo čerpat peníze ze sociálního pojištění (nemocenská, rodičovská, ošetřování člena rodiny), pak do toho systému musí nejprve nějakou dobu přispívat (180 dní za uplynulý rok a zároveň 270 dnů za uplynulé 2 roky - tuším, možná se to mírně změnilo). Takže pokud někdo onemocní nebo se stará o člena rodiny z důvodu nemoci a nebo nastoupí na mateřskou a neplatí nemocenské, tak logicky nic nedostane.
Rodičovský příspěvek se vyplácí z jiného fondu (stejně jako příspěvek na děti, na bydlení a bůhvíco ještě), spadá to pod úřad práce nikoliv pod sociální/nemocenské pojištění. Proto má každá matka po narození potomka nárok na rodičovský příspěvek bez ohledu na to, jestli pracuje, studuje nebo se fláká. Jen když pracuje a vykazuje nějakou dobu příjmy, tak si může podle vlastního uvážení (v jistých mezích) určit, jak bude tento příspěvek čerpat. Pokud nepracuje, je to dané a neměnné a psané někde výše. Tzn. studentka (je jedno kdy rodí a jestli je či není student v době po porodu) má nárok na rodičovský příspěvek ode dne porodu ve výši 7.600,– a po 9 měsících se částka snižuje na 3.800,– do věku 4 let dítěte.
Pokud dáma znovu otěhotní než dítě dosáhne 4 let věku, příspěvek se ruší a jede se ve stejném režimu s druhým/dalším dítětem. Příspěvky se prosím nesčítají, takže pokud budete mít vícero dětí, neznamená to, že berete několik příspěvků. To jen, pro pořádek, aby bylo jasno ;)

Hodně štěstí holky. Není to jednoduché, ale pokud máte zázemí v rodině, zvládnete to :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101826
16.9.13 18:28

No, to záleží na tom, jak přesně je ta DPČ formulovaná, zda bude spadat pod zaměstnání malého rozsahu nebo ne, ale spíš bych řekla, že pokud nastoupíš na mateřskou v prosinci, tak bys nárok mít měla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
681
16.9.13 19:10

Spíš bych se na tohle zeptala na sociálce, tady ti to nikdy neřekne. Podle odpracované doby na ni nárok mít nebudeš, když by se do toho započítávalo studium, je možné, že ano, ale kamarádka má teď 4 měsíční mimi, v červnu ukončila VŠ, ale mateřskou neměla, dostává od porodu rodičovskou. Takže bych se fakt zeptala přímo na sociálce, tam ti to řeknou přesně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
376
16.9.13 21:47

Já jsem teda nebyla na VŠ, ale podle nových zákonů se do těch 270 dnů bohužel studium nezapočítává, aspoň tak mi to řekli na pracáku a na sociálce ;) Prostě prý musí být odpracovaných 270 dnů a hotovo… Ale pokud by to nakonec bylo jinak, tak sama bych to ráda věděla :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8867
20.9.13 06:22

@Annie94 teda, Ty jsi ročník 1994, to už máš toho hodně za sebou 8o
No vysokou asi nedoděláš, nevím, neznám nikoho, kdo by neměl podporu partnera plus velkou podporu rodiny a ještě k tomu dost peněz na studium.

Ty nemáš ani jedno. Nechtěla bys raději dát dítě k adpoci, když už nechceš jít na potrat?
Zničíš si celý život a co chudák maminka? Taky už by si zasloužila klid a ne že se Ti bude starat o nemanželské dítě :roll: Vždy´t jistě ještě má do důchodu daleko a svých problémů a starostí dost.

Jsi hrozně sobecká a myslíš jen na sebe. Ale takových tu je více. Přečti si třeba tuto diskuzi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8867
20.9.13 06:24

https://www.emimino.cz/…trat-124805/
Taky jedna taková, co je rozhádaná s vlastní maminkou…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat