Jakou finanční rezervu jste měly před mateřskou?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
5314
20.11.18 12:09

Finanční rezervu vyloženě na „dobu na rodičáku“ jsme neměli. Nejsme šetřící typy. Manžel nás po ty dva roky, co já nevydělávala byl schopen finančně zajistit, i když to bylo občas náročnější, když jsme si v roce dvojčat pořídili dům na hypotéku - veškeré peníze, co jsme do té doby měli se stejně „utopily“ tam

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.11.18 12:16

Ty jo, jak si ctu ty odpovedi, tak mi spadl kamen ze srdce. Ja jsem si rikala, jak to vedu… Jsem na druhem rodicaku. Druhy rodicak mi na dve deti samozrejme nestaci. Manzel plati hypoteku, energie, občas nakup, polovinu dovolene, ted tedy i dceri skolu (nechodi na cely tyden). Privydelavam si, mám 7300 rodicak plus cca 7000. Musela jsem sahnout do rezerv - cca to vyslo asi tak : první dite první rok cca 10tis, druhy rok 20tis. Treti rok jsem byla tehotna, to jsem uz nedělala. První rok s druhym dítětem - 30 tis z rezerv. Od prvních narozenin druhého privydelavam, nicmene - krouzky pro starsi, ruzne aktivity, stále dieta pro obe dve ( a i pro me, neboť kojim). Ted to plychtim s tim prijmem 14 tis, nicmene občas si do rezervy sahnu (ockovani atd). Detem jsem ušetřila 30 tis.

Sumasumarum - 70tis z rezerv pro dve deti na 5 let.
Anonym - hodne informaci vcetne financi a detí

• Citovat
  • Upravit
14376
20.11.18 12:18

Taky jsme vyloženě finanční rezervu neměli. V té době jsme se stěhovali a zařizovali zároveň byt. Výbavu jsme pořizovali během těhotenství, každý měsíc něco. Kupovala jsem hodně věcí z bazárku, nepotrpím si na nové. Nový mám akorát kočárek, bodyčka(to je pro mě spodní prádlo) a pár kousků oblečení a povlečení. Záleží, jak jsi náročná. Kamarádka má fusak za 3500Kč,já za 10€z bazaru a svoji funkci plní. Není to jen žádná ta fajnová značka. Na čem nešetříme, je autosedačka, teď budeme kupovat od 9kg a žádný šmejd bych nekoupila. Také záleží hodně na tom jak bohatí a štědří jsou rodiče. Mám kolem sebe hodně maminek-kamarádek a většině z nich to nejdražší kupovali oni. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2236
20.11.18 12:23

My jsme měli finanční rezervu velkou, nicméně na ni zatím nebylo potřeba kvůli dětem sahnout. Ani při rodicaku, ten jsem teda měla 11 500, natož během mateřské, z ty jsem ještě dost ušetřila :) A to je manžel učitel, takže plat nic extra.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.11.18 12:43

Mimčo máme zatím na cestě. Já na svém účtě mám našetřeno něco přes 200 tisíc. Přítel nemá konkrétní částku, každý měsíc se to dost mění. Doděláváme vlastní bydlení na pár let, takže jdou peníze do toho (celkem cca 700 tisíc od letošního podzimu do dalšího jara). Bez půjčky. Než se mimčo narodí, bydlení budeme mít hotové, nebudeme platit nájem, takže potom začne šetřit peníze on. Měsíčně vydělá 150-200 tisíc, do dvou let plánujeme začít stavět, takže penízky půjdou na to.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
20.11.18 12:49
@Svistice píše:
Můžu se zeptat, kam se těch 100 tisíc rezplynulo? Neumím si představit, kde bych to v těch dětech utopila. Nám ještě zbylo, RD 5 let a rezerva poloviční. :think:Příspěvek upraven 20.11.18 v 12:09

To nebylo jen na děti, to prostě přítel potřeboval půjčit na materiál, dost musel dávat na dvě dcery z prvního manželství, takže pak nezbylo na úhradu nájmu, tak kde to mám brát, že. Platila jsem z toho dětem dárky k vánocům, narozeninám, svátky, protože z rodičáku prostě nezbylo. A to bylo pořád dej mi tolik, já ti to vrátím, no nevrátilo se nic, nebo maximálně část. Je fakt, že jsem z toho koupila výbavičku pro dceru, nějaký nábytek, hodně se dalo na opravu a údržbu auta, pak se musely koupit autosedačky. Jinak přítel platí skoro všechno, já platím pojištění sobě a dětem, důchodový připojištění, spořím dceři, takže mi zbyde z rodičáku asi 3.000 a z toho kupuju dětem boty, oblečení, léky, dokupuju jídlo. No, třeba když jsou nemocný, tak mi moc nezbyde, protože léky jsou pěkně drahý. A od léta přestavujeme dětem pokojík, takže na dárky k Vánocům jsem musela zase šáhnout do úspor já, protože všechny přítelovy peníze šly do materiálu.

• Citovat
  • Upravit
Twixinka
20.11.18 12:58

Mě se povedlo našetřit více než dostanu za tři roky na rodičáku :mrgreen: ale je to tím, že já měla hodně slušný plat, bydlíme ve vlastním domku bez hypo, vše kolem domu platí manžel a dokud jsem pracovala, tak jsem platila ze svého jídlo a drogérii pro nás dva .. manžel má našetřeno hodně, řekla bych tak přes milion, přesně nevím, ale ještě doděláváme rekonstrukci domu, takže se ty jeho úspory ještě hodně ztenčí 8)

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
20.11.18 13:13
@neila píše: Žádnou, protože souběžně s příchodem syna jsme kupovali dům, takže jsme veškeré rezervy (1,3m) vložili do hypotéky. Ale měli jsme velice slušný příjem, já prvních 6 měsíců na PPM také, prakticky jsme na peníze z PPM nemuseli sahat, stačil manzeluv příjem a ještě i z nej jsme něco málo ušetřili. Sáhli jsme akorat na ty dva první příspěvky, z kterých jsme dokoupili výbavu. Přechodem na RP můj příjem rapidně klesl, ale zase manzeluv vzrostl, takže se nezměnilo prakticky nic.

My taky tak.. Pred prvni materskou jsme kupovali pozemek, na to padli veškeré ušetřené penize, ted jsem na druhe uz rodicovske, dohromady uz skoro 5let, postavili jsme dum, spoustu vybaveni a veci kolem zahrady dali normalne z vyplaty a jeste mame nasetreno.. Manzel ma uplne normalne placenou praci kolem 30k mesicne v cistem plus tedy nejake ctvrtletni bonusy.. Platime hypoteku, koupili jsme behem tech 5let auto za hotove a penize se usetri.. Tak asi dost zalezi jak je člověk pred materskou zvyklej zit.. My jsme asi hodne skromni co tu tak ctu :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
2922
20.11.18 13:16

Měli jsme 150 tisíc, naštěstí to neubývá a spíš přibývá, ale já překládám z domova celou dobu rodičovské, takže u nás to v podstatě dela minimální rozdíl , jako bych ani na rodicaku nebyla. Takže pokud budeš pracovat, nebála bych se toho, ale jak říkám, těch 150 tisíc dohromady jsme měli, plus vyřešeny bydlení a auta.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.11.18 13:20

Na uctu mam 300 000, po celou dobu MD a RD na ne nesaham. Mesicni vydaje za sebe a dite mam 20000. Vse ostatni plati muz.

Takze podle tve situace - tve mesicni prijmy budou cca 14000 (pokud projde navyseni rodicaku a budes pracovat). V rozpoctu by mi tedy chybelo 6000 mesicne krat 30 mesicu rodicovskeho prispevku (materska je vyssi, tak to nepocitam). Takze 180000 na jedno dite, 36000 na dve deti, pokud bys je mela po 3 letech. A nebo bys nesmela utracet tolik, co utracim ja a staci minimalni rezerva na rozbitou lednici nebo auto.

• Citovat
  • Upravit
20767
20.11.18 14:52

Nikdy bych nepočítala s tím, že budu mít rodičák + nějaký příjem. Taky jsem byla takhle bláhová a ono ejhle, dvojčata, takže práce z domova udělám tak polovinu, co jsem si původně myslela, protože jinak bych padla na hubu. Je teda pravda, že to nedělám kvůli penězům, ale abych taky dělala něco jiného, než utírala zadek, ale i tak…

K otázce, koupili jsme před lety byt na malém městě, na ten padla stavební spoření, k dispozici máme kolem 150 000 Kč hned, pak peníze ve fondech, penzijní a znovu jsme založili stavební spoření, kam spoříme i dětem. Manžel pracuje, já si přivydělávám, manžel před nějakou dobou zdědil byt, který pronajímáme.

Nevím, jak to místní maminky dělají, asi oblékají děti do pšenice, ale moje dítě teda (když odečtu UM) nestálo 2 000 kč/měsíc, ale víc, na péči o děti padlo každý měsíc víc, než rodičák :nevim:

EDIT: Jsme bez dluhů, bez hypotéky. Jít do toho bez finanční rezervy, tak bych to fakt nechtěla vidět, dvojčata udělala celkem čáru přes rozpočet. Ono je to hned znát, když kupujete dvě jídlení židličky, dvě autosedačky… a to za děti moc nerozhazuji a neohrnuji nos nad bazarovými věcmi, stejně ty peníze lítají, že se nestačím divit. Jedno z dětí má ekzem, takových peněz za krémy, které byly k ničemu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.11.18 15:03
@radkka píše:
Nikdy bych nepočítala s tím, že budu mít rodičák + nějaký příjem. Taky jsem byla takhle bláhová a ono ejhle, dvojčata, takže práce z domova udělám tak polovinu, co jsem si původně myslela, protože jinak bych padla na hubu. Je teda pravda, že to nedělám kvůli penězům, ale abych taky dělala něco jiného, než utírala zadek, ale i tak…

K otázce, koupili jsme před lety byt na malém městě, na ten padla stavební spoření, k dispozici máme kolem 150 000 Kč hned, pak peníze ve fondech, penzijní a znovu jsme založili stavební spoření, kam spoříme i dětem. Manžel pracuje, já si přivydělávám, manžel před nějakou dobou zdědil byt, který pronajímáme.

Nevím, jak to místní maminky dělají, asi oblékají děti do pšenice, ale moje dítě teda (když odečtu UM) nestálo 2 000 kč/měsíc, ale víc, na péči o děti padlo každý měsíc víc, než rodičák :nevim:

Ja treba prvniho kojila do 13m, ikdyz od nakych 8m si daval pred spanim UM ale to byla jeste zanedbatelna castka, druhymu je 14ma flasku a um nema vubec, deti
jsou stejnyho pohlavi, takze na druhým hodne usetrim za obleceni.. Plinky pro 14m jsem kupovala ted poprve jeden balik od ty doby co se narodil a to jen proto, ze mam doma dva baliky vel. 5 a on potřebuje jeste mensi.. Kazdej prinesl balik plen, k narozeninam balik plen atd. Jsem za to radsi nez za 150.chrastitko :lol: takze na druhy dite opravdu mame vydaje minimalni.. Defakto jen jidlo, ted zacinaj boty a obleceni se kterym se se sourozencem minuly vekove..
No a i kocarem, samozřejmě postylku atd. Mame po prvnim takze ani tyhle vydajecpred narozenim nebyli..
Ale je jasny, ze se neda pocitat napriklad s tim, ze dite bude kojene.. Verim, ze to nakou tisicovku mesicne hodi..

• Citovat
  • Upravit
20767
20.11.18 15:13
@Anonymní píše:
Ja treba prvniho kojila do 13m, ikdyz od nakych 8m si daval pred spanim UM ale to byla jeste zanedbatelna castka, druhymu je 14ma flasku a um nema vubec, deti
jsou stejnyho pohlavi, takze na druhým hodne usetrim za obleceni.. Plinky pro 14m jsem kupovala ted poprve jeden balik od ty doby co se narodil a to jen proto, ze mam doma dva baliky vel. 5 a on potřebuje jeste mensi.. Kazdej prinesl balik plen, k narozeninam balik plen atd. Jsem za to radsi nez za 150.chrastitko :lol: takze na druhy dite opravdu mame vydaje minimalni.. Defakto jen jidlo, ted zacinaj boty a obleceni se kterym se se sourozencem minuly vekove..
No a i kocarem, samozřejmě postylku atd. Mame po prvnim takze ani tyhle vydajecpred narozenim nebyli..
Ale je jasny, ze se neda pocitat napriklad s tim, ze dite bude kojene.. Verim, ze to nakou tisicovku mesicne hodi..

Za druhé ano, ale za první je to jiné a je nutné počítat i s tím, že kojené být nemusí. Umělé mlíko hodí měsíčně dost, ono také dítěti nemusí sednout jen tak nějaké…
My zase dostávali chrastítka a jiné hračky, protože děti tak rychle rostly, že zásoba plen mi byla k ničemu.
Každý měsíc jsem utratila kolem 1000 Kč jen za kosmetiku, protože děti měly kožní problémy. K tomu plenky, UM. Děti první tři měsíce strašně přibíraly, takže neustále jsem nakupovala oblečení, v šesti týdnech jim nebylo už nic, co jsem měla doma pečlivě přichystáno… sotva se přehouplo léto, šup kupovat fusaky, kombinézy, čepice…židle, abych je měla jak krmit, pak autosedačky… přišlo mi, že každý měsíc byl nějaký větší výdaj navíc. U mě se tyhle věci násobí dvěma, to je pravda, ale ani s jedním dítětem bych se teda do 2 000 kč za měsíc neuměla vejít .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
58
20.11.18 18:52

My se zrovna stěhovali, hodně peněz jsme dali do nového domu abysme měli střechu nad hlavou a do toho jsem otěhotněla, takže hypotéka na krku a na účtu prd, naštěstí pomohla rodina a všechno se nějak zvládlo :). Asi to bylo trošku nezodpovědné ale moje bývalá kolegyně, která má 3 děti mi řekla ,,kdybych čekala na to, až budu mít dost peněz na straně, abych měla dítě tak bych ještě neměla ani jedno" a měla pravdu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.11.18 22:37

Žádnou rezervu jsme neměli, otěhotněla jsem na VŠ a vše potřebné pro prcka jsem hradila postupně z brigády na kterou jsem chodila do 8. m :dance: ěsíce těhotenství a příležitostně chodím stále. Nebylo to nejsnazší, ale zvládli jsme to i bez fondu :)

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí

K2 Complex