Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Nevím proč je potřeba rezerva před těhotenstvím. Pořád se o tom mluví, pořád se hážou částky, které dítě stojí, já se tomu nepřiblížila ani náhodou. A to jsem neměla nic z druhé ruky, vše kupovala nové. Pravda, kočár stál jen cca 5000, postýlka normálně, autosedačku nepotřebuju, jsem bez auta. Na kočár jsem našetřila ze dvou výplat, zbytek se kupoval průběžně, každý měsíc něco. Za 8 měsíců, co jsem to věděla, se to zvládlo v poho.
Jsem sama, pokud jde o manželský pár, kde jsou výplaty dvě, tak se v poho dá koupit i drahej kočár, a všechno dražší, normálně z výplat, během 8 měsíců, ne?
Pokud by byla nutná rezerva, tak dítě nemám nikdy, neb vše rozfofruju
neumím úplně hospodařit, řeším to stavebkem, důchodkem, to zvládám, ale jinak nemám šanci.
Zastavam nazor, ze obecne rezerva pro mimoradne udalosti by mela byt, nejlip tak aspon na pul roku zivota, ale to se tyka me v teto situaci: mame hypoteku ca 11500,– , k tomu mesicni naklady na sluzby bydleni a veskere dalsi naklady triclenne rodiny. Dozarizujeme byt, nabytek atd. Vse utahneme diky muzovo praci, ja mam ID.
Kdysi jsem dobre vydelavala a pak akutne tezce onemocnela. Za ten rok, kdy jsem mela jen nemocenskou, ji vetsina padla na bydleni a neco potreb do nemocnice a pak pri domaci lecbe, vsechno nad zakladni potreby jsem platila z uspor (nova trouba atd) - tou dobou jsem nemela jeste dite a nastesti ne hypoteku. Pokud bych nemela uspory, bylo by to slozitejsi. Pokud by se toto stalo memu muzi ted a nemeli bychom uspory, byl by to opravdu prusvih, nase financni zatez mesicne je tak vysoka, ze by neslo zatezovat vice mesicu nase rodiny zadosti o pomoc. Muj muz ma nasporenou slusnou rezervu, ja sporim par set korun mesicne pro me a dite. Finance nemame spolecne, nejsme oddani a uprimne lituji, ze jsem si neudrzela z drivejska uspory, citila bych se lip.
Ale, pokud se jedna treba o sezdany par, ktery zije ve svem domku, ma male zivotni naklady (bez hypoteky, cast vlastni zeleniny, masa, ovoce a podobne) , tak i v mimoradnych situacich neni problem rodinu utahnout z nemocenske, byt skromneji. Stejne tak na rodicaku, zalezi na vychozich podminkach a jak tu bylo psano, na narocich. Ja cast obleceni podedila, neco brala v Lidlu, Tescu,HM, CaA spis s poukazkami, boty nove, ale treba ted jsem prodala boty a cast ceny ziskala zpatky. Odrazedla bazarove a podobne. Stejne tak tu padlo, ze zalhou muze byt treba nepotrebna nemovitost, dobre zajistena rodina a podobne. Takze si to spocitat a muze se tehotnet ![]()
Jinak ja pred rodicakem pracovala, ale sla jsem na riziko brzo, takze nemocenskou misto prijmu jsem mela od tretiho mesice.
Moje - Tvoje? To snad ne? Pokud někdo chce rodinu, musí ji uživit. Plánovat si nějaké rezervy podle noc neřeší. Chlap kolem 30 už by měl umět rodinu zabezpečit nebo si počkat na dobu až se to naučí. Hold, když nemůže rodit místo ženské, tak musí umět se postarat jinak
Když vidím ty pilné 3O leté studenty, co ještě nepochopili proč jsou na světě, tak se tomu musím smát ![]()
Jak již bylo zmíněno, doporučuji též nemít svoje - tvoje peníze… Když budeš počítat, budeš tedy platit plenky, přebaluješ určitě každé tři hodiny, také se stane, že ihned po přebalení je v plence nadílka, plenky nejsou nejlevnější…Z oblečení dítě zprvu vyroste každé 3 měsíce a musíš prohodit komplet šatník, mastičky na zadeček, (Bepanthen care - asi nejužívanější stojí kolem 300 Kč) No když budeš kojit, ušetříš hodně…Když to z nějakého důvodu nebude možné, krabička Nutrilonu stojí 370 Kč a postačí zprvu na 1 týden, jestli na tobě budou i nákupy na vaření, drogerie apod. a partner bude platit pouze půjčku, bude ve výhodě… Mateřská je celkem dobrá, ale rodičovská jen 7000 Kč. Je dobré si tedy spočítat kolik vás stojí měsíčně domácnost nyní a jaký bude rozdíl, když budeš pobírat pouze rodičovskou… Určitě 50 000 bych si na účtu ponechala…
Mela jsem rezervu asi 200.000 Kc, ale protoze si take privydelavam praci z domova (cca 5000 Kc mesicine k rodicaku), tak jsem na rezervu jeste sahat nemusela.
Musim tedy podotknout, ze skoro vse na oba prcky mame z bazarku (poradaji casto rodinna centra nebo z bazarku na Internetu a skvele je letgo.cz). Vse od obleceni, hracky na piskoviste, odrazedla, prebalovak, zbyle jednorazove plinky, kdy maminky z baliku pouziji jen treba 5 a pak dite potrebuje vetsi, takze na bazarku prodavaji se slevou.
U obleceni to neni skoro znat, kdyz male dite potrebuje skoro kazde 3 mesice jinou velikost, obleceni neni znicene. Plus mame kluky narozene ve stejnem rocnim obdobi, takze obleceni bylo stejne.
Mam vystudovanou ekonomickou skolu a zamestnana jsem byla jako managerka, takze jsem si vzdycky umela hlidat rozpocet, ted se to vyplati ![]()
Asi Vás tu trošku rozhodím… Na první dítě bylo na účtech cca 1,5 mil Kč a po roce druhého se už člověk musel začít otáčet, aby to nevyschlo úplně.. Kočárek 15, sedačky, konzole 18 tis, postýlka 8 tis (pronájem Linet), od 3 měsíce hypoalergenní mléko, 10 EUR krabička (u nás 400), po třečtvrtě roce stejně ještě nejvyšší Nutrilon, piksla 1800 (tp už se manžel začal trošku osívat a hledat slevy), dnes je na recept s doplatkem 400 Kč, ale tehdy si pamatuju, že jsme od zdravotní pojišťovny dostali přeplatek 15 tis zpět (šok na poště) = po té, co jsme do toho asi 100 tis vrazili. Provoz rodiny cca 30-40 měsíčně, od roku nějaké kroužky (3 týdně), něco na hory, v létě moře.. Druhé mímo lepší kočár (30 tis) + sedačky atd (10 tis) + nové autosedačky do aut po vajíčku každá 7 tis.. Po roce nějaké dovolené a tak. Jeden už má 120 tis na stavebku, druhý holt o 2 roky méně, něco na důchodovém připojištění.. to manžel vždy jen zahlásí, tak to bylo odpoledne za 120 tis (4× stavebko + 4× důchodové, vždy relativně maximální částky pro podporu). Hadříky ani neutrácíme, to jen normálně Lindex, Primark, Alli, nějaké hračky, nic strašného.. A nedávno manžel říkal, že to +- sečetl a min 1,2 mil je za tu dobu utraceno. A to auta nekupujeme. No drahé hobby pořídit si vícečlennou rodinu, stát by se měl nad tím dost zamyslet.
@Anonymní píše:
Asi Vás tu trošku rozhodím… Na první dítě bylo na účtech cca 1,5 mil Kč a po roce druhého se už člověk musel začít otáčet, aby to nevyschlo úplně.. Kočárek 15, sedačky, konzole 18 tis, postýlka 8 tis (pronájem Linet), od 3 měsíce hypoalergenní mléko, 10 EUR krabička (u nás 400), po třečtvrtě roce stejně ještě nejvyšší Nutrilon, piksla 1800 (tp už se manžel začal trošku osívat a hledat slevy), dnes je na recept s doplatkem 400 Kč, ale tehdy si pamatuju, že jsme od zdravotní pojišťovny dostali přeplatek 15 tis zpět (šok na poště) = po té, co jsme do toho asi 100 tis vrazili. Provoz rodiny cca 30-40 měsíčně, od roku nějaké kroužky (3 týdně), něco na hory, v létě moře.. Druhé mímo lepší kočár (30 tis) + sedačky atd (10 tis) + nové autosedačky do aut po vajíčku každá 7 tis.. Po roce nějaké dovolené a tak. Jeden už má 120 tis na stavebku, druhý holt o 2 roky méně, něco na důchodovém připojištění.. to manžel vždy jen zahlásí, tak to bylo odpoledne za 120 tis (4× stavebko + 4× důchodové, vždy relativně maximální částky pro podporu). Hadříky ani neutrácíme, to jen normálně Lindex, Primark, Alli, nějaké hračky, nic strašného.. A nedávno manžel říkal, že to +- sečetl a min 1,2 mil je za tu dobu utraceno. A to auta nekupujeme. No drahé hobby pořídit si vícečlennou rodinu, stát by se měl nad tím dost zamyslet.
Proč by se měl zamýšlet stát? On někomu stát diktuje, kolik si má udělat dětí?
Že jste se rozhodli vrážet do spoření maximální částky, to je čistě vaše rozhodnutí, a podle mně ne úplné rozumné, protože zrovna tyhle produkty mají dobu své prosperity dávno za sebou a hlavně dnes existuje x lepších možností jak zhodnocovat peníze. Jinak souhlasím, děti nejsou levná záležitost, obzvlášť, když jim chce člověk dopřát i něco víc než dovolenou pod stanem a hadry ze sekáče (čímž to nijak nedehonestuji,
)…
Jednoduché. Kdo na ty naše důchody bude dělat? Nová generace. A když máme všichni z ekonomických, organizačních či pohodlných důvodů 1 dítě, tak budeme přibližně kolem roku 2040 pěkvě v háji… Do té doby to doklepeme. Poválečné děti (1945-1950) už v důchodu jsou. A jejich děti (1970-1977) do něj půjdou v daném období. Nevěřte na Husákovy děti, tehdy byla jen mírně zvýšená podpora za to, že 250 tis lidí v 1968-9 emigrovalo a hlavně, v kterých letech měly ty poválečné děti svoje děti… Takže my na to od 1990 kašleme, dávky sotva pro nepřizpůsobivé a klesla nám porodnost o 80 tis dětí ročně… Od revoluce chybí milion dětí… (a ty chybí teď průmyslu atd).. To je jediná daň za zvonění klíčema a teď by měl stát sakra přitlačit ve všech směrech, ať ty děti máme alespoň průměrně tři…
Podle mě je ideální taková částka, která dorovná Váš běžný plat. Takže plat vynásobit počtem měsíců, kdy bude žena doma a odečíst od něj příspěvky, které dostanete od státu (md, rd) a výslednou částku mít naspořenou. Sice budou pořád výdaje vyšší s dalším členem domácnosti, ale aspoň člověk hospodaří pořád se stejnou částkou.
Je pravda, že se stát o rodiny s dětmi zrovna nestará (tak to tedy já osobně cítím) Proč má někdo důchod 12 tis a žena s dítětem 7000 tis? Ne, že bych to důchodcům nepřála, jen v tom vidím nespravedlnost, léky jsou sice drahé, ale žena s dítětem má výdaje větší. Také se mi nelíbí, že pár let dostává porodné každá žena, pár let jen některá a pár let žádná. Všechny máme snad nárok stejný…
Myslím, že neexistuje univerzální „správná“ částka. Záleží, jestli bydlíte ve svém, v nájmu, splácíte hypotéku nebo půjčku, jak máte/nemáte „záchrannou síť“ v rodině a taky na jaký jste si zvykli životní standard a podmínky.
Obecně mi přijde dobré mít rezervu v částce, která pokryje bydlení, potraviny a hygienu (i pro dítě) aspoň na půl roku, lépe na rok a/nebo pomocí životní a jiné pojistky mít pokryté zaplacení hypotéky a nějaký ten finanční polštář pro případ tragické události (smrt, invalidita atd). Pokud někdo ví, že může v nouzi jít třeba k rodičům, nebo prodat nepoužívanou nemovitost, tak mu stačí menší opatření a rezervy, než když jiný pár takovouto možnost nemá.
My jsme si sedli s tužkou a papírem a tyto věci propočetli, konkrétní částky uvádět nebudu, stejně je to individuální, viz výše
Určitě je ale dobré se nad tím zamyslet ![]()
@evina bublina píše:
Je pravda, že se stát o rodiny s dětmi zrovna nestará (tak to tedy já osobně cítím) Proč má někdo důchod 12 tis a žena s dítětem 7000 tis? Ne, že bych to důchodcům nepřála, jen v tom vidím nespravedlnost, léky jsou sice drahé, ale žena s dítětem má výdaje větší. Také se mi nelíbí, že pár let dostává porodné každá žena, pár let jen některá a pár let žádná. Všechny máme snad nárok stejný…
s tím porodným souhlasím, stejně tak nechápu diferenciaci u přídavku na dítě, na Slovensku to v tomhle směru funguje jako plošná dávka, bez ohledu na příjem, což je dobře. Ale srovnávat mladou rodinu s dítětem s důchodci mi přijde jako rovnat jablka s hruškami
Za prvé, důchodce má dávno vyděláno a ne jeden se podílel ještě i na našich RP (kolik žen frčí na rodičák hned po škole, žejo) a za druhé, nevidím jediný logický důvod, proč by měl být rodičák vyšší než důchod
Nedovedu si představit ani metodiku výpočtu, to jako že by mamča po škole dostala kulový, protože nic neodvedla, mamča třicátnice by dostala řekněme 7 tisíc a matka po 40 řekněme 15 tisíc, protože odvedla z daných matek nejvíc?
Nemluvě o tom, že naprostá většina mladých rodin funguje s otcem, který vydělává. Osobně si myslím, že finančně je rodičák nastavený dobře a spravedlivě, vždyť s ním můžeš hýbat dle libosti. Stát by měl spíš vytvořit podmínky proto, aby rodiče bez problémů dostali své děti školek, případně jeslí, pokud se rozhodnou jít oba do práce. Prostě mít tu možnost a zda ji využijí, nebo bude žena doma luxusní tři roky (nebo víc), to už je na nich ![]()
Určitě nechci spekulovat nad výpočtem, jen je podivné, že důchod např. 12000 je málo a stále se zvyšuje, pro ženu s dítětem je 7000 dost a musí se po celou dobu spoléhat na partnera, důchodce má také svůj… Babička odcházela do důchodu v 55 letech, nyní je jí 86, já jí ty peníze samozřejmě přeji… @neila
@evina bublina píše:
Určitě nechci spekulovat nad výpočtem, jen je podivné, že důchod např. 12000 je málo a stále se zvyšuje, pro ženu s dítětem je 7000 dost a musí se po celou dobu spoléhat na partnera, důchodce má také svůj… Babička odcházela do důchodu v 55 letech, nyní je jí 86, já jí ty peníze samozřejmě přeji… @neila
nemusí… může jít do práce, na brigádu, najít si příležitostní práci, nebo se klidně vrátit na plný úvazek. A přitom všem jí stát uhradí oněch 220 tisíc (snad brzy víc). Neříkám, že to mají mladé rodiny jednoduché, ale to srovnání s důchodci mi prostě kole oči. Nemluvě o tom, že valná většina důchodců hluší dokud jim zdraví dovolí, protože důchod jim také nestačí a snad není potřeba zdůrazňovat, že jejich uplatnění na pracovním trhu je daleko obtížnější než uplatnění zdravé mladé ženy, nebo muže.