Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Zdravím ![]()
Mám menší problém s svou matkou a letošními Vánocemi.
Mám manžela cizince, takže jeho rodina nežije v ČR a s jeho rodinou se vidíme v létě kdy my jedem k nim a oni další měsíc k nám a pak podle toho který je rok tak ještě v prosinci.
Střídáme to jedny vánoce v ČR jedny v cizině.
Letos jsou Vánoce v cizině nicméně, moje matka dělá jako by to nevěděla( ví to rok předem) a urazila se, když jsem ji sdělila že letos 22.12 odjíždíme a vrátíme se až 3 ledna.
Navrhla jsem jí, předčasné slavení Vánoc tento víkend 17.12 ale zasypala mě jen spoustou výčitek že neuvidí ani jeden svátek vnoučata a s otcem že Vánoce vůbec slavit nemusí.
Jak by jste reagovali?
Odjezd rušit určitě nebudeme je teda pravda, že by jsme tam nemuseli být až do ledna ale chápu, zase manžela že tam jedeme jednou za rok a chce tam nějaký čas strávit.
Nevím, jak to vyřešit každopádně loni na vánoce jsme byli právě u mích rodičů a nepřijde mi fér, vůbec manžela jen žádat aby jsme se vrátili třeba už 26.12 jen kvůli spokojeností moji máti.
Nějaká rada?
A třeba varianta, že by tví rodiče jeli taky? Bylo by to možné? Jinak prostě vysvětlit, že 1 rok u tvých rodičů, druhý u manžela. Přece děti mají nárok na prarodiče z obou stran, nemluvě o manželovi.
Prostě řekni, že si to pravidelně střídáte. Pokud se jí to nelíbí, může se stát, že s ní vánoce nebudete slavit vůbec. Normální člověk tohle pochopí, vaše matka normální člověk není, proto s ní není třeba soucítit.
Matce sdělit, že takto to prostě bude a že i druzí prarodiče si chtějí užít vnoučata a víc bych to neřešila. Nevymysleli jste si to ze dne na den, ví to už rok, nenechala bych se citově vydírat.
@mojara píše:
Matce sdělit, že takto to prostě bude a že i druzí prarodiče si chtějí užít vnoučata a víc bych to neřešila. Nevymysleli jste si to ze dne na den, ví to už rok, nenechala bych se citově vydírat.
Souhlas
Já bych nikdy neodjížděla na celé svátky, prostě bych to rozdělila. A tím ymslím nejen letos. Chápu, že je to náročné a drahé, ale považuji za naprosto zásadní, aby během svátků bylo možné trávit čas s oběma částmi rodiny. Ale ne každý to tak má.
@Tereza759 píše:
Zdravím
Mám manžela cizince, takže jeho rodina nežije v ČR a s jeho rodinou se vidíme v létě kdy my jedem k nim a oni další měsíc k nám a pak podle toho který je rok tak ještě v prosinci.
Letos jsou Vánoce v cizině nicméně, moje matka dělá jako by to nevěděla( ví to rok předem) a urazila se, když jsem ji sdělila že letos 22.12 odjíždíme a vrátíme se až 3 ledna.
Navrhla jsem jí, předčasné slavení Vánoc tento víkend 17.12 ale zasypala mě jen spoustou výčitek že neuvidí ani jeden svátek vnoučata a s otcem že Vánoce vůbec slavit nemusí.
Jak by jste reagovali?
Odjezd rušit určitě nebudeme je teda pravda, že by jsme tam nemuseli být až do ledna ale chápu, zase manžela že tam jedeme jednou za rok a chce tam nějaký čas strávit.
Nevím, jak to vyřešit každopádně loni na vánoce jsme byli právě u mích rodičů a nepřijde mi fér, vůbec manžela jen žádat aby jsme se vrátili třeba už 26.12 jen kvůli spokojeností moji máti.
Nějaká rada?
Nijak…snad je schopna vnímat co se jí říká, a že to máte na střídačku.
Prostě má smůlu a příště, ať lépe poslouchá.
Nevysvetlis. Taky řešíme, ze za dva dny svátku nestihame a ani nechceme objíždět rodiče. Roky jsme se tak pachtili. Furt litame na jednu nebo druhou stranu a už me to fakt nebaví. Dvě malé děti a furt jen dotazy kdy MY prijedeme. Takže jedni před stedrym dnem a jedni po.
Pokud ví, že se takto střídáte, tak bych to vůbec neřešila. Manžel má také právo navštívit svoji rodinu a oni vidět děti, loni to jeho rodina taky musela akceptovat.
Z pohledu matky to je jen citový nátlak. Navíc, když jsi ji nabídla možnost vidět se ještě před odjezdem a tu odmítla.
Letos bych to určitě nechala tak, jak to bylo domluvené. Jestli to tvojí matku mrzí, určitě to mohla komunikovat jinak, než se urazit jako malé dítě. Zkusila bych se s ní domluvit, že letos to bude tak jak to je naplánované, ale že když vidíš, že ji to mrzí, tak to můžete příští rok zkusit vyřešit třeba jak navrhuje @Mariane.B .
Držím palce a nenech si zkazit svátky ![]()
@Tereza759 píše:
Zdravím
Jak by jste reagovali?
Nějaká rada?
tak se mamky zeptej proč myslí, že mají oni větší nárok na svátky s vnoučata než druzí prarodiče
Já bych to tedy taky takhle neudělala, pokud by to jen trochu šlo, udělala bych nastřídačku jeden rok třeba 20-28 v cizině a 29-1. v ČR, přecijen nevidět vnoučátka celé svátky mi přijde smutné pro obě strany. Jinak argument, že loni je zase neviděli druhá babi s dědou, je snad neprůstřelný. Ale do budoucna bych vymyslela lepší řešení.
@Tereza759 píše:
Zdravím
Jak by jste reagovali?
Nějaká rada?
rada - nechat to být, jak to máte vymyšlené, střídáte to každý rok, takže to tvoje matka ví,
nabídli jste kompromis - slavit 17.12. - matka nepřijala, tak bohužel má smůlu, ona určitě vnoučata vidí i jindy, než pouze na Vánoce - nenechte se odradit ![]()
Nenech se vydírat. Tak jak to máte je to úplně v pohodě. Já tohle povinné honění se po příbuzných celé svátky nesnáším. Absolvuji to, ale nebaví mě to. Radši bych chodila na procházky, koukala na pohádky a užívala si pohodu. Místo toho pravidelně 25. jedeme poslouchat výčitky ![]()
Nenech se vydírat. I manžel má rodiče a tak se střídáte. Navrhla jsi jí řešení, pokud ho nechce přijmout, její problém. Rozhodně vnoučata vidí častěji než druzí prarodiče, ne?