Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@stinga píše:
aha, takže to asi tak je, on chtěl pouze dítě, ale nechce vztah s tebou, já takový příklad znám, dokonce ten pár chodil na ty IFV asi dva roky, po otěhotnění se chlap rozešel a stáhl, ale o dítě má zájem a bere si ho - chlapi jsou nevyzpytatelní,
ale co z toho vyplývá - když nepůjdete na matriku společně, tak po porodu bude mít dítě tvé příjmení a jméno, co mu vybereš ty,
ale pokud bio otec podá návrh na soud na určení otcovství, tak jsi v pasti, protože on otec je, takže musíš „dobrovolně“ souhlasit s jeho otcovstvím,
a pak pokud se nedohodnete (na tu mimosoudní dohodu se v dnešní době kladě obrovský důraz), tak mu soud stanoví, jak a kdy se může s dítětem stýkat, a bude se to pomalu zvyšovat, jak bude dítě růst - s tím prostě nenaděláš nic, je to bio otec, je, a přes to nejede vlak, že ti nebyl oporou v těhotenství, bohužel soud zajímat nebude
No hlavně nechci aby malé mělo příjmení po něm o to mi jde především
A dále jak získat alimenty a výživné na neprovdanou matku když nebude v RL tak se bojím toho že buď alimenty smůla a nebo to ovlivní jejich výši ![]()
A další věc aby dítě neměl týden ale max 1×14 dni na víkend a už i to je moc na to aby ho kazil či mu nějak ubližoval ![]()
Jeho záměr je především i to, mi přes dítě moci ubližovat tím že mi ho chce brát na týden ač se mu věnovat nebude jelikož vím jaký je a jak pracuje od 6 rána do večera, ale hlavně aby dítě nebylo se mnou ikdyž se mu nebude věnovat….bojím se hodně toho co bude, a zároveň vím že potrat by řešení byl, ale já to neunesu přes srdce je to něco opravdu hnusneho
navíc když hrozí trvale následky ![]()
@Nikoletha píše:
A dále jak získat alimenty a výživné na neprovdanou matku když nebude v RL tak se bojím toho že buď alimenty smůla a nebo to ovlivní jejich výši
A další věc aby dítě neměl týden ale max 1×14 dni na víkend a už i to je moc na to aby ho kazil či mu nějak ubližoval
Jeho záměr je především i to, mi přes dítě moci ubližovat tím že mi ho chce brát na týden ač se mu věnovat nebude jelikož vím jaký je a jak pracuje od 6 rána do večera, ale hlavně aby dítě nebylo se mnou ikdyž se mu nebude věnovat….bojím se hodně toho co bude, a zároveň vím že potrat by řešení byl, ale já to neunesu přes srdce je to něco opravdu hnusnehonavíc když hrozí trvale následky
pokud nebude v rodném listě, nemá povinnost nějaké alimenty platit.
Ty to máš všechno hrozně pomotaný. Máš 2 možnosti - buď budeš souhlasit s jeho příjmením (nebo otec s tvým)a podepíšete to na matrice, nebo nebudete a pak nic podepisovat nebudete a nemusíte tam vůbec chodit. Pokud se nedohodnete, po narození dítěte podáš žalobu o určení otcovství a zároveň žalobu o stanovení alimentů na dítě i na sebe. Soud bude řešit (nevím, jestli ten samý) i styk otce s dítětem a to, komu bude dítě svěřeno. To samé, přítel může podat žalobu o určení otcovství (když bys ho nechtěla uvést v RL) a požádat o stanovení styku s dítětem, příp. o svěření dítěte do péče. A ne, nebude to tak, že jeden z vás něco řekne a tak to bude.
Nemáš možnost se odstěhovat někam pryč a říct mu, že těhotenství nedopadlo? Sice od něj nebudeš mít peníze, ale aspoň budeš v klidu.
Nedávná zkušenost, měsíc zpět. Šli jsme na matriku zapsat otce do RL a pořešit i jméno. Máme jeden papír, kde je zápis o určení otcovství, pod tím je:
"Souhlasně prohlašuji, že otcem dosud nenarozeného dítěte je výše uvedený pan Xxx Yyy. Rodiče se dohodli, by dítě užívalo příjmení: Yyy/ Yyyová
tady my máme škrtnutou větu: „rodiče se dosud nedohodli, jaké příjmení bude dítě užívat“
pak už to pokračuje tím, na jakém křestním jménu jsme se shodli. Takže hádám, že se asi nemusíte shodnout. ![]()
Další zkušenost, blíže k tvé situaci. Kamarádku opustil chlap, po zjištění těhotenství. Právnička jí doporučila postupovat tak, že na matriku ani určení otcovství zatím chodit nemá, až se prcek narodí, bude se tak jmenovat po ní (což ona chce, o to jí jde). A pak bude řešit přes soud, že se zpětně udělají testy otcovství a on se dopíše.
@adamcoka píše:
Nedávná zkušenost, měsíc zpět. Šli jsme na matriku zapsat otce do RL a pořešit i jméno. Máme jeden papír, kde je zápis o určení otcovství, pod tím je:"Souhlasně prohlašuji, že otcem dosud nenarozeného dítěte je výše uvedený pan Xxx Yyy. Rodiče se dohodli, by dítě užívalo příjmení: Yyy/ Yyyová
tady my máme škrtnutou větu: „rodiče se dosud nedohodli, jaké příjmení bude dítě užívat“
pak už to pokračuje tím, na jakém křestním jménu jsme se shodli. Takže hádám, že se asi nemusíte shodnout.
Další zkušenost, blíže k tvé situaci. Kamarádku opustil chlap, po zjištění těhotenství. Právnička jí doporučila postupovat tak, že na matriku ani určení otcovství zatím chodit nemá, až se prcek narodí, bude se tak jmenovat po ní (což ona chce, o to jí jde). A pak bude řešit přes soud, že se zpětně udělají testy otcovství a on se dopíše.
Děkuji moc, nedalo mi to a také jsem se doptala známého u kterého jsem zjistila přes jiné zname že je právník, a poradil mi totéž co říkáte vy. Takže mě těší Váš komentář zcela nezávisle a že opravdu takto to lze udělat. A asi i nic jiného mi nezbude. Když chci příjmení ditete po mě a alimenty řešit až teda potom a doufat že nárok vznikne. Jen by mě ještě zajímalo a to jsem se zapomněla zeptat, co když otec odmítne testy otcovství…? Nebo se nedostavi…? Co potom…?
Myslím, že to funguje tak, že pokud nebude chtít, můžeš podat žalobu k soudu na určení otcovství, a ten toto testování nařídí. Ale jistá si nejsem.
Dole, poslední otázka: http://www.otcovstvi-urceni.cz/…udni-cestou/
@Nikoletha píše:
A dále jak získat alimenty a výživné na neprovdanou matku když nebude v RL tak se bojím toho že buď alimenty smůla a nebo to ovlivní jejich výši
A další věc aby dítě neměl týden ale max 1×14 dni na víkend a už i to je moc na to aby ho kazil či mu nějak ubližoval
Jeho záměr je především i to, mi přes dítě moci ubližovat tím že mi ho chce brát na týden ač se mu věnovat nebude jelikož vím jaký je a jak pracuje od 6 rána do večera, ale hlavně aby dítě nebylo se mnou ikdyž se mu nebude věnovat….bojím se hodně toho co bude, a zároveň vím že potrat by řešení byl, ale já to neunesu přes srdce je to něco opravdu hnusnehonavíc když hrozí trvale následky
udělej to jednoduše souhlasné prohlášení nepodepisuj, dostaneš RL bez zapsaného otce s tvým příjmením a pak se ho zeptej po porodu, jestli se podepíše jako otec dobrovolně, nebo jestli to máš vzít přes soud…no pokud se bude cukat, tak normálně to podáš na soud o určení otcovství…
Ahoj holky prosím o radu, lze soudně vymoci příjemní aby mě syn po svém otci? Chci ať má po mě. Jelikož jsem rodila předčasně tak jsme nestihli zajít na matriku. Ale on na mě naléhá ať tam zajdeme aby byl zapsán do rodného listu a změnit příjmení po něm díky moc za každou radu
@Nany002 píše:
Ahoj holky prosím o radu, lze soudně vymoci příjemní aby mě syn po svém otci? Chci ať má po mě. Jelikož jsem rodila předčasně tak jsme nestihli zajít na matriku. Ale on na mě naléhá ať tam zajdeme aby byl zapsán do rodného listu a změnit příjmení po něm díky moc za každou radu
Příjmení teda nevím, ale zápis do RL soudně dosáhnout lze.
@Nany002 píše:
Do RL se přece zapsat může nechat, ale nevidím důvod, proč by mělo mít dítě jeho příjmení. Tak si tě měl vzít, a pak by to bylo jasný. V jiné diskuzi píšeš, že chce první udělat testy otcovství, takže ti nevěří, že je dítě jeho? Dítě už je na světě, má příjmení po tobě a hotovo.