Matyáškové - svátek

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
105
22.2.06 08:25

Matyáškové - svátek

Matyáškové - svátek

Hezký den všem,

prosím maminky, které mají doma také Matyáška, napište mi , kdy slavíte svátek?
Děkuji za odpovědi Eva

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1242
22.2.06 09:05

Ahoj,

my máme nakonec Karolínku, ale chlapeček měl být Matyáš a svátek by slavil na Matěje - tuším 24. února :wink:

To už je blízko, tak šup pro nějaký veledar :D

Mirka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
879
22.2.06 09:26

Já mám doma Matyáška a svátek má teď v pátek 24.2. na Matěje.Není v kalendáři :cry: .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
785
1.3.06 19:10

Svátek

Ahoj,

já mám doma Matyáška už 18 dní :D

V křesťanském, slovenském a třeba i britském kalendáři slaví svátek Matyáš dne 21. září, kdy je v našem kalendáři Matouš.

Matěj, Matouš a Matyáš mají stejný základ, takže je vlastně jedno, kdy slavíš, zda na Matěje (24.2) nebo na Matouše (21.9.)… :-) Vycházejí ze stejného hebrejského základu Mattithjáh - znamená „dar boží“…

My budeme slavit toho 21.9., to mu nemůžu udělat, když se narodil 11.2., aby slavil na Matěje :-)

Lasconka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29730
1.3.06 19:34

Ahoj :)
Ono je to celkem jedno, kdy se slavi. My slavime v unoru, protoze Matej pochazi ze jmena Matyas… Matous a Matyas maji stejny puvod v hebrejstine, rozdelily se az prepisem do rectiny. Cestina a nemcina obe varianty rozlisuje, i kdyz je v tom obcas zmatek. Docela podrobne je to popsany v knizce od R. Altmana, Matej a Matous- Nomenologicky obraz.
Kazdopadne mne dost zarazi, ze Matyas neni v kalendari, je to starsi a „slavnejsi“ jmeno, nez jmeno Matej, ktery vzniklo jako lidova obmena. Myslim, ze by tam mely byt obe ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ibu
627
2.3.06 07:28

Holky my taky chceme Matyáše. Chtěla jsem se zeptat zda stačí napsat jméno do listiny v porodnici nebo se musí zajít na matriku, když není v kalendáři.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29730
2.3.06 09:44

Ibu, staci to normalne napsat. Ale byt tebou, poradne si to rozmyslim, uz jich je az moc, v:,–(im se, ze jich bude nejmin 5 ve tride :roll: Kdyz se ten nas narodil, jeste jich tolik nebylo, ale ted je potkavam na kazdym kroku. Myslim, ze uz bych to jmeno nedala…ale to uz jsem predtim zavrhla Jakuba a Mateje ze stejnych duvodu 8) Myslela jsem si, ze s Matyasema to nebude tak horky :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2621
2.3.06 10:27

Čau holky, my máme doma Matyáše i Karolínu, Matyášovi je už osm let, svátek vždy slavíme na Matěje 24.2., vyčetla jsem to i v knížce od M. Knappové. Je to krásné jméno a těší mě, že získává takovou oblibu. Zdravíme všechny Matyášky, Matýsky, Maťuldy i Maty!
 Jerry

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28
12.4.06 23:57

Rozhodně 24.2. - my máme také Matýska, ale protože bydlíme převážně v Německu a taťka je Němec, jmenuje se Matthias. A i Matthias je v kalendáři 24.2.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
172
15.4.06 15:56

my také slavíme svátek 24.2 na Matěje-))

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová