Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Veterinární patologie byla ještě „vylepšená“ tím, že materiál na pitvy se sbíral po zemědělských družstvech. A když tam tak telátko leželo za kravínem dva dny ve 30 stupních, tak nám odcházelo a odlétalo z pitevního stolu. V zimě zase bývaly kadávery zmrzlé na kost
Jo, pitva velkého psa, co pár dní ležel na hnoji a orgány tekly…to bylo asi nejvíc. To jsme dostali na stůl při první hodině a pravdou je, že nic horšího už pak nepřišlo. Slibovali nám, že nás vezmou na kouknutí k pitvě člověka, ale nedošlo k tomu. Tehdy mě to mrzelo, teď zpětně jsem asi ráda, že jsme nešli. ![]()
Ty jo holky, vás obdivuju. Ono přece se někdy dává tělo pro vědecký a lékařský účely. Při nemoci. Nehodě. Jsou to i jiný těla? Třeba někdo kdo nemá příbuzný, tak fik ho, dají ho medikům? ![]()
@Kakika píše:
Jo, pitva velkého psa, co pár dní ležel na hnoji a orgány tekly…to bylo asi nejvíc. To jsme dostali na stůl při první hodině a pravdou je, že nic horšího už pak nepřišlo. Slibovali nám, že nás vezmou na kouknutí k pitvě člověka, ale nedošlo k tomu. Tehdy mě to mrzelo, teď zpětně jsem asi ráda, že jsme nešli.
Ty kráso
já bych utekla. A už bych se nevrátila ![]()
@holka_z_hor píše:
Ty kráso![]()
![]()
![]()
já bych utekla. A už bych se nevrátila
Občas mě nakopne vzpomínka a vybaví se mi ten smrad.
Kupodivu tehdy nikdo neutekl, neomdlel ani nezvracel. Ale pravdou je, že pravidelně pitvat…na to fakt musí být člověk stavěný. Ten pach smrti mi nedělal nikdy dobře. Ne po fyzické stránce, ale to divné chvění, když jsem odvážela utracená či uhynulá zvířata do boxu, odkud byla odvážena.
Vlastně mi vůbec nevadí, že jsem nakonec u oboru nezůstala.
@holka_z_hor píše:
Ty jo holky, vás obdivuju. Ono přece se někdy dává tělo pro vědecký a lékařský účely. Při nemoci. Nehodě. Jsou to i jiný těla? Třeba někdo kdo nemá příbuzný, tak fik ho, dají ho medikům?
Ty jo, tak to netuším. Myslím, že málokdo dá dopředu souhlas, takže to by se asi studenti nic nenaučili
To si počkám, jestli se tu ozve někdo, kdo ví, jak to chodí.
@Kakika píše:
Občas mě nakopne vzpomínka a vybaví se mi ten smrad.Kupodivu tehdy nikdo neutekl, neomdlel ani nezvracel. Ale pravdou je, že pravidelně pitvat…na to fakt musí být člověk stavěný. Ten pach smrti mi nedělal nikdy dobře. Ne po fyzické stránce, ale to divné chvění, když jsem odvážela utracená či uhynulá zvířata do boxu, odkud byla odvážena.Vlastně mi vůbec nevadí, že jsem nakonec u oboru nezůstala.
Děsivé
br. A u lidí ještě víc. Fakt tohle musí dělat silná a odolná osobnost.
@Kakika píše:
Ty jo, tak to netuším. Myslím, že málokdo dá dopředu souhlas, takže to by se asi studenti nic nenaučiliTo si počkám, jestli se tu ozve někdo, kdo ví, jak to chodí.
Taky mě to zajímá, kde se ti lidé pro tyhle účely berou ![]()
@holka_z_hor píše:
Ty jo holky, vás obdivuju. Ono přece se někdy dává tělo pro vědecký a lékařský účely. Při nemoci. Nehodě. Jsou to i jiný těla? Třeba někdo kdo nemá příbuzný, tak fik ho, dají ho medikům?
Za mně bylo těl „přebytek“, fakulta tehdy odmítala těla. Údajně to byly dobrovolníci. Nebo lidi bez pribuzenstva. Motivace byla často ta, že fakulta platila pohřeb - tak nam to tehdy řekl vyučující.
@Lollitka píše:
No to popisuješ anatomii, ale na patologii to tedy smrdělo hrozně, to jsme si kapali Alpu na roušky.
A soudní pitevnu mám zas spojenou s úplně jinym cichovym vjemem- bylo tam tak nakouřeno, že se tam téměř nedalo vidět, natož dýchat.
@holka_z_hor píše:
Taky mě to zajímá, kde se ti lidé pro tyhle účely berou
Nám tedy říkali, že kromě dobrovolníků, kteří dají svá těla vědě, jsou to často těla bezdomovců, ale nevím, jestli je to opravdu tak.
@Kakika píše:
Ty jo, tak to netuším. Myslím, že málokdo dá dopředu souhlas, takže to by se asi studenti nic nenaučiliTo si počkám, jestli se tu ozve někdo, kdo ví, jak to chodí.
Zákon předpokládá automatický nesouhlas. § 113 NOZ totiž „provést pitvu nebo použít lidské tělo po smrti člověka pro potřeby lékařské vědy, výzkumu nebo k výukovým účelům bez souhlasu zemřelého lze jen, pokud tak stanoví jiný zákon.“ [1] Ustanovení § 115 NOZ pak zakotvuje presumpci nesouhlasu s pitvou: „Zemře-li člověk, aniž projeví souhlas s pitvou nebo s použitím svého těla po smrti způsobem podle § 113, platí, že s provedením pitvy nebo s takovým použitím svého těla nesouhlasí.“
Ano, jak je tu už psáno, pouze lidé, kteří darovali za života souhlas a zejména to dělají proto, že fakulta platí pohřeb, u nás teda kremaci. Dobrovolníci, kteří rodinu mají, si můžou zažádat o dodatečné poslání urny rodině.
Nejhorsi je soudni, ja zazila utopence a teda horsi smrad jsem asi nezazila.