Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Jo pramínky a ruzovou to vidím často u jiste sociální skupiny
Dovolila bych nějakou smývatelnou křídu výjimečně (nějaká oslava, akce ve škole apod.). Chemickou barvu, resp. odbarvovač rozhodně ne. A ještě hodně dlouho ne (taky mám osmiletou).
@bublinek píše:
Dcera loudí pramínky. Je jí 8 let. Přiznávám, že si lakuje nehty, ale je to opatření proti kousání. Nic jiného nepomohlo.
To bych jí koupila nějaké barevné skřipce a gumičky do vlasů. Mají i různé skřipce a z nich visí barevný pramínek vlasů či zapletený copánek. Ale barvit si vlasy bych v 8 letech dceři nedovolila. Tolik i dospělých žen má s barvami zdravotní problémy. Bych jí to vysvětlila.
Diiskuzi nectu. Dceri bude deset, chtela cerne vlasy. Jsen rada, ze jsem to „ukecala“ na blond melir, nebo pastelovy melir colorista. Chce neco udelat s vlasy, bude to mit ![]()
Asi jsem divná. Ale dcerka (9 let)nedávno přišla s nápadem obarvit si konečky a jeden pramen dlouhých vlasů. Má ale problém. Je to to hnědovláska, které žádné křídy, pěny, šampony a podobně nedrží. Takže jediná šance odbarvit a nabarvit… Nechala jsem se přemluvit. A ke spokojenosti. Vypadá to hezky a malá je spokojená.
Opravdu nevím, proč bych jí v tom bránila. ![]()
@petunie1 píše:
Asi jsem divná. Ale dcerka (9 let)nedávno přišla s nápadem obarvit si konečky a jeden pramen dlouhých vlasů. Má ale problém. Je to to hnědovláska, které žádné křídy, pěny, šampony a podobně nedrží. Takže jediná šance odbarvit a nabarvit… Nechala jsem se přemluvit. A ke spokojenosti. Vypadá to hezky a malá je spokojená.Opravdu nevím, proč bych jí v tom bránila.
třeba proto, že je to ještě dítě je zbytečné jí ničit vlasy?
a obarvené tkahle malé děti mi přijdou hnusné a u jejcih rodičů si pomyslím něco o hodně nízkém IQ.
Mě tedy jeden dva barevné praminky přijdou OK. Nechala jsem oběma dcerám udělat na léto, jedné to vydrželo doteď
Vesměs na to máme kladné reakce.
@lucenka Když se to udělá kvalitně, vlasy se nezničí. Radši bych to ale v takovém případě svěřila kadeřnici, která používá kvalitní barvy.
Jinak když se nad tím zamyslíš… ublíží někomu cizí barevné vlasy? Je to nevratná změna, která nejde nijak vzít zpátky? Řekla bych, že ne.
S holkou bych si popovídala o tom, proč to vůbec chce (jestli je důvod to, že se jí to líbí, nebo proto, že to vidí u spolužaček a za každou cenu to musí mít taky, i když se jí to třeba vlastně nelíbí…) a tak.
Vysvětlila bych jí, že o barvené vlasy se musí pečlivě starat a bude s tím mít starosti navíc, že odrůstající barva občas vypadá ošklivě atd. Nabídla bych jí nějaká jiná, dočasná řešení. Pokud by i potom na tom stále trvala, podívala bych se, zda to není proti jejich školnímu řádu a podobně - na některých školách je to problém.
A v zásadě bych proti tomu nebyla. Zvlášť u těch barevných konečků vlasů, které se dají kdykoliv ustřihnout, když to bude vypadat blbě. Je to jen dočasná změna, nikomu dalšímu to nijak neuškodí, a je to vlastně celkem neškodný experiment se vzhledem. Taky mi to vlastně nepřijde zas tak estetický, ale mně není devět, moje kritéria krásy budou jinde a vlastně nevím, proč by měly ty moje být za každou cenu lepší.
P. S. Sama jsem nějaký zebří melír měla asi v deseti a kupodivu mi to ani nezničilo vlasy, ani se ze mě nestal feťák, prostitutka a neskončila jsem v kriminálu. A víte proč? Protože jsou to JENOM VLASY. ![]()
Já nevím, asi jsem stará škola, ale barvit se vlasy a lakovat nehty v tomhle věku mi přijde naprosto mimo. Já bych to dítěti nedovolila. Na to mají času dost. A navíc já to vidím jako zbytečné upozorňování na sebe a přijde mi, že ti, co jsou nejvíc vidět třeba díky barevné hlavě, by měli být zrovna nejméně nápadní a neupozorňovat na sebe
. vyjmenovaná slova neumí, ale blbosti okolo vymýšlet to jim jde ![]()
@Elly Stardust píše:
@lucenka Když se to udělá kvalitně, vlasy se nezničí. Radši bych to ale v takovém případě svěřila kadeřnici, která používá kvalitní barvy.Jinak když se nad tím zamyslíš… ublíží někomu cizí barevné vlasy? Je to nevratná změna, která nejde nijak vzít zpátky? Řekla bych, že ne.
P. S. Sama jsem nějaký zebří melír měla asi v deseti a kupodivu mi to ani nezničilo vlasy, ani se ze mě nestal feťák, prostitutka a neskončila jsem v kriminálu. A víte proč? Protože jsou to JENOM VLASY.
S holkou bych si popovídala o tom, proč to vůbec chce (jestli je důvod to, že se jí to líbí, nebo proto, že to vidí u spolužaček a za každou cenu to musí mít taky, i když se jí to třeba vlastně nelíbí…) a tak.
Vysvětlila bych jí, že o barvené vlasy se musí pečlivě starat a bude s tím mít starosti navíc, že odrůstající barva občas vypadá ošklivě atd. Nabídla bych jí nějaká jiná, dočasná řešení. Pokud by i potom na tom stále trvala, podívala bych se, zda to není proti jejich školnímu řádu a podobně - na některých školách je to problém.
A v zásadě bych proti tomu nebyla. Zvlášť u těch barevných konečků vlasů, které se dají kdykoliv ustřihnout, když to bude vypadat blbě. Je to jen dočasná změna, nikomu dalšímu to nijak neuškodí, a je to vlastně celkem neškodný experiment se vzhledem. Taky mi to vlastně nepřijde zas tak estetický, ale mně není devět, moje kritéria krásy budou jinde a vlastně nevím, proč by měly ty moje být za každou cenu lepší.
V 8 letech je to pořád malá holčička. Prostě barvu bych u takhle malého dítěte nedovolila. Na to má ještě hodně času. Přijde mi to hnusný.