Mělo by se u maturity přihlížet k předešlému prospěchu studenta?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@Anonymní píše:
Nedávno jsem se bavila s kolegyní, která mi říkala, že její syn tak tak udělal maturitu, že z jednoho předmětu totálně vyhořel, ale asi protože měl během studia z toho předmětu na vysvědčení dvojky, trojky, nakonec maturitu udělal alespoň se čtyřkou.
To mi připomnělo, že když jsem maturovala já, jedním z předmětů byla ekonomie, kterou nás učil ředitel školy. Celou střední jsem měla z ekonomie trojky. Když jsem šla k maturitě, vše jsem perfektně uměla, vytáhla jsem si otázku, kterou jsem jim beze zbytku řekla, odpověděla správně na všechny doplňující otázky a k tomu byly i nějaké příklady na počítači, které jsem taky měla dobře. K mému překvapení jsem ale z maturitní zkoušky z ekonomie dostala dvojku, i když jsem opravdu výkon podala na jedničku. Jsem si jistá, že to bylo proto, že ředitel věděl, že jsem během studia měla samé trojky, a že jedničku si na maturitním vysvědčení vlastně nezasloužím. Dodnes v sobě cítím trošku křivdu a říkám si, zda je tento postup správný. Jak se na to díváte vy? Má být maturita celkovým zhodnocením dosavadního studia nebo opravdu zkouškou, kde je důležité, zda se student dané učivo na zkoušku naučí a zvládne podat výkon i při vypětí a stresu?
Pokud by se přihlíželo k prospěchu, tak tobě v tomto předmětu to přitížilo, ale u jiného by ti to zase vylepšilo no. To je těžký. Ve finále je to asi jedno, ne? Já tohle měla z účetnictví. Všechno správně, ale taky jsem dostala dvojku. Vysvědčení jsem měla ale dvojky i jedničky, tak jsem to taky nepochopila proč. Naopak český jazyk, v literatuře jsem si vytáhla otázku, ke ketre jsem neřekla nic, ale písemnou a sloh a gramatiku za 1, takže maturita za 3. Tam mi udělali průměr zřejmě, na vysvědčení jsem měla trojky a dvojky.
Další předmět ekonomie, tam jsem dostala 4, nic jsem neuměla, zachránila mě podotazka z matematiky, na vysvědčení jsem měla ve čtvrťáku čtyřku jinak jsem měla dvojky, jedničku i trojky. No a z němčiny jsem měla na vysvědčení vždy jedničky, ve čtvrťáku jinou učitelku a 3 a maturita za 3. A to beru zase jako nespravedlivost já, děcka jsem doučovala, opisovaly ode mě při pisemkach. Život no. Stejně se nikdo na známky neptá. Ale chápu, naštve to.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak u přijímaček na SŠ nebo na VŠ se též leckde přihlíží k průměru, který zájemce o studium nasbíral v předchozí vzdělávací instituci. Někde to vyjde i tak, že na základě průměru berou i bez přijímaček…za mě by se mělo zohlednit, jaké měl student výsledky dlouhodobě…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Magical-eyes píše:
Tak u přijímaček na SŠ nebo na VŠ se též leckde přihlíží k průměru, který zájemce o studium nasbíral v předchozí vzdělávací instituci. Někde to vyjde i tak, že na základě průměru berou i bez přijímaček…za mě by se mělo zohlednit, jaké měl student výsledky dlouhodobě…
A jak konkrétně bys to zohlednils? Nějak procentuálně? (jak jsem psala, třeba ze 30 %). Nebo jen od oka a dle sympatií? Nebo tak, že by student mohl dostat max. o jeden stupeň horší/lepší známku, než je jeho dlouhodobý studijní průměr?
- Citovat
- Upravit
@Magical-eyes píše:
No zrovna u přijímačem na sš bych to vůbec nezohledňovala. U přijímačem na VŠ asi nějakým bodíkem navíc pokud by maturant měl mat. vysvedceni do průměru 1,5
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nemělo. Já jsem celej gympl prolízala jen tak tak, protože jsem na to kašlala, bylo mi vše jedno. Na maturitu jsem se učila, ale že bych se nějak šprtala vyloženě nazpaměť, to ne… Odmaturovala jsem s vyznamenáním a všichni koukali jak blázni, že ten neoblíbenej lempl dokázal takhle zaperlit… Uměla jsem zkrátka mluvit a prodat to, co jsem věděla a o tom to v životě je…
- Citovat
- Upravit
Z mojí zkušenosti, ono se u ústní části k tomu přihlíží…můj bratr byl u jedné učitelky neoblíbený (protože jednou na ní byl drzý), tak ho nechala rupnout, přestože to uměl…naopak nejlepší holka z ročníku prý dostala ) úplné okno, ale stejně ji to dali.
- Citovat
- Upravit
Nemělo. Má se hodnotit aktuální znalost na konci studia. Od toho jsou to závěrečné zkoušky. Výsledek mých znalostí na konci studia. Je úplně jedno, jak jsem si vedla v prváku.
Stejně tak jsem proti tomu, aby se známky na základce i na střední používaly jako aspekt hodnocení studenta k přijetí na navazující studium.
samé jedničky na jedné základce nejsou stejné jako samé jedničky na jiné. To stejné na středních školách. Hodnocení učitelů a nároky na školách nejsou jednotné a přijímání žáků na pokračovací studium s ohledem na tyto výsledky jsou dle mého zcestné.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit