Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@kajka12345 píše:
Jak to vy maminky řešíte při tělocviku u vaší dcery? Píšete omluvenky nebo nechávate cvičit
Kdyby měla křeče, asi bych ji omluvila. Sama jsem v životě omluvenku na tělocvik nenesla. Cvičila jsem normálně ![]()
Vždy jsem trpěla na velké bolesti i dnes ale nejvíc mi pomáhá právě pohyb.
Mně mamka omluvenky psala, když jsem chytla tělák 1. nebo 2. den MS. Ale já zezačátku měla opravdu velké bolesti a hodně silnou menstruaci, často se mi stalo, že ani nejsavější vložka nestačila. A tampony jsem na ZŠ nenosila, takže si ani teď s odstupem nedovedu představit, jak bych to zvládala. Učitelka s tím problém neměla.
Na gymplu už jsme se omlouvaly samy a myslím, že jsme toho (aspoň ve většině případů) nezneužívaly. Buď jsme necvičily vůbec, nebo jsme vynechávaly určité věci.
@ka2ka Já jsem tělocviky od rodičů omlouvané neměla ale jelikož jsme měli super telocvikarku tak jsem ji osobne vzdycky rekla a buď jsem necvicila vubec nebo jsem měla jenom nejake “omezení”
@cecetka píše:
@kajka12345 Ony jsou dneska omluvenky na telocvik z duvodu MS? Mam syna, proto se ptam.
Za mych skolnich let (jsem uz stredniho veku) jsme normalne cvicily, jen jsme v techto dnech nemusely mit ty hnusne modre trenyrkyale mohly jsme mit teplaky (podle toho kluci poznali, ktera to zrovna ma
). Fakt super
Náhodou ty trencle dobře držely i ty panelové vložky bez spodního lepení. Jak jsme vůbec to dospívání přežily bez olvejsek
Pamatuju si, jak jsem se bála, že najdu někde skvrnku na kalhotech a všichni kluci se mi budou smát
Nikdy se mi to nestalo.
@kajka12345 Máma mi omluvenky psala…stalo se mi že při cvičení se vložka šoupla a hned to šlo mimo…nic příjemného…a nebyla jsem zdaleka jediná která když to měla prostě necvičila. Možná pokud by už v té době byly tampony bylo by to jiné…
Příspěvek upraven 29.03.18 v 13:27
@cecetka píše:
@kajka12345 Ony jsou dneska omluvenky na telocvik z duvodu MS? Mam syna, proto se ptam.
Za mych skolnich let (jsem uz stredniho veku) jsme normalne cvicily, jen jsme v techto dnech nemusely mit ty hnusne modre trenyrkyale mohly jsme mit teplaky (podle toho kluci poznali, ktera to zrovna ma
). Fakt super
No já právě taky nejsem zvyklá na omluvenky od rodičů z důvodu ms ale dcera prisla s tím ze by chtela napsat omluvenky nám vsechny telocviky kdy zrovna bude mít ms ze to tak delaji vsechny holky. No nevim mě to přijde prehnane a vlastne ani na nejake velke bolesti netrpí obcas řekne ze ji trochu
boli břicho to je tak vsechno. A k těm kratasum my jsme je musely mít porad i přes tyto dny
![]()
Při prvním dni ms jsem nebyla ani schopna dojít do školy. Takže jsem se vždy modlila, aby to vyšlo na víkend, abych neměla absenci každý měsíc
nebo aby alespoň začala ještě před tím, než se vydám do školy. Když mě to chytlo v polovině vyučování, bylo to příšerné. Učitelka mě už od momentu, kdy jsem vlezla do kabinetu, málem chytala do náruče, byla jsem šíleně bledá a bylo mi na omdlení. Neměla jsem ani sílu na to doplazit se domů, auto jsme neměli a máma stejně většinou na ranní, takže jedině sama a autobusem. Takže jsem se narvala práškama a tiše trpěla do konce vyučování někde v zadní lavici. Během těch pár hodin se to uklidnilo dost na to, abych s doprovodem kamarádky došla domů a strávila zbytek dne v posteli.
Ale pak jsou holky, které ani pomalu o své ms neví. Takže odpovědět se vlastně nedá.
@kajka12345 píše:
No já právě taky nejsem zvyklá na omluvenky od rodičů z důvodu ms ale dcera prisla s tím ze by chtela napsat omluvenky nám vsechny telocviky kdy zrovna bude mít ms ze to tak delaji vsechny holky. No nevim mě to přijde prehnane a vlastne ani na nejake velke bolesti netrpí obcas řekne ze ji trochu
boli břicho to je tak vsechno. A k těm kratasum my jsme je musely mít porad i přes tyto dny![]()
V tom případě mi to přijde zbytečné. Pokud ji nebude dobře, tak ok, ale ne jako pravidlo pokaždé
Učím tělocvik a holky se neomloouvají, ptaly se mě občas, zda musí cvičit, že to dostaly a tak jsem řekla, že když se budou hýbat, dřív jim přestane bolet břicho, ale nechávám to na nich. Tak cvičí všechny a v pohodě. Ted se jedna omlouvala, když jsme cvičily na kruhách, jestli musí dělat na nich koutoul a tak jsem řekla, že to záleží na ni a nakonec stejně je dělala. Takže si osobně myslím, že není důvod omluvenky psát.
Dcera nema MS.
Ja na ZS cvicila vzdycky. Az na stredni jsem byla svinucha a psala si omluvenky.
Pokud má silnou bolestivou menstruaci, tak ano, pokud má normální menstruaci, tak proč psát omluvenku?
My jsme na tělocvik měli šedesátiletého profesora a málokterá za ním šla, že má svoje dny a cvičily jsme všechny. Na gymplu chtěli potvrzení od lékaře, že trpí na bolestivou menstruaci. A jenom na okraj. Kontryhelové kapky jsou na bolestivou MS úplně ideální
lepší než nějakej brufen, nebo Nimesil, nebo co do sebe lidi cpou. Kontryhelový čaj a kapky před a během MS a je klid.
@kajka12345 asi bych dceři vysvětlila, že ona není všechny holky, a že ms není důvod necvičit, pokud nemá vyloženě velké bolesti
já osobně mít dcer tak jí na tohle omluvenku nenapíšu
Sice mám kluky, ale ano, omlouvala bych. V pubertě jsem při menstruaci omdlívala (lítal mi tlak) a bolesti jsem první dny měla strašné, při pohybu ještě horší. Taky jsem necvičila. ![]()
Nám tělocvikář tvrdil, že ženy v období menstruace podávají nejvyšší výkony. Omlouval nám jen plavání a to si ještě značil do docházky červeným puntíkem, abychom ho nepodváděly ![]()
Pokud má dcerka bolesti, nepůjde nejspíš ani do školy, když je jí tak špatně, že nemůže cvičit.
Můj názor je, že leckdy je nutné i něco překonat. Proto bych dceru s menstruací cvičit nechala. Sama jsem cvičívala i s bolestmi. Nikdy mě nenapadlo žádat maminku o omluvenku.