Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Omluvenku z důvodu MS jsem mívala pouze na plavání, při běžném tělocviku jsem se domluvila s učitelem a cvičila dle momentálního stavu.
ono se to dost zneužívá - vím o slečně, která dle omluvenky menstruovala půl roku v kuse a pak se divila, že na vysvědčení byla neklasifikována z TV
@Karlie já vím, že je to extrém - ale tady je evidentní že to není o tom, že by jí to (dceři) bylo nepříjemné, ale proto, že chce zapadnout do davu a že to „dělají i ostatní“.
A úpřimně, ono tohle davové chování není nikdy dobré. A možná ho nechápu i proto, že sama taková nejsem a nikdy nebyla. Naopak, tím, že jsem od 14ti byla na intru jsem musela řešit kopec situací s tím, že si ponesu „následky“. včetně nějakých fingovaných viróz ad. A dodnes vidím jak tá jedna skupinka holek taky menstruovala kolikrát měsíc v kuse. Jen proto že se jim „nechtělo“. Na ZŠ měli všichni z TV „absolvoval“ a na gymplu už se předpokládálo, že tyhle „nechce se mi“ už nefungují. A hlavně ani si neuvědomuji, že by tam s tím někdo chodil.
Na základce jsme měli na TV učitele kolem šedesátky, takže se holky omlouvaly jen fakt když museli a nešlo to jinak. A na střední jsme měli profesorku, která razila názor, že menstruace není nemoc. Pokud na některé viděla, že jí není dobře, sama ji posadila na lavičku. Omluvenku na TV akceptovala jen od lékaře, takže třeba i necvičení po nemoci muselo být s razítkem doktora.
Dcera (10) menstruovala jednou a slabě, tak zatím nepřišla s tím, že chce omluvenku. Pokud bude mít bolesti nebo silně krvácet, omluvenku napíšu. Ale „jen tak“ fakt ne.
@Marcam No v současnosti to holky dostávají mnohem dřív než my. Má to prý co dělat s dostatkem stravy až s obezitou. Obézní děti údajně dospívají dřív.
@Marcam dcera je hubená, zatím menstruovala jednou před dvěma měsíci. Ale byli tam už náznaky - rostoucí prsa, začalo ji růst ochlupení, zaoblila se ji postava do ženského tvaru a hlavně, hlavně se začala chovat jak puberťačka. U nás v rodině máme ranný nástup menstruace, takže jsem to čekala.
@Marcam píše:
@P4ja jestli se to dědí, já to dostala až v 16ti
No prej nedědí, spíš je to o tom, že dnešní děti vyspívají dřív.
@Marcam píše:
@Murka ježíš té mé bude taky 10,takhle brzo to dostala?
My jsme byli v rijnu na devitiletce s dcerou. Detska se ptala, jestli uz holka nema nahodou MS. Rikala, ze je to brzo, ale neni nemozne. Ptala se, kdy jsem ja mela +- zacatek, ze pravdepodobne dcery budou podobne zacinat, tak uvidime. Mi to zaclo ve 13r., u dcery jsem si vsimla loni v lete, ze ji zacly viditelne, chlupatit nohy. Takze nejaka hormonalni zmena viditelne zacala probihat.
Moje starší dcera je dostala ve 12 ( my všechny ženy v rodině až po 15). A pokud tekla hodně ( cca první dva dny), tak jsem ji omlouvala. „Naštěstí“
byla často nemocná, tak to nikomu ve třídě nebylo podezřelé. Jiné dny už normálně cvičila. Takže záleží na tom, jak se cítí. Jinak kamarádčina dcerka to dostala v 9,5letech-byli na gyndě a gyndařka jim řekla, že Ok-s tím nesouhlasím. Hrozí riziko, že dítě přestane růst apod…
@kajka12345
Ms mám od 11 let. A vždy jsem ji měla velmi silnou a dost bolestivou (bolest v zádech a bolest břicha). Občas mi mamka napsala omluvenku, ale fakt jen výjimečně. A když bylo nejhůř, tak jsem došla za učitelem a řekla mu, že mám ženské problémy a že mi není dobře. Tak mě nechal sedět na lavičce v tělocvičně.
Ale na střední to neexistovalo. I když jsem měla omluvenku, tak nás učitel nutil at cvicime, jinak ze nam da za 5 (znamkoval kazdou hodinu). Nic ho nezajimalo.
@Dory22 píše:
@kajka12345
Ms mám od 11 let. A vždy jsem ji měla velmi silnou a dost bolestivou (bolest v zádech a bolest břicha). Občas mi mamka napsala omluvenku, ale fakt jen výjimečně. A když bylo nejhůř, tak jsem došla za učitelem a řekla mu, že mám ženské problémy a že mi není dobře. Tak mě nechal sedět na lavičce v tělocvičně.
Ale na střední to neexistovalo. I když jsem měla omluvenku, tak nás učitel nutil at cvicime, jinak ze nam da za 5 (znamkoval kazdou hodinu). Nic ho nezajimalo.
De…il! Myslím si o tom svoje. jasně, že MS nejsou nemoc, ale každá přece víme, jaký diskomfort při ní zažíváme ( pocení, návaly, bolesti, krvácení apod..každá jinak a, i když vím, že MS holky rády zneužívají k necvičení, tak by každý měl pochopit, že to není příjemné. Nehledě na to, že se pak po Tv nemůžeš např. sprchnout či upravit v hygienické kabince a dále třeba vyučko pokračuje i několik hodin. JAsně, přežily jsme to všechny, ale já proto psala dceři omluvenky. Neříkám, že vždy. Ale minimálně, něž si na MS zvykla ( jak na pohyb s vložkou, aby nebyl prúser apod.) a na dny s bolestí. To by mělo být snad samozřejmé…