Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Bandii Tak to je síla…nikdo tě přece nemůže nutit brát si tampón…
…ja bych do bazénu s tamponem nevlezla.
@kajka12345 Pokud netrpí extra bolestí, tak bych jí spíš vysvětlila, že není ovečka, aby byla jako ostatné stádo ovcí co počas MS necvičí (nejspíš z pohodnlnosti). Je lepší to brát jako normální věc (kor v dnešní době křidélkových vložek/tampónu). Za nás to šlo i s těma nelepícími „loděmi“. A pohyb fakt pomáha + se v tom nešťourat. až jí bude fakt blbě, tak ať to není „za trest“.
@Bandii No někdo přes panenskou blánu tampon ani nezavede. Navíc řada gynekologů tampony ani nedoporučuje. Kdyby nějaká učitelka nutila mé dceři tampon, tak si s ní a ředitelem školy asi druhý den hezky popovídám. Musím říct, že tohle mě celkem pohoršuje.
@Lynette píše:
@kajka12345 Mně máma vždy omluvenku napsala a jestli budu mít dceru tak jí to bez keců taky napíšu. Menstruace v mladém věku je dost nepříjemná sama o sobě tak proč jí to období trochu nezpříjemnit alespoň tím, že si může místo tělocviku číst. Pokud teda z dcery nemá být profesionální sportovkyně.
Opravdu nevidím nic přínosného na tom jí nutit cvičit když z ní teče krev. Skoro mi až přijde, že ty, které tady píšou, že by omluvenku nenapsaly, protože ony taky vždy cvičily, my připadají stejné jako ty ženský co dělají svým dcerám obřízku, protože ony jí taky přece mají. To, že jste dámy musely skousnout nekomfort a při silné menstruaci jste musely cvičit, protože to, jak se cítíte nikoho nezajímalo, ještě přece neznamená, že budete stejnými ignoranty a necháte ty mladý holky, aby si to vyžraly stejně jako tenkrát vy.
Zajímavý názor. Jen mě pak napadá, jak bude dcera řešit ten nekomfort při menstruaci v zaměstnání. Ona totiž ta krev z ní poteče po celý produktivní věk. ![]()
@Bandii píše:
Tak na plavání měly u nás holky celkem smůlu. Když za vyučující některá přišla s tím, že má své dny, zeptala se jí „máš velké bolesti? Asi ne, když jsi sem přišla a potom pokračuješ normálně ve škole, viď? Tak alou pro tampon a hup do bazénu“
nosila vždycky s sebou všechny možné velikosti i různé značky, aby se třeba holky nemohly vymluvit na to, že nemaj
. Já jsem opravdu kvůli bolesti na bazén ani nedošla, ale třetí den a dál už jsem normálně plavala.
no tak to je teda opravdu velmi drza ucitelka.
@Lynette píše:
@kajka12345 Mně máma vždy omluvenku napsala a jestli budu mít dceru tak jí to bez keců taky napíšu. Menstruace v mladém věku je dost nepříjemná sama o sobě tak proč jí to období trochu nezpříjemnit alespoň tím, že si může místo tělocviku číst. Pokud teda z dcery nemá být profesionální sportovkyně.
Opravdu nevidím nic přínosného na tom jí nutit cvičit když z ní teče krev. Skoro mi až přijde, že ty, které tady píšou, že by omluvenku nenapsaly, protože ony taky vždy cvičily, my připadají stejné jako ty ženský co dělají svým dcerám obřízku, protože ony jí taky přece mají. To, že jste dámy musely skousnout nekomfort a při silné menstruaci jste musely cvičit, protože to, jak se cítíte nikoho nezajímalo, ještě přece neznamená, že budete stejnými ignoranty a necháte ty mladý holky, aby si to vyžraly stejně jako tenkrát vy.
No jenomže ono zakladatelka nepsala o silné MS, bolesti, a že z dcery crčí krev. To je jasné a není důvod, proč to neomluvit.
Ale psala o tom, že si to ve třídě kolektivně nechávají psát.
Takže je potřeba to vidět taky takhle. A myslím, že většina reakcí byl podobného ražení. Když tě bolest sundá a opravdu jseš ráda, že jseš ráda, tak je to správné a je potřeba klid. Ale pokud je MS mírná, tak naopak je fajn se hýbat. A stačí nebýt za kravku a domluvit se s tělocvikářkou. Ve většině případů se dá necvičit určitý cvik.
@wewa1 Tak zaprvé argument typu: Jak to bude řešit v zaměstnání, mi přijde stejně na hlavu jako argument Já to taky přetrpěla tak musí všechny. To bychom si rovnou mohli říct, že by si dcery měly trénovat od prvního sexu denně s aniballem, aby se připravily na porod, protože jak to budou zvládat až budou rodit. To je přece nesmysl.
Zadruhé menstruace u mladé holky má jiný průběh než u dospělé ženy, o ženě po porodu ani nemluvím. Taky nelze srovnávat menstruaci u holky, co každý den do sebe cpe hormony ve formě hormonální antikoncepce a u holky, která nic nebere.
Za sebe mohu říct, že ani dvě vložky na noc mě v pubertě neochránily matraci a ráno jsem měla pocit, že na mé posteli došlo k nějaké brutální vraždě. Bolesti kolikrát tak nesnesitelné, že jsem dostala od doktorky injekci na bolest. Menstruace trvala někdy i 3 týdny, takže místo toho abych měla jeden týden vložku, byla jsem jeden týden v měsíci bez vložky. Pak jsem začala brát hormonální antikoncepci a všechno se zklidnilo. Po porodu taky všechno dobrý. Teď jsem od porodu 5 let a začíná to být zase síla ale trvá to jen 3 dny což se s těma 21 dny v pubertě fakt nedá srovnat. Takže to, že teď se vyhýbá tělocviku vůbec neznamená že by jí to někdy omezovalo v práci.
@Lynette a pokud bude mít normální ms, s mírnými bolestmi a krvácením tak jí omluvenku taky napíšeš?
@ka2ka Pokud bude chtít tak taky. Má k tomu asi nějaký důvod že to chce. Buď jí to prostě není příjemné nebo jen nechce jako jediná ze třídy cvičit pořád, když všechny ostatní holky si nosí na ten týden omluvenku. Respektovala bych to. Jako její máma bych prostě byla v tomto směru chápavá, protože kdo jiný než vlastní máma má být v takových věcech na její straně.
@Lynette a když ostatní holky začnou chodit po diskotékach a pít alkohol v 15 tak budeš taky chápavá máma a necháš ji, aby šla s davem?
Nesouhlasím. Pokud netrpí silnými bolestmi (což kontextu vyplývá, že netrpí, jen zbylé holky to tak dělaj - tak chce taky) tak nevidím důvod proč jí v tom stádním chování podporovat. Naopak musí si umět vybrat - zda a kdy s davem jen pro pohodlnost a kdy být prostě jiná.
@Lynette píše:
@ka2ka Pokud bude chtít tak taky. Má k tomu asi nějaký důvod že to chce. Buď jí to prostě není příjemné nebo jen nechce jako jediná ze třídy cvičit pořád, když všechny ostatní holky si nosí na ten týden omluvenku. Respektovala bych to. Jako její máma bych prostě byla v tomto směru chápavá, protože kdo jiný než vlastní máma má být v takových věcech na její straně.
jasně chápu, ale není lepší jí vysvětlit, že opičit se umí každý a mít svůj rozum a umět se samostatně rozhodovat je lepší ![]()
No já jsem ráda, že se mnou máma mluvila, že nebyla taková ta- tak a musíš si to vyžrat.. ![]()
Když jsme mívaly míčové hry, a nebo klasické běh, a nebo nějaké protahování atd. tak mě to nevadilo, ale já měla první dny docela silnou a hlavně žádné tampony, dřív nebyly, a prostě jsem mámě řekla, že se bojím, že proteču, že budem na hrazdě a různé takové -roztahovací cviky. a nebo jsme občas mívaly běh, venku v hycu a dokážete si představit dřív, hyc, zpocení, své dny, a vložka…
určitě bych to nepsala na každou menstruaci a pořád, ale možná by nebylo špatné i zjistit, proč to chce.. Ne každá se chce se vyhnout TV..
Hlavně si pamatuji tady jednu diskusi, kde hromada ženskcýh v dnešní době, by třeba ven ani koš nevynesly v vložkou a ne každá holka nosí tampony
Já bych s ní promluvila, ale nedělalo by mi problém jí tu omluvenku napsat. Ono se sice na MS neumírá a není to nemoc, ale to neznamená, že to není nepříjemný. Já ji nesnáším dodnes. U mě je to tím, že mívám bolesti (né nesnesitelné) a že dost krvácím a trvá to víc než týden. Fakt závidím všem, co to mají za 5dnů odbyté. A jestli pohyb zmírňuje bolesti je sice hezký, ale když z vás při každým poskoku či kroku chrčí krev není to nic moc. A u mladý holky, co si teprv zvyká to jako omezení beru. Osobně to v práci doslova protrpím. Když sem neměla děti brala jsem si občas i na ty nejhorší dny volno. Teď hold musí přetrpět, že se pár dnů hůř soustředím a vypadám jak smrtka ????
@iwa83 Srovnáváš nesrovnatelné. Cvičení při menstruaci opravdu není fyzicky ani psychicky příjemné a je to pro spoustu holek problém, s opíjením se a pařbami neztotožnitelný.