Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj ženy. Mám takový problém a prosbu o radu
Ne a ne dostat menstruaci, je to přes dva týdny, co mám zpoždění. Ne, že bych menstruaci měla pravidelnou přesně na den, při menstruaci problémy nemívám a takové dlouhé zpoždění jsem neměla nikdy. Začínám mít strach, mám už týden takový ten pocit, že jste to dostala, jistě znáte. Trpím! Křeče v podbříšku, někdy mírné někdy silné. Prostě každá žena pozná, takové ty změny že to má dostat. Vše pociťuji, ale menstruaci nemám. Těhotenství je vyloučené, jelikož jsem ve 23 letech stále panna. Takže v tomhle směru si mohu oddychnout. Napadá mě jen jedno, jestli to nemuže být ovlivněno nachlazením, pobolívaly mě dva dny zpátky ledviny vzádu, na to jsem měla typickou čtyř denní chřipku, bolest v krku a rýma.. takže asi takhle, nemáte někdo baský rady, jak vyvolat menstruaci aniž bych musela navštívit gyn.?
Moc nechapu, na co cekas, ve 23letech uz bys mela mit ms +- pravidelnou a dva tydny uz je docela velkej vykyv. Jdi k doktorovi, at ti poradi, co dal, zda je to normalni, nebo neni. On te neukousne. Chapu to spravne, ze jsi ve 23 letech nebyla jeste na gynde?
Nemyslím si, že v mém věku mít pravidelnou menstruaci je pravidlem. Znám mnoho lidí z okolí co jí pravidelnou nemají. Ovšem pokuď nemají prášky. Vždycky je to zpoždění maximálně pár dní. Já to teda nějak nesleduju přesně, kolikrát ani nepociťuju předmenstruační bolesti, jen se sejdu doma s mamkou a se ségrou a vím. Máme to všichni stejně. Jenže ony mají po a já nic, bolí mě ledviny, v podbřiše a čekám. A ano, chápete správě, ve 23 letech jsem na gyndě nebyla, nepovažovala jsem to jako za potřebné, pokuď jsem zatím neměla sex ale postupem přibívajícímu věku také vím že je to nezodpovědné a že bych si zajít měla. Ale jak říkám, doposud problém nebyl žádný. A tak nějak mám z gyndy i strach.
Ahojky…je mi 24 a do dne, kdy jsem otěhotněla jsem měla taky stále nepravidelnou ms…srovnala mi to antikoncepce, ale po vysazení se mi to opět vrátilo a ustálilo se to tak, že jsem to dostala třikrát za sebou přesně po 43 dnech!…no, pak už jsem to nedostala, ale to už je jiné téma… každopádně to, co tobě se mi stávalo úplně běžně..pokud to máš vždycky na den přesně, tak pak bych si asi zavolala k dr a poradila se s ním, popř ti dají vyvolavacku…pokud se ti ms prostě neustálila a pokaždé to máš jinak…jednou dřív pak zase později, pak bych se nestresovala a počkala v klidu do pondělí, pak bych zavolala k dr. A pokud máš velké bolesti pak bych na nic nečekala a šla klidně i na pohotovost… ![]()
No úplně pravidelnou menstruaci nemám fakt to nějak pečlivě nepozoruju, nezapisuju nic takového, jen to srovnávám podle mojí mamči, která to ve svém věku mívá pravidelně a já se s ní třeba neshodnu nebo naopak to mám dřív jak ona, někdy dýl i o týden. Ale co na tom? Bolesti silné při menstruaci nemám a žádný jiný problém, takže když to příjde, tak to příjde. Neřeším to. Až do teď. Nebo možná schízuju z duvodu, že minulý měsíc 18 tého jsme odjížděli k moři. A já to dostala o týden a půl před odjezdem za což jsem byla ráda, mamka právě na cestu. Teď má týden po a já nic, jen křece, není to nic k umření, ale prostě typický pocit, že to máte dostat. Takže je to možná přesně tím že tentokrát si pamatuji přesný datum kdy jsem to dostala ![]()
Jestli te boli ledviny, dojdi si k dr. Budes mit zanet. A to neni sranda.
a na gyndu bez taky. To, ze jsi panna neznamena, ze se te netykaji pravidelne prohlidky. Muzes mit cysty, cokoli. Obehej si to.
A pokud gyn shleda, ze jsi ok a jen zpozdeni a bide nabizet vyvolavacku na ms, tak osobne tu bych odmitla. Zkusit mizes treba gynex.
Šla bych na gyndu, hlavně proto, že v tvém věku si tam už dávno být měla. Nejde o to, zda jsi nebo nejsi panna.
@Denueetta Ty Jo, mne to neda a vim, ze to neni k tematu, ale to ma nejaky nábožensky podtext nebo tak? Omlouvám se za tupý dotaz, ale v dnešní dobe je to rarita, možná v kterékoliv dobe je to rarita, ve 23 letech…Dnes mi prijde, ze to začíná byt rarita pomalu v 15ti. ![]()
Zkusím to vydržet ještě týden, a zajdu si. Mohu se zeptat jaké jsou objednávací lhůty na gyn? Nebo mám zajít k svému doktorovi skrz ledviny na oběry. Ale myslím, že to bude spokojené s nastydnutím, nemám moc ideální práci, pracuju na třídírně v noci, takže vám věčně táhne na záda, a právěže ten den jsem cítila jak na mě dost táhne, snažila jsem se víc obléct, ale ráno už jsem se vzbudila s chřipkou, byla jsem teď doma, jeden den jsem naklusala do práce s chřipkou, bylo mi fakt mizerně a jakoby mě ruplo v zádech, levý bok (ledvina) mě hrozně bolela, nemohla jsem se pomalu ani ohýbat, ale doma mě to přešlo, mám takový mírnější pobolívání. Pila jsem dost C na chřipku, na netu jsem našla něco ve smyslu, že se tím dá oddálit menstruace. Co je na tom pravdy?
@Denueetta 100% pravda. Chodím pravidelně na infuze Cecka a vzdycky potom mam cca 10-12 dni prodlouženy cyklus. ![]()
Tak jsem tedy dneska byla poprvé ve 22 letech na gyndě. Vše v pořádku. Takže jsem dostala vyvolávačku, tak snad už ![]()
Ahoj je mi 12 a asi před měsícem jsem to měla dostat, jsem stále panna ale máma mi nevěří😔 jen proto že jsem to ještě nedostala😔 mohu se zeptat… nevíte jestli jsem na tom nějak špatně? Nebo zda je to normální?😔 🥺
Ahoj, menstruační cyklus u dívek tvého věku je velice nepravidelný. Já osobně dostala menstruaci brzo. V 10ti letech. Krvácela jsem třeba měsíc v kuse a pak 3 měsíce nic. Úplně mi menstruaci srovnala až antikoncepce, kterou jsem začala brát v 15ti letech. Maminka zbytečně šílí i když ji v dnešní době rozumím…