Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj, nasadili mi tabletky na ředění krve (doživotně) a teď mi říkala kamarádka, že menstruace s tab.na ředění krve je fakt síla. Tak nevím co od toho čekat a jestli to jde nějak zmírnit? Máte někdo s tím zkušenosti? Nebo rady? Mám z toho fakt strach. Jak budu fungovat v práci?
děkuji
Záleží jak jsi dostala silné. Ředila jsem si krev několikrát, v těhotenství a 6ti nedělí, jsem to tedy nemusela řešit. Ale po embolii jsem měla první menstruaci opravdu šílenou ( normálně ji mám poměrně slabou). Ze začátku jsem si píchala, pak už jen prášky. Postupně mi všechno snižovali a tím se srovnávalo i tělo zas k normální intenzitě. Měla jsem krom toho teda i kortikoidy a řadu dalších, třeba mohli mít taky vliv
vybav se poporodními vložkami. Já jsem zastánce tamponů, ale na tohle nemají kapacitu, kalíšek, či kalhotky jsem nikdy nezkoušela. V práci to bylo vcelku jedno, jen jsem častěji odbíhala na záchod.
Zas ale pokud to nemáš nasazené kvůli sraženině, ale jen jako prevenci. Nemusela by jsi mít takovýhle průběh. Brala jsem to minimálně půl roku a jen asi první dva cykly byly takovéhle, pak už žádný extrém.
Beru doživotně Xarelto. Teď už menší dávku, jen půlku denně. Předtím ale rok celou tabletu denně. Neměla jsem pocit, že bych měla nějak extra silnější menstruaci. Možná silnější než předtím, ale pořád v normě průměru.
Brala jsem taky Xarelto, menzes jsem měla dost silnej, ale je to subjektivní, protože já mám normálně menstruaci slabou. Takže za mě jatka, ale pro některý normálka. Uvidíš. Dalo se to přežít.
Děkuji za příspěvky
já jsem začala brát Godasal protože jsem měla slabší mrtvičku, takže to budu brát asi doživotně ☹️ tak jsem chtěla vědět na co se připravit. Za pár dnů to zjistím, ale člověk přemýšlí… děkuji
@Nivat píše: Více
Tak to tě možná trochu uklidním, když mi vysadili Xarelto a měla jsem pak jen Godasal (a Vessel Due, prý nějaký slabší na ředění krve), tak se mi menzes vrátil zpátky. Mě (jiný) doktor pak řekl, že Godasal působí hlavně v tepnách a je pro mě zbytečný. A že funguje na úplně jiným principu než Xarelto.
Jestli máš jen Godasal, tak bych byla ohledně menstruace zcela v klidu. Co jsem pochopila, je to takový silnější aspirin.
@Lama Lama píše: Více
Dokonce. A má význam při léčbě trombózy? Mě ho právě jeden doktor nasadil, pak jsem přešla k jinýmu a ten se zhrozil, že je to zbytečný a že akorát z toho budu mít žaludeční vředy.
@Azeretereza píše: Více
Tepenný určitě-infarkt, mrvice, ICHDK. Žilní - leta všechna doporučení říkala, že ne. Poslední leta některá to doporučují, po vysazení antikoagulace jako dlouhodobou prevenci u rizikových pacientů, ale mám obavy, že tam hraje velkou roli cena.