Měření dioptrií u dětí

62
3.3.15 14:00

Měření dioptrií u dětí

Ahoj holky,
chtěla jsem se zeptat, na váš názor. Když měla dcera 1,5roku, byly jsme s ní na měření dioptrií v očním centru, kde jí nakapali do očí a pak měřili nějakým přístrojem přímo u ní. Dcera však velmi brečela a skoro oči neotevřela. Přesto jí naměřili kolem 5 a 6 dioptrií. Myslíte, že je možné, že měření bylo nepřesné kvůli nespolupráci? Celou dobu jí sleduji a zdá se mi, že na blízko i na dálku vidí velmi dobře. Teď je jí 3,5 roku a u obvoďačky přečetla obrázky jako normální tříleté díte. Myslíte, že mám jet zase na to speciální vyšetření? Bojím se, aby to nedopadlo jako minule, protože dcera stále s žádným lékařem nespolupracuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
16986
3.3.15 14:06

@evelin12 i ja si s dovolenim pockam na odpoved. Zrovna dnes jsme dostali vysledky laseroveho vysetreni oci ze skolky. Syn ma na jednom oku 1 a na druhem 1,25 dioptrii, ale je tam zaskrtnuto, ze neni nutna konzultace ocniho. Nejak si ale nejsem nicim jista. Take premyslim, zda je mozna odchylka nespolupraci pri vysetreni… :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Lamicka
3.3.15 14:06

Nebylo by lepší vyšetření plusoptixem? Sice si to musí člověk zaplatit, pracovišť není moc, ale je to raz dva. Dítě se jen podívá do kamerky.

http://plusoptix.zrak.cz/…i-plusoptix/

• Citovat
  • Upravit
5730
3.3.15 14:08

Měření přístrojem není nikdy úplně stoprocentní…jestli to byly hodnoty v plusu, tak i s těmito dioptriemi většinou malé dítě dokáže vidět ostře. Spíš než na ostrost vidění je potom potřeba zaměřit pozornost na to, jestli holčička nešilhá. To bývá právě průvodním jevem u vyšších zrakových vad u dětí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3409
3.3.15 14:09

Určitě tam odchylka bude, syn taky na poprvé moc nespolupracoval(ale částečně ano) a naněřila mu na jednom oku 3dioptrie, domluvily sme se pro jistotu že to necháme za půl roku na kontrolu at doma cvičíme, vysvětlujeme, připravujeme, tentokrát spolupracoval skoro perfektně a měl necelou dioptrii :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5730
3.3.15 14:13

@cizova To buď ráda. To je u dětí správně. (Teda za předpokladu, že je ještě malý). ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
62
3.3.15 14:17

Ten plusoptix se mi líbí :-) Dcera se totiž zásadně také do ničeho nepodívá. Jinak při základním vyšetření pediatričky šilhání nebylo vidět a ani já jsem nikdy nic nezaznamenala.

Příspěvek upraven 03.03.15 v 14:20

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3409
3.3.15 14:17

@malinika jj byli sme tam ve 3 a 3,5letech…cca po 5roce ho chce vidět znova-před školou…dr nic moc příjemná ale v tomhle ohledu velice rozumná a s dobrým přístupem řekla bych

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5924
3.3.15 14:21

@evelin12
Pokud oči rozkapávají a dítě hodně pláče, tak se může stát, že kapky z oka vytečou a rozkapání je k ničemu. Pokud se ale zornice dostatečně roztáhnou, tak se měřit dá. Pokud naměřili nějaké hodnoty, tak muselo to oko být i při pláči v klidu, jinak by nic nenaměřili. Podle mě 5 a 6 dioptrií je hodně a chtěla bych co nejdříve zopakovat měření. Malé děti mají vyšší dioptrie, ale pokud mezi hodnotami není rozdíl 0,75 a výš, tak se to neřeší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8147
3.3.15 14:22

@Lamicka Nevis, kolik to stoji? A to si clovek muze jen tak na to pracoviste zavolat a domluvit se? Neni potreba zadne doporuceni?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8147

@Lamicka Nevis, kolik to stoji? A to si clovek muze jen tak na to pracoviste zavolat a domluvit se? Neni potreba zadne doporuceni?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5730

@evelin12 Ten plusoptix je ale pořád jen přístroj. Takže orientační měření, které může vyjít úplně blbě.
V tom 1,5 roce byla na vyšetření proč? Něco se vám tenkrát nezdálo?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2075
3.3.15 14:27

Dcera bylaa na prvním měření v cca 17ti měsících, naměřili jí na jednom oku téměř 5 dioptrií a bohužel to byla i realita, takže od té doby nosí brýle, bohužel tohle má zřejmě po manželovi. Jinak já si před vyšetřením byla jistá, že vidí jak ostříž protože našla i pidi zrnka na zemi atd. ale dr mi to vysvětlovala, že to vlastně táhne tím zdravým okem což je špatně.
Dr věřím na 100% i jejímu manželovi, jsou to naši přátelé.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Lamicka
3.3.15 14:28

@Levandulina Platila jsem 250 Kc za plusoptix, 300 Kc za Cardiff test jako doplnění. Za rok kontrola.

Příspěvek upraven 13.10.15 v 13:25

• Citovat
  • Upravit
390
3.3.15 14:44

Dcerka byla na měření tímto přístrojem cca ve 3,5 letech ve školce - oční screening. z přístorje jí vyšel astigmatismus a doporučení zajít k očnímu lékaři. Zašly jsem tedy na oční, tak ji vyšetřila paní doktorka - spíš se s ní jen tak seznámila a předepsala nám kapky na rozkapání. Přes víkend jsem kapali a v pondělí šly na měření. Potvrdil se astigmatismus a mínusové dioptrie.
Výsledek je, že dcerka dostala předepsané brýle – napořád, cituji z předpisu:
DO DÁLKY: pravé oko cilindr +1,25Dp a 96 osa, levé oko sféra dioptrie +1,0.
Ale ty dioptrije má spíš kvuli tomu astigmatismu, pokud by ho neměla brýle by nejspíš nedostala. Jinak na kontrolu chodíme po 1/2 roce. Už jí ale nerozkapávají jen jí dají „hrabičky“ do ruky a čte na tabuli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna gynekologa

Ikona - Jiří Škultéty

MUDr. Jiří Škultéty