Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky,
chtěla jsem se zeptat, na váš názor. Když měla dcera 1,5roku, byly jsme s ní na měření dioptrií v očním centru, kde jí nakapali do očí a pak měřili nějakým přístrojem přímo u ní. Dcera však velmi brečela a skoro oči neotevřela. Přesto jí naměřili kolem 5 a 6 dioptrií. Myslíte, že je možné, že měření bylo nepřesné kvůli nespolupráci? Celou dobu jí sleduji a zdá se mi, že na blízko i na dálku vidí velmi dobře. Teď je jí 3,5 roku a u obvoďačky přečetla obrázky jako normální tříleté díte. Myslíte, že mám jet zase na to speciální vyšetření? Bojím se, aby to nedopadlo jako minule, protože dcera stále s žádným lékařem nespolupracuje.
@evelin12 i ja si s dovolenim pockam na odpoved. Zrovna dnes jsme dostali vysledky laseroveho vysetreni oci ze skolky. Syn ma na jednom oku 1 a na druhem 1,25 dioptrii, ale je tam zaskrtnuto, ze neni nutna konzultace ocniho. Nejak si ale nejsem nicim jista. Take premyslim, zda je mozna odchylka nespolupraci pri vysetreni… ![]()
Nebylo by lepší vyšetření plusoptixem? Sice si to musí člověk zaplatit, pracovišť není moc, ale je to raz dva. Dítě se jen podívá do kamerky.
Měření přístrojem není nikdy úplně stoprocentní…jestli to byly hodnoty v plusu, tak i s těmito dioptriemi většinou malé dítě dokáže vidět ostře. Spíš než na ostrost vidění je potom potřeba zaměřit pozornost na to, jestli holčička nešilhá. To bývá právě průvodním jevem u vyšších zrakových vad u dětí.
Určitě tam odchylka bude, syn taky na poprvé moc nespolupracoval(ale částečně ano) a naněřila mu na jednom oku 3dioptrie, domluvily sme se pro jistotu že to necháme za půl roku na kontrolu at doma cvičíme, vysvětlujeme, připravujeme, tentokrát spolupracoval skoro perfektně a měl necelou dioptrii ![]()
@cizova To buď ráda. To je u dětí správně. (Teda za předpokladu, že je ještě malý). ![]()
Ten plusoptix se mi líbí
Dcera se totiž zásadně také do ničeho nepodívá. Jinak při základním vyšetření pediatričky šilhání nebylo vidět a ani já jsem nikdy nic nezaznamenala.
Příspěvek upraven 03.03.15 v 14:20
@malinika jj byli sme tam ve 3 a 3,5letech…cca po 5roce ho chce vidět znova-před školou…dr nic moc příjemná ale v tomhle ohledu velice rozumná a s dobrým přístupem řekla bych
@evelin12
Pokud oči rozkapávají a dítě hodně pláče, tak se může stát, že kapky z oka vytečou a rozkapání je k ničemu. Pokud se ale zornice dostatečně roztáhnou, tak se měřit dá. Pokud naměřili nějaké hodnoty, tak muselo to oko být i při pláči v klidu, jinak by nic nenaměřili. Podle mě 5 a 6 dioptrií je hodně a chtěla bych co nejdříve zopakovat měření. Malé děti mají vyšší dioptrie, ale pokud mezi hodnotami není rozdíl 0,75 a výš, tak se to neřeší.
@Lamicka Nevis, kolik to stoji? A to si clovek muze jen tak na to pracoviste zavolat a domluvit se? Neni potreba zadne doporuceni?
@Lamicka Nevis, kolik to stoji? A to si clovek muze jen tak na to pracoviste zavolat a domluvit se? Neni potreba zadne doporuceni?
@evelin12 Ten plusoptix je ale pořád jen přístroj. Takže orientační měření, které může vyjít úplně blbě.
V tom 1,5 roce byla na vyšetření proč? Něco se vám tenkrát nezdálo?
Dcera bylaa na prvním měření v cca 17ti měsících, naměřili jí na jednom oku téměř 5 dioptrií a bohužel to byla i realita, takže od té doby nosí brýle, bohužel tohle má zřejmě po manželovi. Jinak já si před vyšetřením byla jistá, že vidí jak ostříž protože našla i pidi zrnka na zemi atd. ale dr mi to vysvětlovala, že to vlastně táhne tím zdravým okem což je špatně.
Dr věřím na 100% i jejímu manželovi, jsou to naši přátelé.
@Levandulina Platila jsem 250 Kc za plusoptix, 300 Kc za Cardiff test jako doplnění. Za rok kontrola.
Příspěvek upraven 13.10.15 v 13:25
Dcerka byla na měření tímto přístrojem cca ve 3,5 letech ve školce - oční screening. z přístorje jí vyšel astigmatismus a doporučení zajít k očnímu lékaři. Zašly jsem tedy na oční, tak ji vyšetřila paní doktorka - spíš se s ní jen tak seznámila a předepsala nám kapky na rozkapání. Přes víkend jsem kapali a v pondělí šly na měření. Potvrdil se astigmatismus a mínusové dioptrie.
Výsledek je, že dcerka dostala předepsané brýle – napořád, cituji z předpisu:
DO DÁLKY: pravé oko cilindr +1,25Dp a 96 osa, levé oko sféra dioptrie +1,0.
Ale ty dioptrije má spíš kvuli tomu astigmatismu, pokud by ho neměla brýle by nejspíš nedostala. Jinak na kontrolu chodíme po 1/2 roce. Už jí ale nerozkapávají jen jí dají „hrabičky“ do ruky a čte na tabuli.