Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Ahoj holky,
chci poprosit o radu. Dnes mám v plánu poprvé dělat tortilly, ale jsem úplný neznalec mexické kuchyně. Tortilly se jí teplé nebo studené? Když je udělám teď, budou dobré studené na večeři? Asi se ptám jak trotl, ale chtěla bych, aby se mi to povedlo
.
Já je dělám vždy až těsně před jídlem, zelenina oschne, tortilla tím nasákne. A jíme je tedy teplé. Vždycky je udělám zmotám a dám na pár sekund do mikrovlnky.
@k.a.c.k.a.1
Díky, já našla tento recept http://pochutnamsi.cz/tortila-recept/, děláš je jinak? Uvítám nějaký osvědčený recept. ![]()
Ohřeju v mikrovlnce samotné tortilly ( chvilinka ) a natřu na ně hořčičnou omáčku, přidám zeleninu ( fazole, papriky, kukuřici, cizrnu ) o oprásklé kuřecí maso.
Na to zakysanou smetanu a zelný list. Tortilu složím do psaníčka a baští celá rodina… Té náplně spíš méně, aby to šlo složit!
Aha, já chci právě udělat domácí ![]()
@dalimil
Přemýšlela jsem, že bych zčuchtala rajčata, papriky, oliv. olej, česnek, fazole okořeněné paprikou chilli, solí, koriandrem a kmínem…
Máš zkušenost s nějakou takovou náplní? Aby to bylo dobré? ![]()
No, já dělala domácí (recept asi stejný), když jsem neměla koupené a že to vyjde levněji a bylo to dobré… ale když byly až moc tenký, tak se lámaly a nedaly se moc balit…
jinak můžeš si to nachystat dopředu a před podáváním teprve ohřát tortilu a naplnit až těsně před podáváním… já dělám náplň na pánvičce na cibuli udělám maso (kuřecí nebo vepřové) s trochou chilli a fazolema. a k tomu ještě náplň studenou -zelenina se zakysankou a česnekem, pěkně do tortily dám oboje a zabalím, mňam… teď jsem na to dostala chuť, asi budou k obědu ![]()
@verjanku píše:
Aha, já chci právě udělat domácí
@dalimil
Přemýšlela jsem, že bych zčuchtala rajčata, papriky, oliv. olej, česnek, fazole okořeněné paprikou chilli, solí, koriandrem a kmínem…
Máš zkušenost s nějakou takovou náplní? Aby to bylo dobré?
já bych těch rajčat a oleje spíš míň, moc tekutá náplň rozmáčí tortillu a já raději pevnou, ale to je na osobní chuti. Jinak fantazii se meze nekladou…
V Mexiku jsem byla, a docela jsem čučela, jak se česká představa mexické kuchyně liší od reality. Za celý týden jsme ani jednou nedostali na stůl fazole. Zato červená chili omáčka a zelená jalapeňos tam byla pokaždé, nezávisle na tom, co se objednalo. Stejně tak nás zásobovali vydatným množstvím cibule, obvykle smíchané s nějakou sladkou bylinkou (vypadala jako petržel, ale chuť byla slaďoučká).
Tortily donesli vždycky už pokryté masem (typicky na plechu ogrilovaným vepřovým), místní si natřeli placku pálivou (námi téměř nepoživatelnou) omáčkou, na to přisypali cibuli a pustili se rukama do jídla.
Naše české hořčice, spousta rajčat a salátu je chuťově fajn, my doma přidáváme kukuřici a tatarku, společně s kuřecím masem (naložím to na 2 hodiny předem do marinády z vajíčka, plnotučné hořčice a soli, doma se po tom můžou utlouct), ale s mexickými tortilami to opravdu nemá nic společného.
S tortilami jako takovými se ale nepiplám, stejně by to nebylo ono - kupuji v Kauflandu nebo Intersparu.
Holky, vy mi děláte chutě.
Já tortily kupuju, k nim osmahnu kuření řízečky (tenké dlouhé prsty) a udělám salát z rajčat, salátu a jogurtu. Před podáváním jen prohřeju tortily a na stole si je sami plníme. Je to takový domácí Twister z KFC. Jen děti se tomu brání ![]()
Minulý týden jsem u znémé jedla domácí tortilu jen se zeleninou zakápnutou troškou majonézy a plátky sýra. Bylo to vynikající. Asi dneska budou k večeři místo palačinek ![]()
Díky všem za tipy. Už jsem se pustila do dělání tortill, večer je akorát ohřeju.
Díky ![]()
Holky, jaké dipy si děláte k mexickým receptům? Quacamole? Nebo nějaký ze zakysané smetany?
@Salorka píše:
Holky, jaké dipy si děláte k mexickým receptům? Quacamole? Nebo nějaký ze zakysané smetany?
Zakysaná smetana + česnek. Jednoduché a ![]()