Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Maja25 četla jsem to tady v jedné diskuzi, ale popravdě vůbec nevím jak poznat
co se s tím dá dělat?
budu úplně za blba ![]()
Je malá pouze kojená? Kojené dítě většinu MM vstřebá a nemá pak potřebu kakat tak často. Můj syn byl velký, trpěl na bříško a byl dlouho kojeny.
Kakal až po 4 dnech. Dr mi rikala, že to mám hlídat a kdyby to bylo víc jak týden tak dostane kapičky. Často měl taky rourku, obzvlášť večír měl bolesti. Nosila jsem ho na „tygříka“, dávala na „žabáka“, nahrivala bříško, masáže, masticky… pomohlo až když uplynuli 3 měsíce. Pak už bříško nebolelo, ale frekvence kadění zůstala. Vše se srivnalo, až když přešel plně na tuhou stravu
@Mrg malá byla asi do 4 měsíce jenom na Um, potom jsme začali dávat zeleninové příkrmy ty má teď většinou místo oběda. Ale po nich má stolici strašně tuhou ![]()
@Anonymní píše:
@Mrg malá byla asi do 4 měsíce jenom na Um, potom jsme začali dávat zeleninové příkrmy ty má teď většinou místo oběda. Ale po nich má stolici strašně tuhou
To mne napadá akorát pohlídat, aby k tomu dostatečně pila. Na netu jsou tabulky, kolik by cca mělo dítě vypít za den.
Jinak za mne bych se rourky nebála. Měl ji tak často, jak bylo zapotřebí. Nejdřív jsem vždycky zkusila jestli nepomůže nějaká prdici poloha a tak a pak prostě rourka. Na zácpu netrpí a i teď ve dvou letech kaká obvykle 1× za den, někdy ob den. Ale nemá žádné problémy, ani bolesti a rourka už dávno není potřeba.
To jste klidne mohli zpusobit tou rourkou ![]()
Jestli ji to delate 2× denne 5 mesicu, tak je to naprosta prisernost.
Tohle uz musi resit odbornik (asi gastro…?).
@Lucie_Sx ano děláme protože nic nepomáhalo měla strašné křeče svíjela se bolestí nemohla ani spát. Když nepomohla poloha na vyprdění tak jsme prostě dali rourku hned se vyprázdnila a bylo u to úplně zlatý miminko
@Mrg Pije docela dost jak samotnou kojeneckou vodu tak i čaje
právě nevím protože spousta lidí říká že si na to vytvoří závislost, ale přece nebudu malou trápit a nechávat jí v křečích plakat když vím že se jí uleví když se vyprázdní ![]()
Já jsem taky synovi musela pomáhat do jeho šesti měsíců, jinak se sám nevykakal. Pak to přešlo nějak samo, když se začal víc hýbat, sedat si. Ale určitě bych se ptala na gastro vysetření, tohle je dost extrémní opatření, mělo by se to řešit, není to v pořádku.
Takže je na UM a k tomu příkrmy a tu stolici má tuhou? Podle mě má zácpu. Zaměřila bych se na změkčení stolice. Ať už svestkovou šťávou, olivovým olejem do příkrmů nebo klidně rovnou Laktulosou, s tou jsme měli u syna velký úspěch. Nám tedy potom z přírodních věcí pomohlo nejvíc kiwi, ale to jsem zařazovala až mnohem později. Ještě jí můžeš zkusit nosit v klubíčku, prý to pomáhá vytlačit stolici
@Anny2148 no jednou má tuhou a jednou zase úplně ukázkovou
včera jsme si jí dali do klubíčka ani ne tak hodně a jak tlačila tak začla komplet celá fialovět ![]()
Nam pomohlo davat lzicku oleje ci masla do prikrmu. To potom chodil maly uplne ukazkove, kdyz jsem nekdy zapomnela, bylo to hned poznat. ![]()
Jestli se za 5 měsíců vykadila sama jen čtyřikrát, tak bych řekla, že jste buď způsobili závislost na rource a nebo je tam nějaký zdravotní problém a trvala bych u doktorky na dalším vyšetření. Dcera po MM kakala jednou za 14 dní, začalo se to lepšit až s příkrmy. Hodně pomohl přidávat do jídla máslo nebo kvalitní olej a ovoce.
Nenech se tu znervóznět, žádná závislost na rource neexistuje. Oboum dětem (jedno na UM, jedno MM, oba příkrmy od 4.měsíce),jsen teploměrem pomáhala víc jak do půl roka. Pak to začalo jít samo. Obě měly zácpu a upravilo se to samo, až když začali jíst opravdu vše.
@Anonymní píše:
Ahoj prosím o radu,
Malá má 5 měsíců a za tu dobu se sama vykakala pouze tak 3-4 jinak jí musím pokaždé tak dvakrát denně rourkovat. Vždycky protahuje nožičky, sama se snaží tlačit až je úplně rudá v obličeji ale sama se prostě nevykaká. Říkám to naší doktorce při každé kontrole a vždycky najde nějakou odpověď jako třeba že po kapičkách to zabere a půjde samo, potom že jak si zvykne na mléko, a naposledy že až se začne přetáčet a začne napínat břišní svaly tak to půjde. Ani prd.. malá řve jak prominutá. Zkoušeli jsme různé kapičky, různá mléka na doporučení vždycky jsme čekali 2-3 týdny a nic.. kapiček mám doma snad tucet a žádné nezabraly. Objednala jsem asi poslední možnost a to Laktobacílky od swissu.. vaničkujeme, cvičíme s nožičkama, dáváme na bříško, nahřejváme polštářky..Nějaká ráda prosím už jsem zoufalá![]()
Ahojky mám taky 5 měsíční mimi a kaka krásně když byl menší pomohla rourka a teď jede sám
kojis? Skus si dát jablecnou presnidavku u nás zabírá pak nestíhám měnit pleny ![]()
@Aduš8 souhlasím, taky jsem nenarazila na žádné dítě závislé na rource.
Naopak znám takové, které trpěli na zácpu a pak měli při tlačení bolesti a krvácení. A jak si to s tím spojili, tak pak nechtěli chodit a ještě to zhoršovali. Ještě ve školkovem věku s tím mají problém.
Ahoj prosím o radu,
Malá má 5 měsíců a za tu dobu se sama vykakala pouze tak 3-4 jinak jí musím pokaždé tak dvakrát denně rourkovat. Vždycky protahuje nožičky, sama se snaží tlačit až je úplně rudá v obličeji ale sama se prostě nevykaká. Říkám to naší doktorce při každé kontrole a vždycky najde nějakou odpověď jako třeba že po kapičkách to zabere a půjde samo, potom že jak si zvykne na mléko, a naposledy že až se začne přetáčet a začne napínat břišní svaly tak to půjde. Ani prd.. malá řve jak prominutá. Zkoušeli jsme různé kapičky, různá mléka na doporučení vždycky jsme čekali 2-3 týdny a nic.. kapiček mám doma snad tucet a žádné nezabraly. Objednala jsem asi poslední možnost a to Laktobacílky od swissu.. vaničkujeme, cvičíme s nožičkama, dáváme na bříško, nahřejváme polštářky..
Nějaká ráda prosím už jsem zoufalá