Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahojky maminy,
teď tu tak sedím a uvažuju, jestli naše situace v manželství po porodu je normální nebo ne. Už to budou 3 měsíce od porodu a my se stále často hádáme, naštveme, prostě hrůza. Když mě nenaštve, jak manžel blbě uchopí malou a já mám náběh na to skončit na koronární jednotce, tak zas pro změnu udělá něco, řekne něco, co mě vytočí. Zašpiněný dvě várky vypranýho prádla, protože do postele se chodí v zimních zasněženejch botách, věčný narážky na to, že nechápu jak moc je unavenej a nebo aniž by se ptal, naplánuje my čas jak se mu zlíbí. Třeba dneska - silvestra a nový rok jsme strávili u mých rodičů, přijeli domů včera pozdě večer a na mě čekal plný koš prádla na praní, žehlení, úklid, mytí nádobí, celý den není žádnej prostor na to, abych si sedla by´t jen na 5 minut, hodila nožky nahoru a vypnula (občas se mi podaří sednout si na pc, ale to je o tom, že něco písnu a už musím zas letět). No a manžel mi naplánoval, aiž by se zeptal, že celý odpoledne musím strávit ve společnosti tchána při opravě auta někd nevím kde jen prot, že prostě tatínek mu řekl, že je to potřeba a že ve dvě bude čekat a my musíme být nachystaný. Takže jsem samozřejmě vylítnula. Přijde mi, že si neuvědomuje, jak je mateřství náročný a jak moc málo času mám na všechno kolem. Přijdu si už jen jako služka nebo když se mu zachce mu vyhovět po sexuální stránce, ale vůbec se mě na nic neptá. Vím, že se mnou třískaj hormony a jsem háklivější na věci než předtím, ale prostě nesnaží se vžít do mojí kůže a mě vadí, že se pořád štěkáme
Navíc se pak cítí uraženej, když mu něco vyčtu. No prostě nkonečnej kolotoč… Jsem z toho víc unavená než z lítání kolem naší berušky, a že ta nám dává zabrat - už měsíc jí trápí rýma a díky tomu je neklidná, plačtivá a jediný co zabírá je nosit, chovat, mazlit, ruce mám jak opice, ale to samozřejmě manžel nevidí. Když jí nosí 5 minut, už skuhrá jak ho berou záda a bolej ruce a stěžuje si, že je to hrozný, abych se podívala, jak musí trpět, že snad konečně pochopím, že je unavenej…Nevytočilo by vás to???
Vytočilo by mě to k nepříčetnosti. K většině vytočení bych ani nemusela mít doma malé několikaměsíční dítě.
Mimochodem takové rozdělení domácích prací jste měli doma vždy?
Sany80s píše:
Vytočilo by mě to k nepříčetnosti. K většině vytočení bych ani nemusela mít doma malé několikaměsíční dítě.
Neměli, jenže chudáček je teď unavenej přeci - chodí do práce to mi věčně nadhazuje ) a k tomu se pak semtam věnuje doma berušce a to je ale fuška, takže nemá čas nic dělat. Takže lítám až do noci, abych něco udělala, protože přes den nic nestíhám, ta rýma je vážně děs, a když malá zabere na sedmihodinový noční spaní, tak já půlku prolítám při práci.
luciashek píše:Sany80s píše:Neměli, jenže chudáček je teď unavenej přeci - chodí do práce to mi věčně nadhazuje ) a k tomu se pak semtam věnuje doma berušce a to je ale fuška, takže nemá čas nic dělat. Takže lítám až do noci, abych něco udělala, protože přes den nic nestíhám, ta rýma je vážně děs, a když malá zabere na sedmihodinový noční spaní, tak já půlku prolítám při práci.
Kojíš?
Jinak, jestli máš pocit, že občas vyletíš zbytečně (což asi i jo, pokud jsi unavená), tak se občas na nějaký bordel vykašli a opravdu jdi spát. Menší dočasný nepořádek není žádná katastrofa. Nevyspaná nervozní ženská už docela problém je
.
Příspěvek upraven 02.01.11 v 19:05
Museli jsme přestat, protože malá měla na moje mlíko alergický reakce (to mi řekla dr.), ale laktace stále je a hormony se mnou třískají neskutečně, zatím mi ani nepřišla MS, takže jsem napružená, no děs.
je to prostě chlap, to je normální, že neuvažuje jako ty, spousta věcí ho nenapadne, myslí si, že sedíš celej den doma, zatím, co on je v práci atd…atd…(nedej bože, aby ho píchlo u srdce, to je pomalu na záchranku
), já se snažím některý věci přehlížet a rozhodně se nehodlám strhat, osobně např. nežehlím tak často apod.
a jestli se mu něco nelíbí? No tak ať to udělá ![]()
To by manžel šel. Tohle ani nezkouší, organizovat mi čas. Na všem se normálně domluvíme a jsme zvyklí se domlouvat předem. A to zatím mimčo nemám.
No, tak to prostě nedělej
věnuj se malé, vyper co je potřeba, nežehli - to je zbytečné, zruš teplé večeře… a bez úklidu se to taky nějakou dobu obejde. Třeba pochopí, že se to samo neudělá…
Nebo druhá varianta, hned jak přijde z práce mu vrazit dítko a jít po domácích pracech, že teď s malou odpočívá on a ty jdeš pracovat, když má pocit, že celý den odpočíváš…
Aspera píše:
To by manžel šel. Tohle ani nezkouší, organizovat mi čas. Na všem se normálně domluvíme a jsme zvyklí se domlouvat předem. A to zatím mimčo nemám.
Nechápu, co ho to prostě popadlo, ale dělá mi to poslední dobou pořád. A taky pořád je to táta sem, táta tohle. Jeho otec je to samý. ěčně volá, že se musíme dostavi v tolik a tolik a když to neuděláme, tak je uraženej. Vážně mě s tím štve. Pokud se hodlá chovat jako jeho táta, tak ho z toho brzo vyléčím.
j.a.n.i1 píše:
No, tak to prostě nedělejvěnuj se malé, vyper co je potřeba, nežehli - to je zbytečné, zruš teplé večeře… a bez úklidu se to taky nějakou dobu obejde. Třeba pochopí, že se to samo neudělá…
přesně ![]()
Já si myslím, že je to pomalu všude, málokterý chlap , to dokáže pochopit co ženská prožívá.
U nás opravdu pomohlo to, že mi můj pohlídal malého přes den, já jsem si něco udělala a nebyla jsem tak strhaná a nebo jsem si i chvíli pospala - hodinku.
Zase já osobně beru a to se nechci chlapů zastávat
, že jak chodí do práce, tak v noci asi spát musí a pokud dítě v noci řve, tak se nevyspí. Ale někdo řekne, že i žena, ale ta si může pokud ji to čas dovolí na chvíli poležet s dítětem. Je to strašně individuální v každé rodině.
Já bych si s ním promluvila, a prostě když nebudeš stíhat, taky máš dítě a hrkej mu, já zatím vyluxuji, uklidím atd. ![]()
luciashek píše: … Třeba dneska - silvestra a nový rok jsme strávili u mých rodičů, přijeli domů včera pozdě večer a na mě čekal plný koš prádla na praní, žehlení, úklid, mytí nádobí, celý den není žádnej prostor na to, abych si sedla by´t jen na 5 minut, hodila nožky nahoru a vypnula (občas se mi podaří sednout si na pc, ale to je o tom, že něco písnu a už musím zas letět)…
Lucinko neber mi to ve zlem ale během měsíce jsi založila 30 diskuzi…
Mimochodem to dělá i můj, že bych měla to či ono, a to má malý už dva roky
takže spíš to vidím , že je to od kusu chlapa
ale už se umím ozvat
Luciashku,
neboj, to bude zase lepší
. Myslím si, že bys měla manželovi trošku přitvrdit, ať si taky uvědomí, že domácnost máte spolu. Často koukám na Tvé dotazy v diskuzích a myslím si, že si všechno hodně bereš, ráda bys byla dokonalá maminka, ale to nejsme žádná
. já mám holčičku taky 3m a jsem doma hrozně spokojená
. Když jsi unavená, tak se prostě na všechno kolem vykašli, tak holt zrovna nebude vypráno a vyžehleno a navařeno, můžete si objednat pizzu nebo čínu, na sebe si holt manža vezme něco jinýho, nebo to může udělat sám, ty bys měla odpočívat, abys byla v pohodě, to je fakt moc moc důležité. To je taky na palici, že má malá už tak dlouho rýmu, jak to, že jí nic nepomáhá? Zkus se poradit s MUDrou, jinak k rýmě jsi už měla diskuzi, tak to snad brzy přejde, kočičku malinkou.
Takže podle mě, když Ti takhle najednou naplánuje bez tebe odpoledne, tak prostě klidně řekni, ať tam jde sám, nebo ať to tchán zvládne sám, malá má rýmu, tak s ní nikam nechoď, buďte hezky doma v klidu a ty odpočívej kdykoli to potřebuješ. Určitě jsi skvělá máma, tak neboooj
. A miminko je ohromná změna v každým vztahu, my si taky zvykáme na úplně nový, jiný život, ale musíte si navzájem pomoct a ne, aby Tě partner k těm všem, už tak náročným změnám, ještě stresoval a nervoval
. Promluv si s ním o tom, zalezte si hezky do pelechu, dejte si vanu, pohodu…a všechno mu řekni, určitě to pochopí
. A jestli ne, tak mu dej
. Hodně štěstí, ať se to brzy zlepší.
Promiń, ale toho tvýho hulváta bych poslala do kytek! A ještě k tomu, aby mi plánoval co a kdy mam dělat?
Tak to teda rozhodně ne! Asi bych na jeden den zmizela z baráku, aby se o malou musel postarat! I když ona je maličká, takže to asi nepůjde, ale vůbec by mu to neuškodilo, aby si uvědomil, že starat se o dítě je stejně - ne-li víc náročný jako chodit do práce! A ještě ti organizovat čas, místo toho aby ti pomohl???!!! Asi bych mu něco řekla.