Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Není to neobvyklé chování, prostě se ti rozbouřily hormony. Lék - vypni počítač. Na tyhle úžkosti má nejhorší vliv, vážně. Po dvou, třech dnech bez vrčení téhle bedny se ti udělá o hodně líp. ![]()
O tom ze vyhledas pomoc nepremyslej, ale udelej to..
nic na tom neni, netreba se za to stydet..
@Anonymní píše:
Dobrý večer, omlouvám se, že píši anonymně, ale je to pro mě citlivé a trochu se i stydím.. Mám deseti měsíční holčičku a od té doby, co jsem našla pozitivní těhotenský test, se o ni bojím..až příliš.. Stále ji pozoruji, jakmile najdu, jakýkoli flíček na kůži, nebo se mi cokoli jiného nezdá, panikařím..hledám na internetu příznaky různých nemoci..nespím.. Je mi z toho na nic..a děsně se bojím..přemýšlím, že vyhledám pomoc..ted v zimě se to obzvlášť prohlubuje..malá si ted nově chytá ručičky a pohybuje s nimi nahoru a dolů..hned mě napadl autismus nebo podobná nemoc![]()
měla nějaká maminka někdy podobné pocity?
neboj, to má každá druhá. ![]()
Měla jsem to ze začátku cca do půl roku, manžel ze mě rostl, teď už je to lepší (11m)
Jak píšou holky, radím nějakou pomoc. Já jsem částečně opak. Když vidím, že něco má dítě, tak taky třeba hledám info, ale jen informativně, ne honem honem v nervech a stresu. Naopak k dr jdu třeba až jako poslední možnost, ne jako první (jako plno matek). Nemám monitor dechu, věřím prostě instinktu. Ten mi řekne, zda je či není něco v pořádku ![]()
Řeším všechno v klidu
Dcera má 4 roky a 8 měsíců, syn 4 měsíce ![]()
Různé obavy máme opravdu všechny… ![]()
Kojíš ještě? Pokud ano, částečně to může být ovlivněno i tím… Já měla takhle šílených prvních 8M, pak se malá odstavila a za 2M začal být klid
Jediné, co stále přetrvávalo, byl panický strach ze zánětu středního ucha
Takže v momentě, kdy si sáhla na ucho, jela jsem téměř okamžitě na ORL / pohotovost
![]()
Mě pomohly info od ORL lékaře, který mi celý vývoj zánětu vysvětlil a já pochopila, že ne každé zakňouráni znamená hned akutní zánět
![]()
Pokud od pediatra na kontrolach nemáš informace o možném podezření na nějaké vývojové vady, nestresuj se zbytečně dopředu a užívej si miminka ![]()
Klid, já jsem jednou volala doktorce na soukromej mobil, že má malá stroupeček krve v pupíku, co mám dělat..?
chudák doktorka, ale zachovala dekorum a poradila
snad mi tenkrát bylo omluvou, že malá je prvorozená a ještě strašně malinká, tak jsem to ještě neměla tak v paži
Děkuji
ano, ještě kojím..manžel je ze mě taky vyřízenej..jako sama cítím, že to je celkem extrém, ale nemůžu si pomoct..dřív jsem byla celkem racionálně uvažující..ted to jde z kopce..samotnou mě mrzí, že si ani malou takhle pořádně neužívám ![]()
@Anonymní píše:
Děkujiano, ještě kojím..manžel je ze mě taky vyřízenej..jako sama cítím, že to je celkem extrém, ale nemůžu si pomoct..dřív jsem byla celkem racionálně uvažující..ted to jde z kopce..samotnou mě mrzí, že si ani malou takhle pořádně neužívám
to mě taky strašně štve, že místo toho, abych si užívala, tak jen pozoruju kdejakej flek, pak jsem se naučila pravidlo, že dokud není teplota, tak se snažím nevzrušovat
Ahoj, taky mám podobné období za sebou, cca od 3 do 7 měsíců malé. Ted ji je rok a jsem v pohodě, ale to období bylo šílené, silela jsem, že to neskončí, nemohla jsem spát, jíst, třásly se mi ruce. Ustalo to, ale
musela jsem pro to něco udělat…:
1. Internet zcela vynechat - je tam 90% balastu a najít seriózní informace je tam velmi těžké.
2. Jít mezi lidí - přinutila jsem se minimalne každý druhý den nekam vyrazit - k mámě, za tchyni, za kamarádkou.. prostě nebýt sama. Ono to nepomůže úplně tak na ty úzkosti samotne, ale na chvíli prijdes na jine myslenky a psychika má čas " regenerovat"
3.Svěřila jsem se mámě a zavolala ji vždycky, když na mě šla úzkost, spolu jsme to probraly a často se podařilo „záchvat“ odvrátit
4. Využila jsem online chat linky důvěry - dvakrát. Jsou tam školení a dali mi ty správné otázky a podporu. Tenkrát jsem ještě nechtěla vyhledat psych. pomoc, toto byl kompromis.
5. Chodit hodně ven, s kocarkem na procházky. Kamkoliv. Ideálně taky s nějakou maminkou.
No a pokud to sama brzy nezvladnes, neboj se říct si o lékařskou pomoc, já od toho byla jen krůček - poslední záchvat byl tak hrozný, říkala jsem si, že jestli prijde ještě jedna ataka úzkosti, tak půjdu k lékaři. Naštěstí byl opravdu poslední a mám už skoro půl roku klid. Držím palce. ![]()
Ja byla uplne magor. Nevim jak moc to mas extremni. Ale me pomohli jedine antidepresiva.
Člověku je vzdy lépe, kdyz ví, ze v tom není sám..asi mi pomůže si o tom promluvit s odborníkem..manžel ani mamka mi dost dobre nerozumí..zastaveni kojení me uz taky napadlo, ale uz k tomu pomalu spejem, kojím jen v noci..všude kolem me se to hemží smutnymi příběhy vázne nemocných deti..nevím, proč prave ja bych měla mít štěstí… ![]()
@Anonymní píše: Člověku je vzdy lépe, kdyz ví, ze v tom není sám..asi mi pomůže si o tom promluvit s odborníkem..manžel ani mamka mi dost dobre nerozumí..zastaveni kojení me uz taky napadlo, ale uz k tomu pomalu spejem, kojím jen v noci..všude kolem me se to hemží smutnymi příběhy vázne nemocných deti..nevím, proč prave ja bych měla mít štěstí…
protože o těch nemocných se píše, tak to vypadá, že jich je skoro stejně jak zdravých, naštěstí zdravých je nesrovnatelná většina a nevidím důvod proč by tvé dítě k většině nemělo patřit, nicméně tento tvůj příspěvek mě tak nějak utvrdil, že by si tu lékařskou pomoc mohla vyhledat, máš hrozně negativní myšlenky
Zakl.
Moc hezky ty body popsala jiná anonymní maminka…
K tomu není mi co dodat, určitě bod 4., chat linky důvěry, nebo bych zkusila jen na pokec k nějaké psycholožce (asi bych se vic snažila vyhledat pomoc u jiné ženy, myslím, ze te lip pochopí) a jen si popovidat, antidepresiva a psychiatra ještě nech v šuplíku…
Pokud shrnu to, co jsem s malou prožila během prvního roku, tak můžu říct, ze jsem byla fakt slušně hrabla a ze samostatně fungujícího člověka jsem jeden čas byla totálně neschopná, proste jsem mela jen tu svou malou a vše ostatní slo bokem
A ja mela ještě problém ji někomu půjčit, takže skoro pul roku si ji nikdo, kromě manžela, nemohl pochovat, nebo max na 5min
![]()
Mas kolem sebe i jine maminky, nebo zkus začít chodit na nějaké kurzy, pohybové aktivity, to mi taky pomohlo ![]()
Dobrý večer, omlouvám se, že píši anonymně, ale je to pro mě citlivé a trochu se i stydím.. Mám deseti měsíční holčičku a od té doby, co jsem našla pozitivní těhotenský test, se o ni bojím..až příliš.. Stále ji pozoruji, jakmile najdu, jakýkoli flíček na kůži, nebo se mi cokoli jiného nezdá, panikařím..hledám na internetu příznaky různých nemoci..nespím.. Je mi z toho na nic..a děsně se bojím..přemýšlím, že vyhledám pomoc..ted v zimě se to obzvlášť prohlubuje..malá si ted nově chytá ručičky a pohybuje s nimi nahoru a dolů..hned mě napadl autismus nebo podobná nemoc
měla nějaká maminka někdy podobné pocity?