Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Vovo01 Píšeš, že usne jen u tebe v posteli u prsa. Asi potřebuje zjistit, že umí usnout i jinak. Můžeš zkusit tento postup, je to z knížky Klidné spaní a ukládání:
Nakojíš a odpojíš ho. Pokud bude opravdu hodně snaživě znova hledat, tak znova dát na chvíli prso. Pak odpojit. A dát ho do postýlky ve stavu, kdy ještě nespí. On začne plakat. Nenechat ho plakat, můžeš počkat třeba 20-30 vteřin (protože někdy děti prostě zapláčou a pak usnou), pak ho znova dát k prsu a celý tento postup opakovat. Zkoušela jsem to a většinou nebylo potřeba to opakovat víc jak 4×. Pak už dítě jenom pobreklo a usnulo v postýlce samo. Zároveň tím, jak to zkoušíš znova a opakovaně, tak ono se to naučí časem hned napoprvé - nakojíš, ještě nespící dáš do postýlky a bude spinkat.
Ale pokud je ten aktuální stav způsobený očkování, tak bych asi nechala u prsa pořád a tohle „učení usnout“ bych teď nedělala.
@pet nebyli. Díky za reakci:). Zkusím to. Kdyby pláč, to je úplně zoufalý řev. Pak se přetáhne a už je to jenom horší. Ale díky za radu, zkusím to.
Příspěvek upraven 18.01.21 v 19:58
Joo, v tom půl roce to bylo žůžo labůžo, krásně spící dcera to začala dělat taky, já jsem teda prso nenabízela, chtěla jen hladit a cítit že tam jsem. Samozřejmě to vyšlo zrovna na dobu kdy jsem dělala státnice, trvalo to asi měsíc, já spala běžně dvě hodiny za noc a ani ne v kuse, to bylo báááájo
přešlo to samo, kolem 9-10 měsícu měla další nespací fázi a pak už to bylo definitivně ok. Miminka, no.
@Vovo01 Tak zkus ten postup, co jsem psala, třeba to zabere (nám to fungovalo, naučila se usínat sama po nakojení v postýlce).
Hele je to jen fáze, otázka pár týdnů a zas bude všechno jinak. Je to kojenec, chce se kojit. Nedělej z toho věd, dej si ho k sobě do postele, prso dávej na požádání a bude všechno ok. Neboj, do 18 let ho tam mít nebudeš
. Prostě to tolik nehroť a užívej si, že máš miminko. Mě to u prvního taky občas nervovalo, ale teď s druhým dítětem si ty společně chvíle a společně noci užívám. Už totiž vím, jak rychle to uteče.
@Vovo01 píše:
@pet nebyli. Díky za reakci:). Zkusím to. Kdyby pláč, to je úplně zoufalý řev. Pak se přetáhne a už je to jenom horší. Ale díky za radu, zkusím to.Příspěvek upraven 18.01.21 v 19:58
U toho prsa se uklidní, přestane brečet a pak v postýlce bude začínat znova - snad to nebude úplný řev okamžitě. Nebo jo? Nenechala bych ho právě se v tom breku „rozjet“, to by se pak zas dýl uklidňoval.
@Lily Evans no právě. Já zas někdy potřebuju udělat aspoň něco málo do práce, je fakt že bordel doma nikam neuteče. Doufám že je to jen fáze a přejde to. Na to abych ho nechala jen tak řvát jsem moc měkká. Sice mi v tu chvíli tečou nervy, ale je mi ho líto.
@Vovo01 Nene, nechat řvát je nesmysl. On tě v tu chvíli prostě potřebuje a hlavně vůbec netuší, že by mohl zvládnout usnout i jinak než u tebe u prsa. Aspoň takto to vysvětlovala ta autorka ve zmiňované knížce.
@pet p díky za přežvejkání knížky, vzhledem k našemu „problému“ nějak nemám kdy bych ji přelouskla
.
@Vovo01 taky jsem nenechala plakat, to jsem nedělala nikdy. Byla jsem vyčerpaná, jak jsem zvládla naučit se na státnice a dojít tam je mi dodnes záhadou. Opakovaně se mi u dcery nicméně potvrzuje, že čím víc jí tady v těch fázích vycházím vstříc, tím rychleji se nasytí blízkosti a jistoty a jakmile to přejde, je samostatnější a nezávislejší. Jako malou jsem ji mazlila, nosila, nenechávala vyplakat, když pak jako starší noc co noc chodila k nám do postele, vždycky jsem vycházela co nejvíc vstříc, ta fáze pak rychle přešla a teďka je z ní samostatná sebejistá holčička
Ve spoustě věcí su dost přísná, ale kontakt a blízkost rodiče, jistota že se na nás může spolehnout, je pro mě něco, co prostě nelze dítěti odmítnout nebo to nějak dávkovat. Byť je to někdy hrozně náročný ![]()
@Vovo01 píše:
@JancaS84 dr mi UM neporadila, jen ať ho nekojim na noc.
Teď čtu, že poradila dát příkrm na noc? No ty kraaso, to je rada za všechny peníze.
A to má jako 7m vydržet celou noc? Nechápu ![]()
@Secado jojo. Ona to vyhodnotila tak, že ten kazdovecerní rev (+hysteraky u jídla a odmítání flašky) je způsoben tím, že je na me/prsu závislý. Tak asi abych ho večer zkusila nenakojit. Takto - je to fajn doktorka, mám ji ráda, na děti je hodná, oblíbená, ale je pravda, že tady se netrefila. Dosud měla rady dobré, tato mě ale dost zmátla, i s tím dát ho na několik dní k babičce, to je jak z minulého tisíciletí. Obětovala jsem dnešní noc, pozorovala pozorně jeho chování a dospěla jsem k tomu, že to opravdu bude od zubů. Budi ho to a zároveň ho budi nadýmání (projevy jako u 3m koliky). Hodně na něj trpěl a dočetla jsem se, že se to může při růstu zoubků vrátit. Tak má chudák naloženo. Jen se modlim aby to už bylo za námi. Normálně ho večer samozřejmě kojim a mám ho u sebe, k babče nepojede
. Akorát včera jak jsem vrátila od doktorky domů tak jsem byla z toho celkem vedle jestli to tedy nedělám všechno nějak špatně.
@Vovo01 A co třeba očkování, nebyli jste předtím? To totiž může spaní taky rozhodit.