Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý den, nevím si rady a tak to zkouším tady, budu ráda za zkušenosti.
Mám 7m chlapečka, kojený, od 6 m příkrmy.
Už přes dva týdny se chvilku po usnutí budi s příšerným řevem, pochovám, uspím a za deset minut je vzhůru znovu a takto celou noc. Usne jen u mě v posteli u prsa. Je to nesnesitelné, vůbec nespíme, přitom do té doby spal celou noc úplně v pohodě ve vlastní postýlce. Dr mi dnes řekla, že si tím vyžaduje stále prso, že to je tím kojením, uspávat ho má manžel a já mám spát úplně v jiné místnosti. Na noc mu dát prikrm a zkusit nenakojit. Manžel je ale často pryč takže tohle je pro mě nerealizovatelné. Napadlo mě odstavit ho úplně, a naučit ho pít z flašky UM. Flašku poslední 3 měsíce zcela odmítá, dnes si z ní trochu cucnul vody. Info od doktorky mě docela zmátlo, vůbec nevím, co mám vlastně dělat. S příkrmy bojujeme, nechce, vzteká se. Potřebuji aby syn spal tak jako dřív ve své postýlce.
Díky za případné zkušenosti.
Mě syn cca od 6 měsíců také spí hrozně špatně v noci. Vyžaduje kojení, občas usne sám, někdy ho musím „ukojit“. Máme i noci, kdy jsem 10× vzhůru, je mu přes rok. Takže to trvá už víc než půl roku. Poslední dobou mám pocit, že se to zlepšuje. Chystám se odstavit, tak to bude asi rodeo, musím ze zdravotních důvodů.
Každopádně asi po měsíci tohoto trápení jsme zkoušeli, aby ho uspával muž, já spala jinde. První noc peklo, druhá lepší, po třech dobré, po čtyřech super. Jenže zkoušeli jsme na chatě, doma nemůžu spát jinde, máme malý byt. No a jakmile jsem se vrátila do ložnice doma, začalo to nanovo. Doktorka mi taky řekla, že kojené děti toto občas mají. Každopádně mě ho bylo líto odstavit kvůli tomu už v 6, 7 nebo 8mi měsících.
Moc na to není recept. Ono i to, že se mimčo odstaví, není záruka, že se to zlepší. Pořád mi přijde lepší 10× za noc manipulovat s prsem než flaškou ![]()
Přisuňte postýlku k sobě a dejte mu dovnitř třeba ruku. Zvykne si. Budete to muset vydržet… Rozhodně bych nepodlehla a nezačala mu dávat prso jen protože křičí…
@DeeDee.518 ano, právě nechci aby si na to zvykl jako na normu, stejně tak s tím spaním u mě. To jsem udělala teď pár dní po sobě ve 3 ráno aby jsme se aspoň pár hodin vyspali. Akorát nevím jestli je možný aby ho to fakt přešlo, je schopný ječet hodiny a hodiny. Nezbývá než zkusit.
@Mutlice po prvním probuzení už mi dost často usne až vyčerpáním, ale jen ho položím do postylky, je vzhůru nejpozději za 10 minut.
Chudák je ještě malinkej. Takto se uklidňuje, potřebuje cítit mámu, bezpečí. To je jen období zase to přejde. Já si malýho taky dávám k sobě do postele a prso dostane když se vzbudí, napije se a zase spokojeně spí. Vyspime se krásně všichni. Někdy k nám vleze i 4 letá dcera. Tchyne se švagrovou nám do toho taky kecaji jak si je špatně učíme. Blbosti.
@JancaS84 malinký ano, ale už normálně spal. Jde o to že bych občas potřebovala třeba něco udělat doma. Usne jen u mě - výhradně. A to je pro mě prostě z mnoha důvodů problém. Ještě dodám- když si představím že udělám co mi doktorka poradila: dát ho na pár dní k babičce- tak je mi ho taky líto. To fakt nevím jak by dopadlo.
Příspěvek upraven 18.01.21 v 17:16
Nacti si neco o detskem vyvoji, vyvojovych fazich spanku apod. Doktorku bych za tak stupidni rady hnala, kdyz kojis tak v cem je problem ho v te posteli mit? Neblazni, proste mu tu kozu dej, muzou mu rust zuby a mit bolesti, muze prudce rust a opet mit bolesti a proste potrebuje mamu, aby se utisil, co je na tom spatneho pro krista? Nebo se mu meni spánek, mozek se vyviji a to ho budi, zaroven je jeste moc malej aby se sam naucil usinat a uklidnit. A ne ho nechat rvat, aby si chudak náhodou nezvykl, ze kdyz potrebuje mamu, ona prijde…
Dite v jeho veku fakt nerve z nejake taktiky, ale jako volani o pomoc, on sam bohužel nema jak. Syn se mnou spal v posteli od narozeni, kojeni kdykoliv to potreboval, naopak jsem na rozdil od tebe byla vdecna, ze mu mam jak rychle ulevit a uklidnit ho. A svete div se, nedlouho po roce se odstavil od kojeni sam, dozral mozek a zacal usínat pěkně sam. Zadny vyrvavani, zadna závislost na prsu ani na mně, samostatnej kluk, co si vyhraje sam a nemusi me mit porad za pudeli, pritom kontaktnejsi vychovu uz mit nemohl.
@Vovo01 píše:
@Mutlice po prvním probuzení už mi dost často usne až vyčerpáním, ale jen ho položím do postylky, je vzhůru nejpozději za 10 minut.
Já to znám, kolikrát byl syn vzhůru taky během 10 minut. Nebo třeba kolem 21 usnul a do půlnoci byl vzhůru 4-5×
taky mi jako malý spal dobře v noci. Je to vývoj. Jako s jídlem, i se spaním je to tak, že se to mění v průběhu času - bohužel.
@Villanelle ja ho kojim kdykoliv chce. V čem je problém ve společném spaní? V tom, že já nechci chodit spát v osm večer každý den. Nebo v tom, že si ani nezajdu k doktorovi, protože odmítá cokoliv jiného než prso. Spurt to není, ty známe a vypadalo to jinak. Zuby jsou varianta. Nikde nepíšu, že ho nechávám vyřvat. Já mu tu kozu dávám, usne u ní, ale do deseti minut je vzhůru a řve dal, o to jde. Nevyspi se on ani já.
Mela jsem podobny problem, s tim ze jsem ja mela naplanovane prestat kojit po 6 mesici. Dala jsem malemu UM, prvnich par noci strasne brecel, snazila jsem se ho uklidnit, bylo videt ze chce prso ale nepolevila jsem. Misto toho ho vzal manzel a ja sla spat do jineho pokoje a svete div se u manzela usnul po 20ti minutach, proste se dozvedel ze od neho prso nedostane a spal ![]()
Ted ctu ze u tebe to s manzelem nelze udelat, tak zkus aspon UM, mozna to zabere. Chapu ze plac, a kojeni kazdou chvili je vycerpavajici pro zenskou, o tom se bouuzel nikdo nezminuje.
Drzim palce at se to rychle vyresi ![]()
Když chce prso, dala bych mu prso a hotovo. Až poleze, obslouží se pak sam a vy se vyspite
![]()
Na prikrmy muže byt pro nej ještě brzy, když je nechce, tak mu je nenut a koj. Můj kluk v šesti měsících o jídlo vůbec nejevil zájem, a ani nevěděl, co s tím jako má dělat, když jsem mu zkusila dat
vzal si prvně nějak víc až před osmým měsícem, když tedy nepočítám mléčnou kaši, tu akceptoval i dříve.
Kdyby mě doktorka poradila ať dám dítěti UM, nebo ho dát na pár dní k babičce tak do byla moje poslední návštěva u ní. Jako já tě chápu, dcera dělala to stejný, nikdo jiný ji nebyl schopný uspat jen já. Myslela jsem, v tom období že se zblázním. Prostě to tak je a musíš to chvíli vydržet. On pak pochopí, že tam jsi, že vždycky příjdeš a pak už se tak často budit nebude. To stejný přes den, až sni celou porci prikrmu tak tě taky pak už potřebovat na kojení nebude. Je to na palici, ale prostě první rok až rok a půl je pro matku největší zapřah. Věcí doma se prostě nepos…nebo pomůže holt chlap.