Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky, včera jsem byla s naším tříměsíčním Maxíkem u dětské doktorky a čekal mě docela šok !! ![]()
Maxíček za měsíc zhubl a 20dkg a nevyrostl ani o kousíček. ![]()
Myslím, že není až tak maličký, ve třech a půl měsících máme 5850g a 64cm, ale dost mě to vystrašilo. Nemáte někdo podobnou zkušenost??????
Ještě bych chtěla poradit: nezná některá nějaký fígl na víc mlíčka? Piju čaje pro kojící, mlíko, jogurty… Díky, KIMI
Hlavně neplaš! Určitě ti k tomu něco řekla doktorka. Pokud se ona nijak nedivila ma malý prospívá a vypadá zdravě tak to neřeš. Zase začne přibírat, spíš to ted bude třeba asi víc sledovat, zajít ho zase brzo zvážit, nebo tak. Já myslím, že je to obr
Můj male, má 6 a půl měsíce a váží 7.5 a měří 69 cm. Ve třech měsících měl: 5 kg a 59,5 cm, doktorka říká, že je „tabulkový“ naprosto v pořádku, tak neboj. Někdy to může být tím, že se víc energie spotřebuje na pohyb, nebo na růst zoubků…
Ahoj Kimi,
máme stejnou zkušenost. Šla jsem vážit a doma jsme se vsázeli kolik jsme přibrali a v poradně jsem byla jako opařená - za 2 týdny jsme zhubli. Doktorka z toho nedělala žádné závěry, vůbec se nad tím nepozastavila, jen se ptala, jestli se malá víc nehýbe. Doporučila nám kojení z obou prsů a teď už je to v pohodě. Je pravda, že bradavky mám při přisátí v jednom ohni, ale stále se držím a Hanička přibírá. Z obou prsů kojíme už asi 4 týdny. Na chvíli jsem dávala z jednoho, myslela jsem si, že by to mohlo stačit, ale přibrali jsme zase málo. Takže dávej z obou a vydrž, bude to v pohodě, fakt!
Jitka a Hanička (5,5 měsíce)
Ahoj,
ja ti mozem povedat to, co hovoria mne v poradni, ze mierny ubytok je v poriadku ak
Poradila by som ti, ak chces zvysit tvorbu mlieka
Ak mas pocit, ze sa nedostava k zadnemu mliecku, skus si trocha toho predneho odstriekat, ale myslim, ze toto sa dlhodobo robit neda…
A pre pokoj sa chodte zase zvazit o tyzden ci dva.
Ten ubytok moze byt sposobeny napriklad vacsou aktivitou, pohybom, ale aj tym, ze sa mimi pred vazenim vykaka a vycika a papat dostane az po… cudovala by si sa, ale robi to vela.
Drzim ti palce, ale verim, ze to bude v poriadku. Pa!
schamka + Danino
""http://lilypie.com/baby1/050723/2/15/0/+1/.png:http://lilypie.com/…15/0/+1/.png
Ahoj Kimi,
já si také myslím, že můžeš být úplně bez obav. Děti ve třetím měsíci začnou být mnohem aktivnější než dřív a tím také hladovější a našemu tělu chvilku trvá než se té zvýšené potřebě přizpůsobí. K tomu, co radí Schamka, nemám co dodat - opravdu to zabírá. Snad jen - určitě to víš, ale je to základ (vlastní zkušenost) hodně pít .
Karolinka a Eliška (4m+15d)
Zdravím tě Kimi, máme téměř stejnou přezdívku!
Myslím, že většina byla řečena, jen k těm nápojům přidám ještě MELTU. Nejlepší je sáčkovaná, taky jí piju, dělám si konvici ráno a konvici večer, nechej to odstát aspoň 5 minut. Dobrá je samotná i s mlékem.
Hodně štěstí a hlavně klid, papa ![]()
Kimmi a Barunka 9 týdnů
Ahojky, mám taky jeden problém a už nevím jak dál. V podstatě jsem teď úplně s náladou dole…
Mám chlapečka, 5 neděl - na kontrole ve 3 nedělích jsme u paní doktorky zjistili, že sice vyrostl, ale nepřibral - naopak pohubnul z 3350g na 3190g.
Takže jsme absolvovali vyšetření krve, moči - vše v pořádku a problém byl u mě - málo mlíčka.
Takže jsme najeli na dokrmy a já se rozkojovala - to se podařilo a už zase plně kojím - kojím kdy si řekne, jak dlouho chce - prostě se maximálně přizpůsbouju jeho potřebám.
Pravidelěn chodíme na převažování - a co jsme měli umělé dokrmy, tak se Danek nastartoval a na nabral až na 3560g - teď už 5 dnů jen plně kojím, žádné příkrmy nic - ale váha se ani nehne - nehubne, ale je úplně stejná.
Přiznám se, že jsem z toho zklamaná, myslela jsem, že už je to OK a budeme prospívat…jinak Danek je čilý, komunikativní, je prostě naprosto zdravý a v pohodě, ale tohle mi dělá vrásky na čele.
Co si o tom myslíte? Máte někdo nějakou podobnou zkušenost? Díky
ahojky holky neděste se. Miminka jsou různá, některá přibírají průběžně a některá tzv. skáčí. Určitě jste se setkaly s pojmy jako růstový spurt. Mimčo přibere a vyroste pak se dá říct že stojí a najednou vyroste a přibere a tak pořád dokola . Moje holčina měla třítýdení cykly pak se to prodloužilo až na tři měsíce a klučina zase ztloustne, ale neroste a pak najednou vyroste za měsíc i o pět centimetrů, jakoby vždy nabíral sílu.
Určitě se můžete domluvit s pediatrem o častějších návštěvách. Přeju jenom spokojená miminka ahoj
Ahoj,
na mliko pomaha jeste cerne pivo, po sklenicce vecer jsem mela pocit, ze mi v noci upadnou prsa, tak to zkus. A ta melta je taky dobra.
Mej se
Kacica + Betynka 6 mes
Obnovuji diskuzi. Mám skoro 9 měsíční holčičku, která mi za tento měsíc zhubla o 300g. Má 3 jídla zavedené a k tomu ještě 3× kojíme přes den a 2-3× v noci. Jsem z toho špatná, sice porostla o 4 cm, ale hubnout by neměla. Jinak je čilá, plazí se, je aktivní a chvíli nepoleží a čůrá taky normálně. Pediatr mi řekl, že to není dobré, ale že ještě vyčkáme a potom se to bude řešit, sice nemám tušení jak to chce řešit. Stalo se to některé z vás?
Hubnout by určitě neměla. možná v tohle věku nepřibrat, ale zhubnout a ještě tolik. tak přidat nějaké kalorické potraviny. co jí? vhodné je maso, jogurty, polysacharidy - rýže, těstoviny, brambory…na večer kaše.
@Verunka17 Ahoj, neplaš, to bude dobrý, třeba jí rostou zoubky, nebo se víc hýbe, nebo tím, jak vyrostla, tak prostě nestihla nabrat a ten růst ji obral o energii. A chystá se na další růst… Řešit to dr.asi bude vyšetřením krve, moči, sono bříška třeba. Ty buď hlavně v klidu, ať na ní nepřeneseš svůj stres a vyčkej, třeba je to jen jednorázový zhubnutí… Držím palec. ![]()
@Alyss1 Dopoledne sní cca 100-130g různé ovoce, na oběd 5× maso, 1× ryba a 1× žloutek + zelenina a na přílohu taky různě. Brambory, rýže, jáhly, vločky, těstoviny, sní cca 150-200g, potom jogurt, ale ten moc nechce, tak kojíme a večer kaše, taky různé, cca 100-150g a potom zase kojíme.
@Piitra Zoubky jí teď narostli vrchní 2 a teď se cca 14 dní plazí. Ona byla pořád plná energie, ale teď je jak pytel blech, ani chvíli nepoleží a když jí nosím, tak i na rukách se pořád otáčí a hýbe. Ona je strašně zvídavá.