Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,
před týdnem se nám narodila holčička 11 týdnů před termínem (28+6),vážila 1290 g. Od začátku je na resuscitačním oddělení v Praze v Podolí, dva dny za ní dýchaly přístroje a teď už jí jen lehce podporuje CPAP (dýchací maska na nosánku).Preventivně dostávala antibiotika, ale žádná infekce se naštěstí nepotvrdila, krásně papá (nyní je na 17 ml mléka),všechno stráví, čůrá a kaká bez problémů. Jedinou komplikací je žloutenka.
Najdou se tady maminky s podobnou zkušeností? Chtěla bych prosím slyšet jen ty šťastné příběhy, že všechno nakonec dobře dopadlo
.Dále by mne zajímalo, jak dlouho byly dětičky podporovány v dýchání, jak přibíraly, jak dlouho zůstávaly na RES a jak dlouho v porodnici a jestli jste s nimi strávili nějakou dobu v porodnici před propuštěním domů? Případně další rady a typy, jak tuto nelehkou situaci zvládnout.
Děkuju a přeju všem maminkám donošená a zdravá miminka ![]()
Příspěvek upraven 01.03.14 v 07:09
@IvčaL tak mojí známé se narodila dcerka také o moc dříve, teď přesně nevím o kolik, když se narodila převezli ji do jiné porodnice na nedonošence, byla na přístrojích i nejmenší dětská velikost 50 ji byla velká. Ale vše dopadlo jak nejlíp mohlo, museli s ní cvičit starat se o ní, ale teď už je to holčička která chodí do školky a nepoznala bys na ní že je nedonošená. A tak přeji i vám moc moc moc štěstí ![]()
@IvčaL je tu diskuse nedonosene miminko nebo tak nejak zkus prohledat.
@EvaG trochu jsem hledala, ale spíše jsem narazila na dětičky narozené až kolem 35 týdne.
Dej svuj dotaz do diskuse nedonosene miminko ktera dnes jede a uvidis ze ti napisi moc rady svuj pribeh i ma.inky co meli deti 25.tt a ted uz maji treba rok dva. Me to hodne pomohlo videt ze jsou ty det zdrave. LprVdu yi ho tam vloz tady napise jen někdo ale tam si budete psat dlouho fakt uvidis.
Pokud mas Facebook, mohu doporucit uzavrenou skupinu s nazvem Nedonosene deti ANEB zazrak je na svete. Tady na emiminu je diskuse Nedonosene miminko. Drzim pesti. ![]()
Kamaradka porodila take v 26.tt,holcicka mela okolo 800gr.Dnes ji je ji 3/4 roku a jemoc sikovna. Cvici Vojtovku ale jinak je jako ostatni deti
@IvčaL Mám trpaslíčka narozeného ve 25+5tt, (700g 30cm). Na JIRP byl 2 týdny, ventilátor měl pár dní, hned z počátku byl asi 4 dny pod lampou kvůli žloutence. Byl moc šikovnej a na intermediár se stěhoval ještě o týden dřív než měl
. V nemocnici byl celkem 93 dní. Velké komplikace neměl, 3krát dostal transfuzi krve (měl málo červených krvinek, ale u extremních nedonošenců to je prý běžné jak rychle rostou nestíhá se jim tvořit) retinopatii I-II st. která se mu sama vstřebala a upravila, a asi 4 týden po narození trochu zablbnul s dýcháním, ale prý je to takový kritický týden pro všechny že si takhle zahaprují) Počítej s tím, že ti malou domů pustí až bude mít min 2kg a hlavně bude jíst sama, tzn. celou dávku vypije buď z lahvičky nebo od tebe.
Když malý dosáhl požadované váhy, šla jsem si k němu lehnout na novorozenecké oddělení, kde jsme pobyli týden než nás pustili.
Dneska je to nejšikovnější prcek na světě
Kromě zvětšených mozkových komor mu nic není - a ty by se měli zmenšovat jak roste mozek.
neboj, všechno dobře dopadne. Prckové jsou neskuteční bojovníci
. Přeju hodně sil tobě i mimču. ![]()
Držím palce
Já sama jsem se narodila ve 28tt a jsem naprosto ok
A to zdravotnictví nebylo na takové úrovni.
@jalemina děkuju moc za zkušenost a podporu, je úžasné, jak jste to krásně zvládli a do budoucna přeju jen to nejlepší ![]()
Ostatním taky moc děkuju za podporu ![]()
@IvčaL To víš že to zmáknete. počítej s tím, že ti malou pustí domů cca v termínu porodu
. než se naděješ, dají ti jí z inkubátoru do postýlky - naprosto úžasný
Já si malého oblíkla a nesla si ho tam sama
. Jinak se nenech odstrkovat, a zapojuj se do péče. Už na JIRP jsem „pomáhala“ mazala jsem ručky, nožky, asistovala při ošetřování. Pravda na INM byly pak některé sestry trochu hin, že oni to maminky ještě neučí, ale já se nedala a malého jsem při návštěvě přebalila, namazala, přehodila čidlo, oblékla
Úžasný ![]()