Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, máme 6 týdenní miminko. 5 tydnu byl bez problému. Přes den doteď spí krásně ale poslední večery pravidelně od půlnoci do 4-5 do rána jen řve a nejde utisit krom toho když mu dám mleko. Prdiky nemáme, kaka hezky. Zvýšenou teplotu nemá. Bývá to často hysterický pláč a jediný kdy usne je když padne ta 4-5 ráno. Já osobně jsem z něho úplně na prášky a jedu už na automat přes den a po večerech brečím s ním. Dr budu dnes volat ale tady mě zajima podle vašich zkušeností co by to mohlo být
@tynus2000 píše:
Ahoj, máme 6 týdenní miminko. 5 tydnu byl bez problému. Přes den doteď spí krásně ale poslední večery pravidelně od půlnoci do 4-5 do rána jen řve a nejde utisit krom toho když mu dám mleko. Prdiky nemáme, kaka hezky. Zvýšenou teplotu nemá. Bývá to často hysterický pláč a jediný kdy usne je když padne ta 4-5 ráno. Já osobně jsem z něho úplně na prášky a jedu už na automat přes den a po večerech brečím s ním. Dr budu dnes volat ale tady mě zajima podle vašich zkušeností co by to mohlo být
Jen období, které pravděpodobně přejde. Osobně nevidím důvod být na prášky. V tomto věku se počítá, že většina aktivit jde stranou a režim, i svůj spánek musíš upravit potřebám dítěte. Prostě spi i přes den, když usne miminko. Delší několikahodinový pláč je u většiny dětí normální a odezní kolem tří měsíců věku.
Moje děti toho zase moc nenaspaly přes den v tomto věku. Nejmladší dcerka pořádně spala jen v kočárku. Zimní miminko. Když jsme nešli ven, prostě nespala ![]()
Je potřeba se nad to povznést a říct si, že toto období brzy přejde, rychle to uteče, jak dítě vyroste.
@1Pears1 ono nám jde hlavně o to že partner jezdí do práce a spí tak půl hodiny. Co si budeme za volantem bez spánku to dlouho nejde a dojíždění mhd úplně nejde.
Já vydržím přes den když chytá prcek rapla ale večer už po těch 3 hodinách jeho pláče brečím a nevím co s ním.
@tynus2000 píše:
@1Pears1 ono nám jde hlavně o to že partner jezdí do práce a spí tak půl hodiny. Co si budeme za volantem bez spánku to dlouho nejde a dojíždění mhd úplně nejde.
Já vydržím přes den když chytá prcek rapla ale večer už po těch 3 hodinách jeho pláče brečím a nevím co s ním.
A bydlíte v garsonce nebo máte jinou místnost? Pokud to jde, na čas je vhodné oddělit ložnice. To chlap chodí spát po půlnoci? Ať jde taky dřív ![]()
Jedna známá dala z tohoto důvodu miminku na noc UM, že se vůbec nevyspali a partner nebezpečné povolání(i skoky padákem). Místo buzení po 2 hodinách přišlo několik hodin spánku. Z mého pohledu to taky není úplně ok, ale každého věc. Ale ty už ho na UM máš, co jsem pochopila.
Někdo určitě poradí pevně zavinout i do kokonu, ale já toho nejsem příznivcem. Svázání ručiček oslabuje přirozené reflexy. Ty brání miminku upadnout do hlubokého spánku a snižují riziko SIDS. Omezený pohyb nožiček zase brání správnému vývoji kyčlí.
V zavinovačce malá spala, ale v normální rychlozavinovačce, která nebránila pohybu ručiček ani nožiček.
@tynus2000 a do půlnoci spí? Tak jděte s přítelem oba spát brzo a potom vstaň ty a buď s ním v jiné místnosti teda a přítel ať spí 🤷 a ty jdi spát přes den s prckem. Je to malé miminko, je celkem jasné že teď se vše bude točit kolem jeho spánku.
@tynus2000 syn takhle plakal zhruba od 10 do půl druhé v noci. Nevím, od kterého týdne, ale přestalo to myslím až kolem 10 - 12 týdne. U nás zabíral fén. Zní to bláznivě, ale opravdu to fungovalo.
@1Pears1 máme zatím 2+1 ale tady je všechno tak hrozně slyšet, že je stejně vzhůru. Občas se pokouší jít spát dřív ale prcek spí krásně tak do 3 odpoledne, pak už je to takový rozkouskovany spanek a časté buzení.
Prcek spí v rychlozavinovacce, jakmile mu zkusím dát ručičky do zavinovačky tak je úplně bez sebe, nejlépe ruce nahoře.
@ZvědaváTerr nám to bylo jasné, jen je vždy představa jiná než realita a snažíme se najít něco co by vyhovovalo všem, hlavně těm dvoum tedy. Jak jsem psala výše tak ať jsem v jiné místnosti tak je to tu slyšet všude a partner je stejně hned vzhůru. Prcek má neskutečný jecak. Já tu slyším i souseda chrápat a to je to normální panelak. Já si přes den teď moc nedachnu jelikož tu máme opravu koupelny a já prostě nezvladam ležet když tu někdo cizí je ![]()
@Mall126 u nás zabíral vysavač ale jen přes den, jakmile přijde noc tak absolutní nezájem…
Taky jsme měli tohle období, od 1 do 3 pláč. Chodila jsem s ní po obýváku a houpala. Je to na nic ale přešlo to
myslím že jak už tu zaznělo je to prostě období a přejde.
Hodně sil ![]()
@Tianhou on ani houpat nechce tak zkoušíme vše možné. Snad to brzoprejde, dekuju ![]()
Prvni dcera vriskala (fakt to nebyl obycejny plac) od 3 tydnu do 6 mesicu kazdou noc od 20 do 2 az 4 rano. Bud jsem ji nosila po byte nebo vozila vriskajici v kocarku treba do 23 hodin (narodila se v srpnu). Vstavala okolo 7. rano. Pres den spala jen na prsu nebo v jedoucim kocarku. A ja pres den nedokazala usnout. To jsem dokazala az se ctvrtou dcerou.
Treti dcera mela parmesicni obdobi place (nastesti ne vriskotu) od pulnoci do 2 rano. Nosila jsem ji po byte.
Bydleli jsme v panelaku, kde se sice rozleha dupani deti, ale revy nastesti ne. Partner se vyspal v jine mistnosti.
Tchyne bydli v obycejnem panelaku, a tam fakt nekdy rozumim telefonnimu hovoru sousedky nebo televizi nahluchleho souseda.
Proc teda tvuj partner nespi treba od 20 do pulnoci?
@tynus2000 píše:
@ZvědaváTerr nám to bylo jasné, jen je vždy představa jiná než realita a snažíme se najít něco co by vyhovovalo všem, hlavně těm dvoum tedy. Jak jsem psala výše tak ať jsem v jiné místnosti tak je to tu slyšet všude a partner je stejně hned vzhůru. Prcek má neskutečný jecak. Já tu slyším i souseda chrápat a to je to normální panelak. Já si přes den teď moc nedachnu jelikož tu máme opravu koupelny a já prostě nezvladam ležet když tu někdo cizí je
Já to chápu, taky mám za sebou pár takových noci kdy jsem brečela zoufalstvím.. nepomáhá třeba nosit? Každopádně je to pitomé a já sama jsem tuhle větu nesnášela ale stejně ti ji napíšu.. je to jen období, ono to přejde, teď to prostě musite přežít.
Ať chodí přítel spát už třeba v osm a do půlnoci se alespoň prospí, případně ať si pořídí špunty do uší 🤷