Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj, prosím je tu někdo kdo měl podobné obtíže jako já při hormo. tělísku Mirena a po vyndání se ulevilo?
Mirenu mám zavedenou od května 2022, ze začátku asi půl roku špinění na což mě doktorka upozornovala, postupně vymizelo včetně menstruace. Teď už jsem bez menstruace cca 4 měsíce, misto ni přijde spíš takové hodně slabé špinění a trvá cca 2-3 dny.
Ale posledni dobu řeším výkyvy nálad, teď poslední měsíc se to dost zhoršilo-deprese, úzkosti, bezdůvodná plačtivost před “MS”, do toho mi šíleně vypadali vlasy tak že mám v hlavě už pleš (genetika dobrá, vždy jsem měla hodně husté a dlouhé) z krve nic nezjištěno, štítná žláza v pořádku. Obvodní mě poslal na psychiatrii, tam mi hned cpali antidepresiva ale já nemám žádný důvod k těm depresím, život spokojený, partnerský vztah super, tak mě napadá jedině ta mirena četla jsem že by to mohl být možný nežádoucí účinek.. navíc se mi opravdu hodně zhoršila pleť, mám akné snad úplně všude.. Řešila jsem s gynekoložkou, ta se na to že je to mirenou moc netváří. Váhám zda vyndat nebo ne, mám ji teprve rok a tři měsíce a 6tisic není zrovna málo ![]()
Nemyslím si, že by to bylo mirenou. Hormony působí lokálně, téměř se nevstřebávají a když, tak to tělísko je uvolňuje kontinuálně ve stále stejné koncentraci, žádné hormonální výkyvy.
S vypadáváním vlasů bych tedy zašla na kožní.
Že antikoncepce může mít vliv na náladu je všeobecně známo.
Jediný způsob, jak zjistíte, jestli Vám potíže způsobuje mirena…je nechat si ji vytáhnout.
Samozřejmě že může.
@Mámou naskok píše:
Nemyslím si, že by to bylo mirenou. Hormony působí lokálně, téměř se nevstřebávají a když, tak to tělísko je uvolňuje kontinuálně ve stále stejné koncentraci, žádné hormonální výkyvy.
S vypadáváním vlasů bych tedy zašla na kožní.
O žádné lokální působení nejde, mirena normálně uvolňuje hormony stejně jako tabletky. Akorát místo přes žaludeční sliznici jdou přes děložní. Příznaky které zakl. popisuje, jsou v příbalovém letáku uvedeny jako ČASTÉ, tzn. 1-10 ze 100 pacientek. Není vůbec o čem uvažovat.
@Danca1998 píše:
Aneb: Návod jak si dobrovolně a nenávratně zničit zdraví a psychiku pomocí hormonů.
@medvidka píše:
O žádné lokální působení nejde, mirena normálně uvolňuje hormony stejně jako tabletky. Akorát místo přes žaludeční sliznici jdou přes děložní. Příznaky které zakl. popisuje, jsou v příbalovém letáku uvedeny jako ČASTÉ, tzn. 1-10 ze 100 pacientek. Není vůbec o čem uvažovat.
Uvolňuje hormony pouze lokálně v děloze. Já nemohla brát tabletky kvůli zvýšené srážlivosti krve, a bylo mi doporučeno právě tělísko (mám Mirenu) z tohohle důvodu, že právě hormony nejdou do krve, ale zůstávají v děloze. To mi řekl gynekolog.
@Meggiska píše:
bylo mi doporučeno právě tělísko (mám Mirenu) z tohohle důvodu, že právě hormony nejdou do krve, ale zůstávají v děloze. To mi řekl gynekolog.
Cha, cha, cha. Jako vtip je to dobré. Ale tady jde o zdraví.
Hormony by jistě zůstaly v děloze, kdyby ji chirurg podvázal a zamezil by tím krevnímu oběhu. Zaškrcená část se musí do hodiny zase uvolnit, jinak odumře.
Viz Příručka první pomoci, kapitola 11, „Hadí uštknutí“.
Tak Mirena je venku
byla to rychlejší než jsem čekala, samozřejmě na mě doktorka koukala jako na úplnýho blázna a chvíli se mi to snažila rozmluvit s tím že to mám jen v hlavě, prý Mirena nic takového způsobovat nemůže a když jsem se hájila tím že to je i v příbalovém letáku u než. účinků a nejsou u toho zrovna malé počty pacientek kterým se to stalo tak na mě koukala s údivem že si toho není vědoma. ![]()
Snad se vše brzy vrátí do normálu a pokud ano, pak je to jasné ![]()
@Danca1998 píše:
Tak Mirena je venkubyla to rychlejší než jsem čekala, samozřejmě na mě doktorka koukala jako na úplnýho blázna a chvíli se mi to snažila rozmluvit s tím že to mám jen v hlavě, prý Mirena nic takového způsobovat nemůže a když jsem se hájila tím že to je i v příbalovém letáku u než. účinků a nejsou u toho zrovna malé počty pacientek kterým se to stalo tak na mě koukala s údivem že si toho není vědoma.
Snad se vše brzy vrátí do normálu a pokud ano, pak je to jasné
@Tala20 píše:
Cha, cha, cha. Jako vtip je to dobré. Ale tady jde o zdraví.Hormony by jistě zůstaly v děloze, kdyby ji chirurg podvázal a zamezil by tím krevnímu oběhu. Zaškrcená část se musí do hodiny zase uvolnit, jinak odumře.
Viz Příručka první pomoci, kapitola 11, „Hadí uštknutí“.
No vidíte a mě Mirena neškodí, krev mám v pořádku 🤷
Jen trochu mimo téma. Mě taky (dvě) lékařky tvrdily, že Mirena uvolňuje hormony lokálně a nejdou do krve. že je to jiný princip jako klasická HA ![]()
@Danca1998 ano vše vaše minusi můžou bejt od tělíska tím že se uspala Ms tělo může bejt jako v přechodu nálady, vlasy, pleť atd…
@Lenca118 píše:
@Danca1998 ano vše vaše minusi můžou bejt od tělíska tím že se uspala Ms tělo může bejt jako v přechodu nálady, vlasy, pleť atd…
Víš jak funguje hormální tělísko? Asi ne, jinak by si nepsala nesmysly o přechodu.
@Martina84 to co paní píše zní logicky. Problémy se začali stupňovat od doby co úplně vymizela menstruace do té doby jsem se cítila celkem dobře..
Menstruace je přirozená, pomoci ji se tělo čistí, když úplně vymizí tělo může reagovat jakkoliv. Každá jsme jiná, někdo to ani nepostřehne jiné to způsobí peklo.. když jdou ženy do přechodu taky to některé způsobí zle některá to ani nepostrehne..
za mě je menstruace prostě potřeba, je to příroda a je hloupost to takhle ovlivňovat pomoci hormonu a jinych jedu které si dobrovolně cpeme do těla..
Jen skoda že jsem se o to nezačala zajimat dříve a dala na názor své MUDr že nemít MS je lepsi ![]()