Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojky, dneska na roční prohlídce mi řekla mudra, že Juditka je mírně opožděná ve svém vývoji (hlavně jí vadilo, že neumí tři slova). Já nevím, podle mě je to trochu brzy na takové tvrzení? Juditka se mi zdá docela šikovná. Říká sice jen táta a máma, a to ještě občas trochu „mimo“ (i když občas se trefí a řekne to třeba když se manžel vrátí), ale rozumí mi (teď zrovna jsem jí poslala přes půl pokoje se nabumbat, došla si pro hrníček a napila se, pozná v knížce pejska a koníka (zeptám se kde jsou a ukáže), na všechno ukazuje s univerzálním ukazovacím výrazem „ka“, navléká kroužky na tyčku (ne podle velikosti), snaží se stavět kostky na sebe, většinou se daří, nedávno mě překvapila třeba tím že když dostala do ruky náhodou náš hřeben, jakoby se česala (ani nevím, že by nás při tom kdy viděla, a jí nečešu, má pět chlupů:) jinak leze od 8 m a od 9 m stojí s oporou, dnes se poprvé pustila oběma rukama a stála chvíli sama. Chce „chodit“ s držením za ruce, ale to se snažím moc nedělat…připadá vám pozadu?
@Rezii pripada mi v pohode. Nic proti trem slovum u rocaka, ale prijde mi to ze stejne jeste nevedi co mluvi
a pani dr bude zrejme dost tabulkova ![]()
@Rezii vůbec! Moje malá umí akorát pápá, bafbaf, táta. Táta říká na všechno, to samý baf baf. A nechodí, jenom leze. U dr na roční prohlídce vše ok!
@Rezii připadá mi, že bych změnila dr..
nevím, co by chtěla..znám i 3 leté, co nemluví, co požaduje po roční ![]()
@Rezii holčičku máš moc šikovnou
!To jen doktorka je zvláštní. Syn v roce uměl asi jen jedno slovo a doktorka řekla, jak je šikovný
.Hoď tohle za hlavu.
Přijde mi to jako moc šikovná roční holčička
Náš sice chodí a motoricky je moc šikovný. Říká jen pár slov - máma, táta, papat, děda, Eli (pes), teta,.. Sám se tak nějak i nají a napije. Jenže zas ho absolutně nebaví „čtení“ a v knížce nic neukazuje a obrázky ho vůbec nezajímají, nějaké ukazování zvířátek je mu putna
Ukazuje jen na velké hmotné věci, které ho zajímají. Každé dítko je úplně jiné a vaše doktorka je asi malinko mimo ![]()
@Rezii to jsi mě fakt pobavila, zase jedna doktorka, které šlo dobře učení tabulek, ale v praxi se jí moc nedaří ![]()
Malá je šikovná ![]()
Naše je tedy samozřejměn šikovnější, ale to bude tím, že je naše ![]()
Opožděná mi nepřijde. Moje dcerka začala chodit až v 16m, do té doby jen obcházela nábytek, kolem roku uměla taky asi dvě slova a to je ještě neříkala celé, jen ma, ta, (místo máma, táta) a nikdo ji za opožděnou neprohlásil a to jsme chodili k neuroložce (od narození kvůli tomu, že byla mírně hypertonická), vždy mě dr. uklidnila, že chodit bude a pak mluvit taky. To bys poznala spíš z tak celkového projevu - mně uklidňovalo, že rozumí, že je jinak šikovná (taky stavěla kostky) a tak. Rozmluvila se až ve třech letech, do dvou let to bylo jen pár slov, ale já byla pořád v klidu, protože jsem viděla, že nová slovíčka si sice pomalu ale jistě osvojuje, skoro rok postupně nabírala nová slova až pomalu začala ve větách…teď jsou jí 3,5, pořád brebentí, počítá do deseti, umí barvy, je hodně šikovná a nikdo by nepoznal, že na roce některé děti byly dál…každé dítě má své tempo a jak říkám, sama bys poznala, kdyby se v něčem dcerka přestala vyvíjet, takže klid…
No tak u nás se ani nemluví, sice říká něco jako táta a bába, a říkal i máma, ale to ted už měsíc neřekl, nějak moc mluvit nemá potřebu
jinak obchází nábytek a zkouší se pouštět, ale zatím na to nemá balanc
a rozhodně není opožděnej - rok mu bude za chvilku
tvoje doktorka je dost mimo, protože tohle se musí posuzovat dost individuálně
být tebou, tak si z toho nic nedělám, sama píšeš, že malá rozumí, a mluvit začne, až bude sama chtít
Opožděná? Usuzuje podle toho, že neřekne tři slova? Blbost. Podle popisu je to naprosto standartní roční dítě. Starší kluk do roka a půl krákal jak vrána, uměl teda říct táta, máma a jo, ale jinak si jel svou… vkládačky a nějaké motorické hračky ho začaly brát až mnohem později, to samé zvířátka v knížce, říkánky typu paci, paci… chodit sám začal ve 14 měsících. No, mladší je ve srovnání se starším opravdu hodně napřed, ale zkrátka je úplně jiný - už v 6 měsících pořvával táta a bába a dělal berany, berany, v 8 měsících začal říkat brm, brm na auta, neustále něco haleká, od 10m. tady skládá vkládačky, leze po židlích, vyleze si na houpacího koně, houpe se a říká si „houpy, houpy“, pořád něco vymýšlí, sám chodí od 9 měsíců… ve srovnání se starším je hodně dopředu. Ale tady je vidět, že dva vlastní sourozenci a každý je a byl úplně jiný.
Zkrátka máš normální dítě, buď naprosto v klidu.
By mě zajímalo, co Ti doktorka řekla, když je „opožděná“. Jak by to řešila? ![]()
Hm… tak takovou doktorku bych fakt chtěla. To náš malej podle ní by musel být teda úplně mimo. Rok měl před týdnem. Neleze, nechodí, staví se o nábytek (ne, že by lézt neuměl, ale je to lenoch, proč by se namáhal, že jo
).
Vkládačky apod. rozhazuje kolem, knížky škube…Jediné co ho zajímá je mobil, dálkový ovladač a letadla ![]()
Jo a říká „táta“, „máma“ „bác“
Jediné, co má rád a co „umí“ je říkanky - paci, paci, kovej, kovej kovaříčku a tak…
Podle toho co píšeš, máš moc šikovnou holčičku a na doktorku bych se vyprdla.
@Rezii Mě přijde jako normální dítě. Nepamatuji, že by syn se v roce uměl vyjadřovat. A hlavně, každý dítě je jiné. Některé jsou lepší v mluvení některé se líp pohybují. Můj syn d dneška neumí jedinou řikanku pacopaci nebo jak jseš velikej, prostě nechce