Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Nemá mentální anorexii? To nechutenství je zvláštní. Mirzaten samozřejmě při nasazování může mít různé vedlejší účinky, děláš dobře, že zatím dáváte nižší dávku než cílovou. Tyto vedlejší účinky by měly pominout, měla by se po nějaké době cítit normálně. Kdyžtak běžte znovu k lékaři a řešte ten stav. Jako všechny léky, nemusí jí sednout napoprvé.
@teroonka tady ty stavy nechutenství měla na začátku léčby, pak se to zlepšilo, ale nikdy nebyla velký jedlík. Ona se bojí, že jí z toho jídla bude špatně, z toho se vystresuje a pak nechce jíst. Vše dlouhodobě řešeno s doktorkou. Zhoršení jí vždycky spustí větší stres nebo nějaká nová situace
@Anonymní píše: Více
Mirzaten byl lék první volby? Ono pro dětské pacienty podle mých informací není úplně nejvhodnější, ale nejsem psychiatr a vaše doktorka snad pravděpodobně má své zkušenosti. Držím palce, aby se dceři ulevilo.. V podstatě to je podle tvého popisu „mentální anorexie“, doslova nechutenství vyvolané psychicky, i když na jiném podkladě - ne zhubnout, ale vyhnout se nevolnosti po jídle. Psychoterapii podstupuje? Mirzaten zvýší chuť k jídlu, ale nejsem si jistá, zda odstraní příčinu nechutenství.
@teroonka vím že ten lék je hlavně pro dospělé, ale doktorka má letité zkušenosti, tak snad ví co dělá. Na psychoterapii chodila, pak to vypadalo na zlepšení, tak přestala. Teď hlavně potřebuju, aby začala víc jíst a nebála se jídla. Celý náš den je teď o jídle a o stresu. Místo toho aby si užívala prázdniny tak jenom přežívá. Je mi jí líto když ji vidím nešťastnou a vystresovanou
Z mirzatenu se mi motala hlava a měl jsem rozmazané vidění. Druhý den ospalost. Musel jsem ho proto vysadit.
Ahoj, Mirzaten jsem kdysi brala, dostala jsem ho tehdy na úzkostně-depresivní problémy a právě taky nespavost a nechuť k jídlu. Ale Dr. mi dal rovnou dávku 30 mg a po ní jsem byla úplně vyřízená, 14 dní jsem de facto jen spala. Tak jsem mu pak volala a on říkal, ať navýším na 45 mg, což jsem moc nepochopila. Nakonec jsme se domluvili na změně léků. Pak mi Mirzaten dávali ještě jednou v nemocnici, ale tehdy už 7,5 mg a to jsem pak už nespala, ale zas vůbec a víc jsem ho nechtěla pak kvůli strachu z přibírání (tehdy jsem měla anorexii). Takže beru jiné léky. Určitě ale vše konzultujte s lékařkou, ona se v tom nejlépe vyzná, držím vám palce.
@teroonka tak Mirzaten dávám asi dva týdny, prvních 10 dnů fungoval na tu chuť k jídlu dobře, až jsem se divila, ty vedlejší účinky skoro nebyly, ale teď dva dny zase úplný propad, nechuť, depresivní nálada, úplná změna. Může se to stát ze začátku braní těchto léků? Zítra zavolám doktorce
2 týdny jsou hodně kratky čas vydržte aspoň měsíc aby bylo lépe.
Zdravím, psychiatrička mi pro dceru 14 let předepsala lék Mirzaten na velké nechutenství a spánek, už se léčí s úzkostmi a poslední dobou se jí vše zhoršilo a skoro přestala jíst.
Když jsem jí dala lék poprvé tak se jí hodně motala hlava, třásla se a druhý den byla hodně unavená. Po konzultaci s doktorkou mám dát jen čtvrtinu dávky, ale stejně mám obavy z těch vedlejších účinků a dcera taky.
Má s tímto lékem někdo aktuální zkušenost? Díky