Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím milé dámy
Je dnes normální mít chůvu ? Co si o tom myslíte ?
Máte chůvu ? A proč ? Vracíte se dříve do práce nebo jsou školky přeplněné ? Nebo si spíš chcete jen odpočinout, mít trochu času pro sebe… Jak jste jí hledaly a kolik vás stojí, jak jste spokojené ?
Přeju krásný den ![]()
Ahoj,
myslím, že je dneska celkem obvyklé mít paní na hlídání - hlavně ve městech (možná se s tím městem vs. venkovem pletu). Školek je opravdu málo, takže to maminky řeší, jak se dá.
Podle mne ale není obvyklé mít aupair, to k nám zatím nedorazilo.
Já začala cca v 10 měsících staršího syna pracovat z domova na půl úvazku (pracuju na počítači vzdáleně), ale protože byl syn dost živý (stále je
, ale už je to o dost lepší), tak se „s ním“ nedalo pracovat, tak jsem domluvila paní na hlídání.
Tenkrát mne stála 80 Kč na hodinu (pracovala jsem 4 nebo 6 hodin denne, po-ct). Výdělek mi to krásně pokryl, což byla moje podmínka. Na druhou stranu, i kdyby to bylo „šul nul“ (tedy nevydělala bych nic, ale ani bych neproplácela), tak zpětně musím říct, že i to by se vyplatilo - TEN ODPOČINEK od mateřských povinností byl tak osvěžující!! Tenkrát mi to po psychické stránce moc pomohlo, opravdu jsem pookřála ![]()
To samé moje sousedka, která také začala pracovat na půl úvazku, si také nechávala hlídat dcerku, dokonce jsme to měli tak, že jsme naše obě děti nechávali hlídat jednu paní (trochu to zlevnilo to hlídání zlevnilo).
Jinak ohledně cen hlídání je tady několik diskuzí. Hodně záleží na městě.
Ahoj,
nevím, jestli je to normální nebo ne, mně osobně na tom nepřijde nic divnýho. Spousta mých známých má chůvu.
Zatím mám hospodyni na 2 dny v týdnu. Ta má dceru,se kterou počítám výhledově někdy na podzim jako s chůvou (jsem teď 31tt). Nebudu jí ale nechávat syna samotného, spíš bude tak „k ruce“ - ze začátku hlavně doma, protože mám firmu a nemůžu odejít úplně na mateřskou. I když jsem už omezila práci na minimum (tak 2-3h denně), tak úplně přestat pracovat prostě nemůžu. Manžel je plně vytížený, babičky daleko (200km a 350km). Chůva se postará v mé přítomnosti o synka, když budu potřebovat doma něco pracovat nebo půjde se mnou, když budu mít nějaké vyřizování venku. No a samozřejmě abych měla i nějakou chvilku pro sebe (relax, spánek, cvičení…)
Na kolik peněz to přijde, to zatím nevím, těžko odhadnout - záleží, jak často bude k nám chodit. Počítám, že tak na 2-3 dny v týdnu.
tako chodím do práce a taky mám paní na hlídání ( teda teď jí bude měnit,páč nejsme úplně ze vším spokojená -dochvilnost atak) Ono upřímně já mám RD 7600 -z toho poplatky,jídlo pro malýho ( ne něm neštřím a kupuju fakt jen kvalitu 2500 kč) všeho všudy by mi zůstalo 2000 tis,takže mě u ěm ani nic jinýho nepřipadá v úvahu .. Okolí se na mě dívá dost škaredě,ale já jsme spojená,budu mít větší praxi, nachvilku vypadnu od suanru,plínek,příkrmů… je blbý,že čr nejsou výdělky tak dobrý aby si ženaskámohla zalatit aupair..
mám babičky, takže paní na hlídání mít nemusím a ani nechci. Raději bych měla paní na úklid, začínám o ní čím dál tím víc uvažovat. Bohužel bydlíme v menším městě, tak nevím, kde hledat, na co si dát pozor…
Nevím, jestli je to normální. V okolí v podstatě nikoho takového neznám, kdo by měl chůvu
Paní na úklid, to jo, ale vyloženě chůvu ne.
Kdybych musela pracovat, pak bych asi o chůvě musela uvažovat. Moje zaměstnání mi ale práci na pár hodin v týdnu neumožňuje, takže musím být na plný úvazek s dětmi doma, takže chůvu nepotřebuju. Nemám ani babičky. Ale po dětech jsem toužila, takže mi nevadí být s nimi 24 hodin denně.
A jsem za to ráda. Asi bych hodně trpěla, kdybych musela děti svěřit někomu, koho neznám. Takže za mě - pokud chůvu, tak takovou, kterou znám, má dobré reference atd atd… I tak bych asi byla jako na trní.
I když - u větších dětí bych už možná takový strach neměla, ale to zas už snad budou ve školce a škole, takže doufám, že tento problém nebudu nucena nikdy řešit ![]()
ahoj, tak chůvu jako takovou si neumím představit, navíc v době, kdy jsem s mimčem na rodičáku nějak ani nebyl důvod, užívala jsem si mimčo.
Ale kamarádka má takovou práci, že nestíhá ráno holky vypravit do školky a školy, tak jí chodí studentka ráno na hodku a ty holky odvede, v případě nemoci jim teda dělá chůvu a je s nima doma celý den. Tuším že za to ráno jí dává 70 nebo 80 korun, za celý den nevím.
A.
musím říct z vlastní zkušenosti, že úplně nejlepší reakce to nevyvolává, bydlíme sice v Praze, kde by lidi teoreticky měli být celkem pokrokový, ale přitom pořád většina mých známých jakoby nesouhlasí s hlídáním dětí cizýma lidma. Já chodím na poloviční úvazek do práce už od 9 měsíce našeho malýho a naštěstí mi dva dny v týdnu hlídá babička, ale někdy ještě na odpoledne syna vozím k paní na hlídání a když jsem to říkala kamarádkám (2 z nich zatím bezdětné), tak se vyloženě pohoršovaly, že by k cizým nedaly hlídat ani svýho psa…tak asi tak. Já sama jsem v mládí strávila 2 roky v Anglii jako au pair, takže mám na to samozřejmě úplně jiný názor, ale holt Česko je v mnoha ohledech „xenofobní“. Navíc je tady fakt obrovská rozmazlenost co se týká délky zůstávání doma s dítětem, např. jedna známá z práce - Angličanka pracující v marketingu u obrovské firmy v Londýně, se musela vrátit do práce v roce dítěte na 4 dny v týdnu, a dítě je v jeslích, i ty jsou tam drahý, ale pořád levnější než chůva. A to je úplně běžná situace, ne jako u nás, když jsem považovaná za téměř krkavčí matku, když při dítěti pracuju a to ze dvou důvodů - peníze a být v jiném prostředí než jen doma.
Je chůva a chůva. Nepořídím si chůvu k malému dítěti do cca 2let a pokud později, tak ne na x hodin denně. Stejně tak bych dítě nedala do jeslí. Sice jsem chůvu kdysi dělala, na celodenní i celonoční i krátkodobé hlídání, ale právě proto jsem viděla, jak to ty děti snáší. Takže za mě chůvu ano pouze ve výjimečných případech, od cca 2let a to jen na pár hodin občas (do kina s manželem, na ples atd.)
Nějak jsme pozapomněly zmínit to nejdůležitější - každé dítě je jiné a jinak se vyrovnává s tím, že je nějakou dobu s někým „cizím“ … Můj syn je skutečně velmi společenský, má rád lidi, takže hlídání bylo i pro něj zajímavé zpestření. ![]()
zdenkak píše:
Nějak jsme pozapomněly zmínit to nejdůležitější - každé dítě je jiné a jinak se vyrovnává s tím, že je nějakou dobu s někým „cizím“ … Můj syn je skutečně velmi společenský, má rád lidi, takže hlídání bylo i pro něj zajímavé zpestření.
jo, přesně tak, máme to úplně stejně
a jsem za to ráda, syn je šťastný dítě s kýmkoli kdo si s ním hraje
teď mu byl rok a vůbec jsme neměli žádnou fázi závislosti na mámě ![]()
Já sama jsem byla chůva. Hlídala jsem známé děti, nejdřív syna od 10m a pak i dceru od narození. Chodila jsem každý den na cca 5-6 hodin. Ona byla buď taky doma, ale pracovala na PC, nebo šla venčit psy nebo jela nakoupit nebo jela úplně pryč. Já jsem se ráno s dětmi nasnídala, přebalila, oblékla a šli jsme třeba ven nebo si hrát. Pak jsme se vrátili, já jsem ohřála oběd, najedli jsme se, dala jsem děti spát (byla jsem mmch jediná, kdo je dokázal oba uspat
).
Já sama bych své dítě asi takto nesvěřila, ani nikomu známému. Nepracuji a chci být s dítětem.
Osobně nikoho z okolí neznám, kdo by měl chůvu nebo paní na hlídání a ani na úklid. Já jsem ráda, že můžu být s dětmi doma,věnovat se jim,dívat se jak rostou a jaké dělají pokroky. Užívám si to,myslím že se v životě napracuju ještě dost a dost,takže teď si to chci užít. Naštěstí finanční situaci až tak řešit nemusíme,výjdeme s tím co máme celkem slušně (a že to nejsou nějaké extra částky aby si někdo nemyslel). V případě, že bych do práce musela,by mi asi nic jiného nezbývalo než nějakou paní sehnat,babičky ani tetičky,nikoho takového na hlídání nemáme… ![]()
no, já bych taky nepracovala, kdyby to šlo… manžel nás v pohodě uživí. Jenže zaměstnávám několik lidí a bylo by nefér jim říct - poraďte si sami nebo prodávám podnik, běžte si hledat místo jinam…
Ale i kdybych nepracovala, tak bych si stejně chůvu pořídila. Už jen proto, abych si mohla občas odskočit a dát se „do kupy“.
A paní na úklid je skvělá věc - je v údržbě domácnosti rychlejší, pečlivější a celkově efektivnější než já.
No ja treba v okoli mam lidi, co chuvu maji, pulka kamosek ma pani na uklid (jsme z Prahy)..
Ja chuvu jako vylozene chuvu nepotrebuju, protoze kdyz uz pracuju z domova, tak toho nedelam tolik, takze spise po vecerech..
Ale tim, ze nemame babicky, tak rozhodne potrebuji pani na hlidani. Manzel je dost pracovne vytizeny a musim tahat porad oba kluky kamkoliv.. Takze chodit s malym na gyndu, k doktorce plny nemocnejch, nakupovat do hypermarketu a podobne me fakt uz nebavi…
Starsi chodi od 2 let na 2 dny do soukrome skolky a dcera majitelky mi obcas hlida doma, vecer, abychom se taky odreagovali s muzem, v te skolce uz mi ted budou hlidat treba i malyho, kdyz potrebuju na 3 hodiny neco zaridit..
Ja deti taky chtela, samozrejme, ale neda se to byt s nimi 24 h denne, proste neda, clovek potrebuje i svuj prostor a potrebuje si dost veci zaridit sam, kdyz bylo jedno dite, jeste to jakz takz slo, ale se dvema ![]()
Starsi je taky dost spolecensky a skolka ho naramne bavi… zitra jde treba na pyzamovou noc, bude tam do soboty a my dame malyho na chuvicku sousedce a jdeme dolu na veceri se odreagovat ![]()
Tady jsou ceny ruzne, hlidani agentur je tusim 120-150 kc/h pri narazovem hlidani, ja davala dceri kamosky 100 kc/h, ted z te skolky mi snad hlidaji i za min, ted nevim, pac to mam na fakture celkem…
Delala jsem aupair v Londyne a nejak mi jako chuva nevadi, i kdyz by mi treba bylo lito jit na cely den pracovat a dite by bylo bez matky, takze ja to nedelam, ale kdyz nekdo nema jinou moznost, tak prosim… a nebo kdyz to psychicky potrebuje, lepsi klidna pracujici matka nez vystresovana harpyje doma s ditetem ![]()
Ja mam spis problem s pani na uklid, zadnou nemam a i kdyz nekdy nestiham, tak mam strach, ze nikdy neuklidi stejne dokonale, jako ja
Hehe…