Mít dítě teď nebo počkat?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
64
9.8.22 11:45
@Anonymní píše:
@Coufalice Děkuji, tvůj komentář mě uklidnil. My právě taky platíme auto (6500/měs.). Obecně nejsem úplně utrácecí typ, moc oblečení nekupuji a snažím se mít co nejmíň věcí.

Vždy to jde nějak udělat. Je plno bazárku, kde prodavaji krasne veci. Jesrli más nejake zname a majideti at ti klidne neco schovaji. A měsičně ušetřime treba jen 2000. Zvladli byvhom i vic ale nechceme se omezovat. Proste si dopravame. Děti nestradaji a to mam v péči 17 letého bratra na ktereho nic nepobiram. Jak řikam ono záleží co pro to mimčo budete chtit. bkdyby ses chtěla na neco zeptat klidne mi pisni SZ.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.8.22 11:45

Lidi mají i míň peněz, respektive výdaje versus příjmy a co jim zbyde, přesto do dítěte šli, protože nejsou nároční, nemají drahé koníčky a výmysly.

Příjem je jedna věc, že máte krásný, otázkou jsou ty výdaje. My taky šli do dítěte a extra velká suma nám nezbývá, ale na uživení to stačí ;)

Nemusí se zadaří hned, nám se třeba zrovna zadařilo, tak jsem taky počítala déle s lepším příjmem, ale nevadí, měsíc sem, měsíc tam :lol:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
9.8.22 11:46

Tak ono záleží jaké máte náklady. My mame třeba hypo vyšší, než váš jeden příjem, takže nejde moc radit bez čísel.

• Citovat
  • Upravit
2164
9.8.22 11:46

Jako na vyskakování to nebude, ale vzhledem k tomu, že máte 5 let hypotéku fixovanou, bych to zkusila.
A to tak, že 20 let bych okamžite odlifrovala bokem, trošku poznáte, jak to bude.
Ale počítej, že s dítětem stoupnou náklady na energie(jste více přes den doma), pleny taky nejsou zadarmo, takže to budeš ještě o něco horší, než teď.
Když se zadaří, tak budeš moci jít do práce, pokud budou úroky vysoké a nebo, pokud se rozhodnete, pořídit si druhé.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15512
9.8.22 11:47

S těmito příjmy to zvládnete. Občas se budete muset uskromnit, nebo ty můžeš mít třeba nějakou brigádu/pracovat pro stávajícího zaměstnavatele ( pokud by to šlo) … To se vždy nějak vyřeší.
Další důležitá věc je, že máte vlastní bydlení. Já bych třeba nešla do dítěte, kdybych byla v nájmu.

Vzhledem k věku už moc čekat ani nemůžeš … ( pokud teda nechceš mít dítě na stará kolena někdy ke 40 )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
9.8.22 11:56

Odložila bych to o rok. Vy si to rozhodněte podle sebe a ne podle druhých. Děti se teda rodí, ať je válka nebo krize, různé problémy. Spousta lidí to zvládlo i v mnohem horších časech.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.8.22 11:57
@Anonymní píše:
Tak ono záleží jaké máte náklady. My mame třeba hypo vyšší, než váš jeden příjem, takže nejde moc radit bez čísel.

Náklady (bez omezování se) máme 49 tis. S jídlem, hypo, mobilama atd.

• Citovat
  • Upravit
8865
9.8.22 11:58

Máš smlouvu na neurčito?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3100
9.8.22 12:01
@Anonymní píše:
Ahoj holky, potřebuji poradit nebo aspoň jen vyslechnout. Je mi 29 let, manželovi 32. Oba vyděláváme stejně (35 tis čistého). Chtěli jsme se začít snažit o dítě, ale já mám hrozný strach. Máme hypo(naštěstí zafixovanou ještě na 5 let) a 1 úvěr, který splácíme. A teď jak se vše zdražuje, tak vycházíme a něco málo ušetříme, ale hrozně se bojím, jak bychom to zvládli kdybychom měli dítě. Budeme muset tedy počkat aspoň rok, než něco našetříme a já jsem z toho dost špatná. Prosím, byl někdo v podobné situaci? Tchýně mě utěšuje, že oni před dětma a když byly děti malé taky neměli moc peníze, ale že se to pak zlepší a bude to fajn. Omlouvám se za nicneříkající blábol, ale fakt už jsem mimčo chtěla :(

Já bych nečekala :) Vyděláváte dost. Jestliže pracuješ ve školství, tak máš možnost pracovat do poslední chvíle, takže ještě stihnete něco přišetřit. Věci na miminko se dají koupit pěkné z druhé ruky a tím se dá i hodně ušetřit. Jedno dítě zvládnete si myslím s přehledem. Navíc se nemusí zadařit hned a nakonec můžete na miminko čekat třeba 2 roky. Věk už máš, takže „není čas, ztrácet čas“ :dance:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.8.22 12:09
@Anonymní píše:
Náklady (bez omezování se) máme 49 tis. S jídlem, hypo, mobilama atd.

To je hezke, to ušetříte 250 tisíc ročně. Na rodičáku tom nejnižším budete mít 45, takže být vámi tak navysim rezervu tak na 400 tisíc, at vyrovnate ten výpadek během rodičovské, něco už asi máte, tak dosetrit a šup na to.

• Citovat
  • Upravit
2395
9.8.22 12:13

A manžel je teda taky učitel? Tam ty platy porostou, tak to není zas takový problém, tobě se během rodičáku započte praxe, takže vyloženě jde jen o těch pár let (a když máte stejné příjmy, tak klidně může na část rodičáku i manžel). Já bych třeba čtvrt rok zkusila žít z částky, co budete mít na rodičáku, vychytala vlastní systém a klidně bych do dítěte šla. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.8.22 12:17

@Tomie Nee, manžel učitel není. Dělá v jiném oboru.

• Citovat
  • Upravit
175
9.8.22 12:18

Byla jsem v podobné situaci. Bylo mi 29, po dítěti jsem toužila dlouho, ale měli jsme plán, že nejprve rekonstrukce koupelny a podlah, pak se začneme snažit. Máme hypotéku na byt. Půjčky jsme nechtěli, příjem oba menší než vy, takže jsme na rekonstrukci chvíli šetřili. Našetřené peníze s malou rezervou jsme tedy dali za rekonstrukci. Dopadlo to nakonec tak, že teď je mi 30 a za 9 dní mám termín porodu. Otěhotněla jsem po tom co přešla ta nejhorší hysterie z covidu a těsně před tím šíleným zdražováním kvůli války. Teď jsem na mateřské, vypočítané z platu, to ještě jde, ale trochu se bojím co bude až budu na rodičáku, to se opravdu budeme muset hodně uskromnit.
Nicméně do této chvíle jsem svého rozhodnutí nelitovala. Mladší už nebudeme, už teď na sobě cítím, že kdybych byla těhotná v dřívějším věku bylo by to pro tělo méně náročné a to je mi „jen“ 30 (ale to je jen moje domněnka samozřejmě). Prostě vždycky bude něco, takhle se dá čekat donekonečna, až už to třeba nepůjde.
Teď se prostě těším na miminko a to, že si v obchodě prostě nekoupím novou kabelku, kterou ani nepotřebuju, jak jsem byla zvyklá nebo si nedám v nákupním centru kafe za 100,– mi nechybí. Je ovšem fakt, že druhé dítě si kvůli ekonomické situaci asi hooodně rozmyslíme. Možná je to sobecké, ale chtěla bych nám udržet alespoň nějaký určitý životní standard.
Takže na Tvém místě bych do toho šla. Já jsem to udělala :hug: :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2613
9.8.22 12:21

Ono dítě nemusí přijít hned, pokud budeš pracovat do nástupu na MD, a pak budeš mít nárok na mateřskou, tak ještě relativně dlouho budeš mít slušné peníze, než přijde propad na RD. Ale jasně, je dobré udělat si nějakou rozumnou finanční rezervu, pokud jste úplně na nule, tak bych vyčkávání zvážila…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14621
9.8.22 12:23

Klidně. Proč ne. Děti se rodí do všech situací, vy jste plus minus zajištění, tak proč to zbytečně odkládat. Navíc to nemusí jít hned, to taky není jistota. A když to hned půjde, hned se toho dilematu zbavíte :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová