Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Výděláváte dost, problém je, že oba stejně, takže Vám ten příjem padne hodně.
Co na to manžel?
Ahoj, já bych nečekala, začali jsme se snažit, když mi bylo 28, teď je mi 31 a dítě pořád nikde. Tím chci říct, že bych nespoléhala na to, že se začnete snažit a počnete hned další cyklus, průměr se uvádí tak rok snahy ![]()
Berete dohromady dost, mohli jste šetřit už dříve. Jinak manžel bere o něco méně. Máme 2 děti a hypotéku na barák, který opravujeme. Z vlastní zkušenosti vím, že je kde brát, než jsme se nad tím zamysleli, tak jsme utratili víc, než musíme. Vše si píšeme, abychom měli přehled. Ono jak se platí kartou, tak jsou ty peníze takové neviditelné a snáz se utrácí.
Když měla tchýně dítě 😁tak ještě potom opravdu mohlo být jen líp 😂 ale v dnesni dobe už nevim, zda může byt líp.. my ty dvě děti máme. Chtěla jsem třetí. Ale asi realne zustaneme jen u dvou, aby se jim dostalo i nejakeho standardu, ne zivoreni.. u cas bych uz necekala. Ceny uz jen porostou..
Nečekala bych, hypo vám za rok nezmizí a těhotenství taky nepřijde hned, pokles příjmu už vůbec ne. Ten rok stále máte, pokud budeš jako těhotná normálně pracovat a pak pobírat mateřskou.
Není tady nač čekat, tvoje tchyně na pravdu, za nás to tak opravdu bylo-nejdtiv jsme sekali děti jak Baťa cvicky, a přitom se teprv řešila reko bydlení, jaké vůbec bydlení a kde a peněz bylo velmi málo
A vše časem přišlo, i kdyz nam nedal nikdo nic, dnes jsme v naprosté vate, zabezpeceni až do konce života a děcka, dnes dospělá, taky něco podedi.
S detma nečekejte, není nač, můžete se tak jedině dočkat, ale prázdné náruče.
Ono všeho moc škodí, a to i te tzv. odpovednosti, když je jí přehršel a na nesprávném místě.
Ledaže byste tou odpovědnosti zakryvali svou pohodlnost vladtne, na kterou jste si za ta léta navykli.
@Anonymní píše:
Ahoj holky, potřebuji poradit nebo aspoň jen vyslechnout. Je mi 29 let, manželovi 32. Oba vyděláváme stejně (35 tis čistého). Chtěli jsme se začít snažit o dítě, ale já mám hrozný strach. Máme hypo(naštěstí zafixovanou ještě na 5 let) a 1 úvěr, který splácíme. A teď jak se vše zdražuje, tak vycházíme a něco málo ušetříme, ale hrozně se bojím, jak bychom to zvládli kdybychom měli dítě. Budeme muset tedy počkat aspoň rok, než něco našetříme a já jsem z toho dost špatná. Prosím, byl někdo v podobné situaci? Tchýně mě utěšuje, že oni před dětma a když byly děti malé taky neměli moc peníze, ale že se to pak zlepší a bude to fajn. Omlouvám se za nicneříkající blábol, ale fakt už jsem mimčo chtěla
Ahoj, když jsem čekala prvního syna teď mu bude 5 let, byla jsem před maturitou a manžel v tej době vydělával 16000. Bydleli jsme u tchyně, kde jsme platili 5000. Za jeden pokoj. Splacel i z drivjejška nějaké půjčky. Ale mimčo jsme si pořidili. Teď mame druhe mimco(skoro 10 měsíční). Chlap vyděláva 35 000 čistého. Ja su na rodičaku. Bydlime tedy v najmu, ale splacime lising cca 8000. No celkem výdaje máme 25 000(neni v tom jidlo). A další mimčo nechceme protože nám stačí dvě. Ale kdyby přišlo na třetí což se doufam nestane, tak stejne si ho necháme.
Ono záleží co pro to mimco budeš chtit. My třeba nejsme nároční, takže nepotřebuju drahe oblečení, vždy jsem mela z druhé ruky, občas koupime nove slušné, aby kdyz se jde do spolecnosti nějak vypadali, ale jinak ty decka tak rachle rostou, že než dojdeš k pokladně tak z toho vyrostou. ![]()
Nekupovat zbytečné kraviny. Kočarek jsem měla ten nejlevnějsí trojkombinaci a musim řict že bych neměnila.
Nikdy jsem nepoužila chůvičky, dychací podložku, u druheho už nemám ani postylku, protože spinka s nami jak ten první, protože kojim a je pohodle proste to prso vytahnout a ne vylezt s postele a krmit a pak zase vstat a davat jej zpet do postylky. Ano jsem pohodlá, někteři by to nazvali lenosti. ![]()
Takže za mě polud oba chcete jdete do toho. Množte se dokud to jde.
Zdraví Coufalice ![]()
Nečekej
nemusíš otěhotnět hned. Jedná se o první dítě, pokud by vám to finančně nevycházelo, tak bude druhé později. Jedno dáte určitě!!!
A má muž přinejhorším možnost navýšit příjem? Nebo ty dělat z domova? Jako 35 tisíc není během mateřské na vyskakování no. Tobě příjem půjde tak na třetinu a naopak se některé náklady zvýší no. Ale to musíte vědět vy, jaké máte rezervy, jestli už teď jedete na doraz
můžeš si to zkusit, jak bude pak na rodicaku, třeba 20 tisíc si dej bokem a uvidíš jestli bez nich vyjdes.
@Anonymní píše:
@Mariane.B Manžel to nechává na mě. Prý to nějak pude.
Tak chlapům netikaji biolog. hodiny, ti můžou mít dítě i v 80ti, když na věc prijde.
@Coufalice Děkuji, tvůj komentář mě uklidnil. My právě taky platíme auto (6500/měs.). Obecně nejsem úplně utrácecí typ, moc oblečení nekupuji a snažím se mít co nejmíň věcí.
Ahoj holky, potřebuji poradit nebo aspoň jen vyslechnout. Je mi 29 let, manželovi 32. Oba vyděláváme stejně (35 tis čistého). Chtěli jsme se začít snažit o dítě, ale já mám hrozný strach. Máme hypo(naštěstí zafixovanou ještě na 5 let) a 1 úvěr, který splácíme. A teď jak se vše zdražuje, tak vycházíme a něco málo ušetříme, ale hrozně se bojím, jak bychom to zvládli kdybychom měli dítě. Budeme muset tedy počkat aspoň rok, než něco našetříme a já jsem z toho dost špatná. Prosím, byl někdo v podobné situaci? Tchýně mě utěšuje, že oni před dětma a když byly děti malé taky neměli moc peníze, ale že se to pak zlepší a bude to fajn. Omlouvám se za nicneříkající blábol, ale fakt už jsem mimčo chtěla