Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Ahoj holky, potřebuji poradit nebo aspoň jen vyslechnout. Je mi 29 let, manželovi 32. Oba vyděláváme stejně (35 tis čistého). Chtěli jsme se začít snažit o dítě, ale já mám hrozný strach. Máme hypo(naštěstí zafixovanou ještě na 5 let) a 1 úvěr, který splácíme. A teď jak se vše zdražuje, tak vycházíme a něco málo ušetříme, ale hrozně se bojím, jak bychom to zvládli kdybychom měli dítě. Budeme muset tedy počkat aspoň rok, než něco našetříme a já jsem z toho dost špatná. Prosím, byl někdo v podobné situaci? Tchýně mě utěšuje, že oni před dětma a když byly děti malé taky neměli moc peníze, ale že se to pak zlepší a bude to fajn. Omlouvám se za nicneříkající blábol, ale fakt už jsem mimčo chtěla
Pokud chcete mimco, necekala bych. Nikdy nebude vhodna chvile a nikdo nerika, ze se podari hned. A zacnete setrit, at mate odkud brat. Z vaseho platu se da vzdycky usetrit. Drzim pesti, at se podari co nejdriv.
Takze mesicne jste doted usetrili 21 tisic? Jakou mate nasetrenou rezervu? Nevim, jaky je rodicak v CR a na jak dlouho by jsi byla doma, o kolik penez tim prijdete, spocitej si to, zda to vychazi. Jinak vekove vych uz necekala a a nemusi se podarit napoprve (ale muze), taky muze ale az za 3 roky, to nikdo nevi predem.
Teď je naopak ten úplně nejlepší čas mít dítě! Jsme uprostřed krize, to znamená, že si to nejhorší (z finančního hlediska) odbydeš jako těhotná a s novorozencem, a až se budeš vracet do práce, za 2 až 3 roky, tak bude pravděpodobně znovu období růstu, nejlepší čas vracet se do procesu. Do té doby jsou také náklady na dítě zanedbatelné (nebo mohou být - bazar/darované věci + kojení + látkové plenky), náklady začínají růst až později, na kroužky, školku apod. a to už bude krize za námi.
Pokud budeš během těhotenství normálně pracovat a kojit, tak jste úplně za vodou, ale i s neschopenkou a UM to je na pohodu ![]()
Zakladatelko určitě do toho jděte, protože vždy bude nějaký důvod proč počkat, navíc se vám může podařit miminko za dlouho. Jsem s partnerem v podobné situaci jako vy i finančně jen jsem bohužel o dost starší, je mi 32 a přítelovi 34. Vždy jsem chtěla být zodpovědná co se týče dítěte neb jsem zažila v dětství i bídu a hlad.
Proto máme hypo na dům, postupně rekonstruujeme, ale když jsme se chtěli konečně začít snažit o dítě, přišla drsná zpráva, zjistili mi rakovinu. Vypadá to naštěstí jen na kontroly a jelikož nemusím postupovat žádnou léčbu tak doufám, že mi lékař dá v otázce dítěte zelenou. Uvědomila jsem si, že není na co čekat, máme si plnit svá přání, jít si za svými sny, protože nikdo neví jak dlouho tu budeme.
Nechci tě samozřejmě zakladatelko děsit, pro mě jde o velkou lekci. Takže nemáme sice ještě dokonalé zázemí, není ani zrovna dobrá doba, ale co? věřím, že to zvládneme, protože jsme na to dva a máme i naše blízké, kteří nám v případě nouze pomůžou. Moc ti přeji ať se vám brzy vyplní všechny vaše sny včetně přírůstku do rodiny. ![]()
Dobry den,
chtěla bych se zeptat na názor. Mám už 2 děti, syna a dceru, 15 a 11 let. S novým partnerem, který ještě děti nemá chceme ještě spolecne dite. Jsme spolu 4 roky. Na podzim mi bude 36 let. V práci mám ještě nějaké nedodelane projekty, na druhou stranu jsem vyhořelá a nejradši bych odešla (pracuji v nadnárodní firmě). Nevím, zda počkat ještě rok nebo dva a dodelat vse potřebné nebo se zacit snažit už teď. Normálně bych ještě pockala, ale mám strach, pokud to nepůjde, nebudu mít u tolik času…kdy jste šly do třetího dítěte? Prosím o anonym, jsou tu známí
@Anonymní píše: Více
Nemáš úplně věk na to čekat 1-2 roky. Jestli dítě chcete, tak bych začala hned. My začali zkoušet 2 měsíce po mých 35 a nedařilo se 7 let.
36 let je pro mě hranice mít děti.
Nicméně to je věc názoru…
@Markéta188 píše: Více
Tak, je to za mě dost, ale když už dite chteji, tak raději zkusit hned, než ještě čekat ![]()
Pokud dítě chcete a máte na to podmínky, tak bych nečekala. V práci stejně nidky nebude vše hotové a vyhoření taky lepší nebude. Rozhodně bych dítě neodkládala jen kvůli tomu že nemám v práci dodělaný projekt.
A mladší taky nebudeš… Mně je taky 36 a o dítě se už 3 roky snažíme a pořád žádné nemáme, takže fakt radím nečekat.
Vzhledem k věku bych do toho šla hned. Moje hranice je mít děti do 30 let, takže v tomhle věku bych opravdu na nic nečekala pokud bych dítě chtěla.
Nemáš věk na čekání, šla bych do toho hned. Než otěhotníš, porodíš, může ti být 38 a to bych řekla, že je tak akorát na poslední dítě.
@Alušáček píše: Více
Taky myslím, že v tomto věku už není na co čekat.