Mít dítě teď nebo počkat?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
4093
10.8.22 08:04
@Anonymní píše:
Ahoj holky, potřebuji poradit nebo aspoň jen vyslechnout. Je mi 29 let, manželovi 32. Oba vyděláváme stejně (35 tis čistého). Chtěli jsme se začít snažit o dítě, ale já mám hrozný strach. Máme hypo(naštěstí zafixovanou ještě na 5 let) a 1 úvěr, který splácíme. A teď jak se vše zdražuje, tak vycházíme a něco málo ušetříme, ale hrozně se bojím, jak bychom to zvládli kdybychom měli dítě. Budeme muset tedy počkat aspoň rok, než něco našetříme a já jsem z toho dost špatná. Prosím, byl někdo v podobné situaci? Tchýně mě utěšuje, že oni před dětma a když byly děti malé taky neměli moc peníze, ale že se to pak zlepší a bude to fajn. Omlouvám se za nicneříkající blábol, ale fakt už jsem mimčo chtěla :(

Pokud chcete mimco, necekala bych. Nikdy nebude vhodna chvile a nikdo nerika, ze se podari hned. A zacnete setrit, at mate odkud brat. Z vaseho platu se da vzdycky usetrit. Drzim pesti, at se podari co nejdriv.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
85379
10.8.22 08:11

Takze mesicne jste doted usetrili 21 tisic? Jakou mate nasetrenou rezervu? Nevim, jaky je rodicak v CR a na jak dlouho by jsi byla doma, o kolik penez tim prijdete, spocitej si to, zda to vychazi. Jinak vekove vych uz necekala a a nemusi se podarit napoprve (ale muze), taky muze ale az za 3 roky, to nikdo nevi predem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
624
10.8.22 09:11

Teď je naopak ten úplně nejlepší čas mít dítě! Jsme uprostřed krize, to znamená, že si to nejhorší (z finančního hlediska) odbydeš jako těhotná a s novorozencem, a až se budeš vracet do práce, za 2 až 3 roky, tak bude pravděpodobně znovu období růstu, nejlepší čas vracet se do procesu. Do té doby jsou také náklady na dítě zanedbatelné (nebo mohou být - bazar/darované věci + kojení + látkové plenky), náklady začínají růst až později, na kroužky, školku apod. a to už bude krize za námi.

Pokud budeš během těhotenství normálně pracovat a kojit, tak jste úplně za vodou, ale i s neschopenkou a UM to je na pohodu :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.8.22 18:15

@Zluta_pastelka moc děkuji za uklidnění :kytka: asi do toho půjdem :D

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
12.8.22 21:53

Zakladatelko určitě do toho jděte, protože vždy bude nějaký důvod proč počkat, navíc se vám může podařit miminko za dlouho. Jsem s partnerem v podobné situaci jako vy i finančně jen jsem bohužel o dost starší, je mi 32 a přítelovi 34. Vždy jsem chtěla být zodpovědná co se týče dítěte neb jsem zažila v dětství i bídu a hlad. :,( Proto máme hypo na dům, postupně rekonstruujeme, ale když jsme se chtěli konečně začít snažit o dítě, přišla drsná zpráva, zjistili mi rakovinu. Vypadá to naštěstí jen na kontroly a jelikož nemusím postupovat žádnou léčbu tak doufám, že mi lékař dá v otázce dítěte zelenou. Uvědomila jsem si, že není na co čekat, máme si plnit svá přání, jít si za svými sny, protože nikdo neví jak dlouho tu budeme. :srdce: Nechci tě samozřejmě zakladatelko děsit, pro mě jde o velkou lekci. Takže nemáme sice ještě dokonalé zázemí, není ani zrovna dobrá doba, ale co? věřím, že to zvládneme, protože jsme na to dva a máme i naše blízké, kteří nám v případě nouze pomůžou. Moc ti přeji ať se vám brzy vyplní všechny vaše sny včetně přírůstku do rodiny. ;)

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
19.1.25 10:19

Dobry den,
chtěla bych se zeptat na názor. Mám už 2 děti, syna a dceru, 15 a 11 let. S novým partnerem, který ještě děti nemá chceme ještě spolecne dite. Jsme spolu 4 roky. Na podzim mi bude 36 let. V práci mám ještě nějaké nedodelane projekty, na druhou stranu jsem vyhořelá a nejradši bych odešla (pracuji v nadnárodní firmě). Nevím, zda počkat ještě rok nebo dva a dodelat vse potřebné nebo se zacit snažit už teď. Normálně bych ještě pockala, ale mám strach, pokud to nepůjde, nebudu mít u tolik času…kdy jste šly do třetího dítěte? Prosím o anonym, jsou tu známí

• Citovat
  • Upravit
1794
19.1.25 10:25
@Anonymní píše: Více

Nemáš úplně věk na to čekat 1-2 roky. Jestli dítě chcete, tak bych začala hned. My začali zkoušet 2 měsíce po mých 35 a nedařilo se 7 let.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5987
19.1.25 11:03

36 let je pro mě hranice mít děti.
Nicméně to je věc názoru…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16307
19.1.25 11:04
@Markéta188 píše: Více

Tak, je to za mě dost, ale když už dite chteji, tak raději zkusit hned, než ještě čekat :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5624
19.1.25 11:09

Pokud dítě chcete a máte na to podmínky, tak bych nečekala. V práci stejně nidky nebude vše hotové a vyhoření taky lepší nebude. Rozhodně bych dítě neodkládala jen kvůli tomu že nemám v práci dodělaný projekt.
A mladší taky nebudeš… Mně je taky 36 a o dítě se už 3 roky snažíme a pořád žádné nemáme, takže fakt radím nečekat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
589
19.1.25 19:00

Vzhledem k věku bych do toho šla hned. Moje hranice je mít děti do 30 let, takže v tomhle věku bych opravdu na nic nečekala pokud bych dítě chtěla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15258
20.1.25 12:03

Nemáš věk na čekání, šla bych do toho hned. Než otěhotníš, porodíš, může ti být 38 a to bych řekla, že je tak akorát na poslední dítě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
155
20.1.25 12:04
@Alušáček píše: Více

Taky myslím, že v tomto věku už není na co čekat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová