Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@KKK85 přesně takhke, zkusit jestli dítě vyjde na jeden šup…, takže být zakladatelkou, tak na to v listopadu vlitnu a třeba bude mít štěstí.
S hypo nic neuděláte, to je stálý výdaj. Ale co ta druhá půjčka? Na jak dlouho to ještě máte?
Kdyžtak se zkuste opravdu kriticky podívat na výdaje a seškrtat to. Půl roku si zkuste vyjít s tím co budete mít až budeš na rodičáku a zbytek odkládejte, tak i vytvoříte celkem slušnou rezervu za relativně krátkou dobu a za půl roku se začnětě snažit. Neodkládala bych to déle. Do té doby než se to narodi ještě něco přišetříte, pokud stále pojedete ve stylu že máte mužův plat + „rodičák“ a zbytek uložíte.
Jako plus vidím i to že si zvyknete víc počítat a trochu se omezit v době, kdy o nic nejde a penize máte. Bude to jednodušší až pak přijde prcek a skromnější životní styl bude chvíli nutnost.
Jenže ono bude pořád něco..si to vezmi, kdybys tento dotaz psala v roce 2020, když začal covid. Tak by se čekalo, kdy skončí. Pak další vlna, další a teď bude další. Do toho válka na UA a zvýšení ceny snad všeho. To máš hned skoro 2,5r, kdy by se dítě odkládalo do doby „až“.
@bublifucekk Já vím. Asi nad tím moc přemýšlím. Přece jen mít dítě je velká zodpovědnost.
@Anonymní píše:…a hl. ztrata vl. pohodli, což správně tusis
@bublifucekk Já vím. Asi nad tím moc přemýšlím. Přece jen mít dítě je velká zodpovědnost.
@Anonymní píše:
@Ahep to taky
Jak to máš s tou smlouvou na neurčito? Nebo jsi jen zástup?
@Anonymní píše:
@truelly Zástup za MD.
@truelly Moc velké ne
je tam pro mě místo ještě 2 roky a pak si budu muset hledat jiné místo. Do důchodu nikdo nepůjde. Ale nevím, ve školství se často mění místa.
@Anonymní píše:
@truelly Moc velké neje tam pro mě místo ještě 2 roky a pak si budu muset hledat jiné místo. Do důchodu nikdo nepůjde. Ale nevím, ve školství se často mění místa.
Tak pak jedině jiná mateřská nebo stěhování někoho. Mně takto bude za rok končit zastupující kolegyně. 2 se budou vracet z mateřské, věkové už na ní nikdo nepůjde-v jejích oborech a do důchodu taky ne. ![]()
Hele, já se v 29 začala snažit tak trošku se sebezapřením z důvodu věku a bylo to dost štěstí, je mi 35 a teprve jsem se dočkala. Začít později, tak mohlo být taky pozdě. Přítel má pravdu, jestli dítě chcete, nějak se to udělá. Neudělá se to u lidí, kteří nemají kde bydlet, sami co jíst, to vy nejste. Já už jsem vlastně nečekala, že se dočkám, takže jsem nakonec s otěhotněním nepočítala, a situace teď finančně u nás zrovna super není. Takže už v těhotenství najíždím na nějaký jiný systém, jak můžu peníze ušetřit abych pak vyšla s tím co bude. A že se těch úspor našlo. Škrtnout kadeřníka, oblečení pro radost které není nezbytné, totéž boty, u kosmetiky přechod z relativně drahých věcí které používám vlastně ze zvyku na levné, které jak s překvapením zjišťuju udělají stejnou službu, před každým nákupem přemýšlet, jestli to fakt potřebuju. Omezit jídlo v restauracích, ve volném čase se směřovat k aktivitám, které nejsou placené - pobyt v přírodě spíš než aquapark, film doma, ne kino, s sebou svačinu, ne jít na oběd atd. U jídla kupovat základní potraviny a vařit, žádné klobásky a hotové předražené věci. Na dítě všechno z druhé ruky a opravdu jen nutné a funkční, žádné okrasné blbosti které jsou spíš pro radost maminkám. Je to prostě potřeba abychom to zvládli, tak mi to nevadí, asi by mě nikdy nenapadlo říct, že za snížení životní úrovně mi dítě nestojí, že bych radši utrácela jako jsem byla zvyklá a zůstala bezdětná. A pak uvidíme, třeba dítě nebude tak strašně náročné, a zvládnu něco přivydělat, třeba manžel zvládne vydělat víc, a nebude to tak moc napjaté nakonec.
Přemýšlíš jako ja před par lety. A pak jsem kolem sebe viděla spoustu párů, kteří si založili rodinu a byli v daleko horší situaci než my a stejně to zvládaly v pohodě. Tak jsem nad tím prostě přestala tolik dumat a přemýšlet cobykdyby a šli jsme do toho a je to super. Takže pokud máš chlapa, se kterým si dokážeš představit být celý život a vidíš ho jako otce svých dětí a máte aspoň trošku rozumné zázemí tak do toho jdi a uvidíš že to bude v pohodě. Co se týče peněz tak my třeba celkem dost ušetřili na jídle, protože když jsme pracovali oba tak jsme chodili každý den na meníčka a teď jak jsem doma tak nám vařím a vyjde to výrazně levněji. Takže oni se ti sice změní příjmy, ale svým způsobem se ti změní i náklady a uvidíš ze na spoustě věci se dá šetřit aniž by ses nějak výrazně omezila. ![]()
Myslim, ze se trochu zbytecne obavate. Deti maji i lidi s nizsim prijmem nez vy, kteri treba teprve resi bydleni…
Byli jsme v podobne situaci - taky 2 ucitelsky platy + splaceni hypoteky. Obavala jsem se, ale zadny drama se nedeje - oba jsme meli i nasetreno +v pripade nouze jsou tu vzdy rodice z jedne i druhe strany (pujcovat si nechci, ale kdyz by byl nejakej pruser s necekanym vydajem, tak vim, ze pomuzou). Posledni dobou jsem z toho ale popravde zas nervozni - menila jsem (snizovala) rodicak a ted se desim rostoucich cen. Sama za sebe se snazim setrit, kazdej nakup promyslim, ale chlap me porad uklidnuje, zerezervy porad mame.
Kazdopadne cekat s ditetem kvuli tomu, ze mam jeste hypoteku a nemam nasetreny majlant, je blbej duvod. Duvod, proc nemit, vzdy nejakej bude. Duvod, proc mit, je dulezitejsi:)
Podle mě je lepší mít dítě teď než nikdy, nebo pak všechny ty našetřené peníze házet do umělého oplodnění. Podle mě jste v dobré sitiaci, hypo už máte a jste manželé, na nic bych nečekala.