Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ted davajik myosmartovym cockam slevu 50 % na dalsi skla. Mohou byt i slunecni.
Tyto sklíčka mi doporučila naše oční lékařka pro dceru 7 let. Ze začátku jsme byli z této novinky nadšeni, nicméně po necelých 3 měsících jsou skla poskrabany natolik, že jsou na výměnu. Bohužel s 50% účasti. Ač je mi to moc líto, dáváme klasické skla, neboť mám obavy, že by byly skla za chvíli opět poskrabany. Výmysl určitě super, nicméně za mě vhodný spíše pro děti 10+, které si na brýle dají větší pozor. Materiál je skutečně málo odolný proto poškrábání 😐, celkově zklamání. Domnívala jsem se, že budou skla odolná jako klasicky tvrzené sklo.
@Janousek86 to me mrzi. Odolnost jsme zatim neproverovali, ale je pravda o veku, copisete, ze male dite da pozor na skla dle sveho veku. To se neda nic delat. A cena je fat hrozna.
Pred deseti dny jsme si vyzvedli skla pro druhe dite a to s tim neskutecne bojovalo, bolest hlavy, byl z nich nervozni. Dnes se vyzvedli i do druhych bryli a je spokojeny a chvali si je. Uvidime.
Dcera je má už více než rok a půl a má je také na jednom oku od počátku hodně škrábnuté, nicméně jsou stále účinné a v optice nás vzhledem k cenně netlačili do výměny a dcera si nestěžovala, že by jí to vadilo. Za rok a půl se jedno oko zhoršilo o 0,25 a druhé o 0,5 dioptrie, což je pro nás zázrak. Takže já rozhodně doporučuji i pro mladší děti. Na sport tedy ale nosí náhradní brýle.
@Janousek86 píše: Více
10+ už moc nedává smysl, právě do nějakých těch 10-12 let je nejdůležitější vývoj oka. Pro starší už ty čočky nemají smysl, jinak by je prodávali i dospělým ![]()
Jinak my je měli taky škrábnuté, ale to i normální brýle s normálními skly. Dcera přes ně viděla normálně.
Nicméně po roce užívání měla dcera zhoršení na obou očích o více než 0,5 dioptrie. Dostali jsme zdarma nová skla. Ale jsem teda skeptická, zda to má takový efekt. Samozřejmě nevíme, zda by se jí oči nekazily rychleji. Teď máme jít na kontrolu a dr. nám k nim kdyžtak připíše atropin.
Zdravím, prosím o zkušenosti ohledně brýlovych čoček MiYOSMART? Děkuji.
Tak píšu po skoro dvou letech, už je to pár měsíců, co dcera musela přejít na klasická skla, prý je jedna z mála, co ji tato technologie nesedne, dr. má v péči snad jen ještě jedno další dítko, které to má taky tak, většině to prý problém nedělá. Dcera začala trpět na tzv. akomodační spasmus, jestli to dobře píšu, chodili jsme i na oční rehabilitaci, která pomáhala, nicméně skutecně pomohla až výměna skel za normální. Ten nejbouřlivější vývoj má dceta už za sebou (oční vada zachycena na 13tileté prohlídce, kdy se vše začínalo dávat dost do pohybu, nepatří l děvčatům, kde puberta spěchá) a dioprtie za celou dobu se zvedly max o čtvrtku, tak snad dobrý. Jinak s tou malou odolností proti škrabnutí máme podobnou zkušenost…
@eryby Myslím a je to pouze můj názor, že pro Vaši 13letou dceru ty Miyosmarty nebyly úplně potřeba, když měla pouze -1 dpt. Ve vyšším věku si na to prostě některé děti už nezvyknou.
@Winter garden Psala jste, cituji: Pred deseti dny jsme si vyzvedli skla pro druhe dite a to s tim neskutecne bojovalo, bolest hlavy, byl z nich nervozni. Dnes se vyzvedli i do druhych bryli a je spokojeny a chvali si je. Není třeba možné, že měl špatně udělanou rozteč nebo špatně vycentrované to 9 mm centrální zorné pole? To je u těchto čoček podle mě velmi důležité, aby to v optice dobře naměřili.
Naše zatím krátká zkušenost s Miyosmarty:
Máme 8 letou dceru(ročník 08/2016), která začala nosit brýle ve 3,5 letech a to P -0,75 L -1,00 dpt. Oči se jí postupně zhoršovaly až do 11/2023, kdy jsme „nasadili“ Miyosmarty s hodnotami P -2,25 a L -3,00 dpt. Po roce(11/2024) doktorka váhala, jestli jí nepřidat na každé oko -0,25 dpt., nakonec nepřidala, takže za rok dobrý. Teď po roce a půl(04/2025) od nasazení Miyo se jí ale oči zhoršili o -0,75 dpt. Čekal jsem zhoršení, ale tak max. o -0,5 dpt., protože dcera už jevila známky toho, že hůř vidí. Doktorka to vnímá jako úspěch=za 1,5 roku zhoršení „pouze“ o -0,75 dpt.
Máme totiž značně nepříznivou rodinnou anamnézu: můj otec krátkozraký(cca -3 dpt.), moji 2 bratři také(oba cca -8 dpt.), má žena nosí také brýle(-2,50 dpt.) a nakonec já s těžkou progresivní krátkozrakostí -12,50 dpt. před operací v roce 2004, kdy jsem podstoupil nejprve skleroplastiku a následně implantaci fakických čoček. Od té doby se mi i nadále zrak zhoršoval o cca 0,5 dpt. za 4 roky, takže dnes nosím brýle s cca -2,5 dpt., což je proti -12,5 dpt. pohoda a docela dlouhou dobu po operaci jsem byl schopen fungovat bez brýlí. Kdybych tu operaci nepodstoupil, tak dnes nosím brýle s cca -15 dpt.
Jako o 3 týdny dříve narozená má tedy moje dcera s touto rodinnou anamnézou ne moc dobrou prognózu a docela mě to trápí… Miosmarty snad pomůžou ten vývoj zpomalit a doufám v to.
Ad odolnost čoček: Po tom roce a půl nošení je má také pěkně poškrábané, ale vzhledem k délce nošení se tomu ani nedivím. Je to pořád „jen“ plastová čočka, není ze skla, takže daní za lehkost a „nerozbitnost“ je větší náchylnost k poškrábání. Přijde mi naopak oproti jiným zde v diskuzi, že jsou o něco více odolné než klasické plastové čočky, které měla před tím, a že jdou lépe čistit-stačí jarem pod tekoucí vodou, vyfoukat kapky a je to, nemusím je ani dočišťovat hadříkem(mají hydrofobní vrstvu).
Omlouvám se za poněkud delší příspěvek.
Dobrý den,
ráda bych obnovila diskusi. Dnes mi byly tyto brýle doporučeny pro syna 11 letého syna, má dioptrie momentálně -2,25, každý půlrok se mu zhoršují o půl dioptrie
jaké máte zkušenosti s těmito skly, opravdu to pomáhá? je to docela pálka 4200,– za jedno sklo, tak jestli se ta investice vyplatí.
My jsme vahali, kvůli ceně a lékařka nás také zrazovala, ze je to jen tahani penez z lidi. Ale nakonec jsme do nich šli a synovi se opravdu počet dioptrii zastavil, od nasazení těchto skel. Měl co půl roku o jednu dioptrii nárůst, nyni zatim skoro dva roky nic. Jestli je to náhoda, nevime. Ale jsme moc rádi. Skla jsou poškrábana, ale mimo to zorné pole, tak říkali, ze se zatím měnit nemusi.
@bibi3344 Tak to Vám gratuluji a tiše závidím
Mohu se zeptat, kolik má Váš syn dioptrií a kolik je mu let?
@bibi3344 píše: Více
díky moc za info!
Jsem ráda, že se zdá, že to funguje. Také do toho půjdeme, snad to pomůže.
Obnovuji, jake mate prosim zkusenosti s miyosmartem? Piste prosim i vek deti od kolika let maji kratkozrakost a na kolika dioptriich zacinali a jak se vyvijelo s miyosmartem..dekuji
Syn ma kratkozrakost od 3 let. Mel pul dioptrie, od přelomu 6 a 7 let se to začalo zhoršovat, 1 dioptrie každých pul roku. Myosmarty zacal nosit se 4 dioptriemi, od té doby za dva roky nárůst nulový, zastavilo se mu to. Teď je mu 11 let.
@bibi3344 dekuji za zkusenost
Prosim. i ostatni maminky, piste…dekuji