Mluvení

1312
22.6.09 16:28

Mluvení

Ahojky maminy.Memu synovi Alexovi budou, za par dnu, 3 krasne roky. Je to moje velke zlaticko a moc zlobivy milacek… Srdíčka Je to muj sikovnej kluk,ale je hlavne sikovnej na udelani velkyho bordelu a vecneho protestovani. Takove jsou ale vsechny deti v tomto obdobi veku… „obdobi vzdoru“ tak to je teda pravda… Hmm Muj synek je takovej flegmous…na vsechno prdi. Ani nevite jaou mi dalo praci ho premluvit, aby zacal chodit na nocnik,pred tim se ho proste bal a nechodil a ani na zachod sem ho nemohla dostat… Tohle by me ani netrapilo, ted uz docela chodi na nocnik,obcas se teda pocura do teplaku…no jo jak sem rikala flegmous… Velký úsměv Nejvetsi problem je ze nechce mluvit,veskera synova slovni zasoba se sklada z tri slov-papa,nene a nekdy do telefonu rekne alooooo! ale ma jeste takova ta miminkovska sluvka-aga ,taka atd. sem z toho vzdycky hrozne zoufala. ja vazne nevim cim to muze byt,povidame si snim porad,futr rikame coje tamto a co tamhle to. nikdy ho nebavilo cteni pohadek,vzdycky vydrzel poslouchat tak dve vety a pak me vyhnal,radsi se kouka na pohadky v televizi. nejhorsi to je kdyz jdeme ven to parku nebo na hriste,vsechny deti tam krici mamiii tatiiii a vubec hezky breptaj… Smích to me vzdycky prepadne hrroznej smutek, protoze sem od sveho sny nikdy neslysela to krasny sluvko " MAMI" „MAMA“ dala bych cokoliv za to aby mi rekl " mami" Brekot Brekot Brekot
nojo uz si planuju az pujdeme na preventivni prohlidku ze se zeptam a aby nas poslali k logopedovi. vsichni me uklidnujou ze zacne mluvit zniceho nic ale ono porad nic,pry pak bude mluvit porad a tu pusu nezavre a jeste me z toho bude bolet hlava. tak to ani nahodou boli me hlava ted, protoze alex umi hlavne rvat a mam takovou komunikaci ze vydava skreky a jecaky… radsi bych ci snim vod rana do vecera povidala o nesmyslech nez poslouchat tohle…vzdycky kdyz prijde naka navsteva tak se me pta jak to jeho jeceni muzu vydrzet , no jo uz sem zvykla..... ale hlava me boli furt Velký úsměv

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
24320
22.6.09 16:43

Mluveni jsem cetla ze se resi az po tertim roku.Tak vydrz treba se rozmluvi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1312
22.6.09 16:49
kattkka píše:
Mluveni jsem cetla ze se resi az po tertim roku.Tak vydrz treba se rozmluvi.

tak to na to ma par tydnu :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24320
22.6.09 16:54

tam to bylo az po.Muj bracha zacal mluvit az po 4roce.Tak bud v klidu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18651
22.6.09 16:55

Není to pravda příliš obvyklé, ale zřejmě ti stejně nic jiného nezbude, než na tu tříletou prohlídku počkat a pak se domluvit s Mudrou. Přemýšlela si o Mš? Kolektiv většinou dělá zázraky a děti se rozmluví. Co si s ním přes den číst? (pokud to neděláte?) mi pořád dokola ukazovali Tomovi v knížce zvířátka až je začal říkat sám. Rozhodně zatím neplaš, mudra ti něco jistě poradí a pak se zařídíš…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1312
22.6.09 17:01
lacenka píše:
Není to pravda příliš obvyklé, ale zřejmě ti stejně nic jiného nezbude, než na tu tříletou prohlídku počkat a pak se domluvit s Mudrou. Přemýšlela si o Mš? Kolektiv většinou dělá zázraky a děti se rozmluví. Co si s ním přes den číst? (pokud to neděláte?) mi pořád dokola ukazovali Tomovi v knížce zvířátka až je začal říkat sám. Rozhodně zatím neplaš, mudra ti něco jistě poradí a pak se zařídíš…

jo to sem si myslela ze zachrani situaci jenze vsechny skolky jsou plny, a na nas uz nic nezbylo. takze musim bejt doma…a kdyz sme venku s detma tak si s mima moc nehraje jen se snima honi na motorce :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5021
22.6.09 17:07

Popravdě asi to je trochu na hraně, spíš bych se připravila, že asi nějaký problém bude…ale určitě se to nějakým cvičením napraví…z praxe kolem sebe vím, že logoped by měl přijít na řadu po 4.roce…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3008
22.6.09 17:45

Jsem vypozorovala, že děti, které jsou více pohybově nadané, tzn. hodně brzy sedí, lozí, chodí a umějí šplhat kdekoliv, když ostatní ve stejném věku teprve zkouší první kroky......u těchle dětí jsem viděla, že je problém s mluvením asi jim na to už nezbývá energie sami sebe soustředí na to co je baví víc a to je ten pohyb. Přesně jak píšeš, nechtějí si číst, prohlížet knížky apod.
Naopak děti, které si rádi čtou, docela dobře mluví a pusu pomalu nezavřou, tak ty si zas naopak dávají na čas s pohybovými kousky.
Takže nestresuj. Neříkám nech to být, to ne, protože do školy bude mluvu potřebovat dohnat, takže se asi logopedovi nevyhnete. Ale logoped pomůže a o to rychleji to pak půjde. Však i on najde pak kouzlo v tom, že se domluví s ostatními lidmi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18651
22.6.09 18:06

…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1312
22.6.09 18:12

jak se rika kazde ditko je jine … je fakt ze alex je je hrozne pohybove nadanej , nemyslim tim ze zacal brzo chodit , ale od ty doby co chodi je hrozne hyper…furt lita, na motrce furt jezdi, honi se sepsem,kdyz je klidnej tak si maluje to ma rad… ale jinak je furt v pohybu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
437
22.6.09 19:17

mám takového syna …tedy dnes je mu už 14 . ale u nás to mělo stejný průběh …ve škole pak diagnostikovali dysgrafii , dyskalkulii ,dyslexii a dysortodrafii myslím :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3284
22.6.09 21:01

ahoj mamino86 - zkusila bych se zaměřit na to, jestli dobře slyší (což předpokládám, že ano … zjistíš, třeba tak, že na něj budeš mluvit z jiné místnosti nebo za zády, když se na Tebe nedívá … pokud splní, co jsi chtěla … je jasno :) ) a pak bych to asi opravdu nechala až na tu prohlídku … někomu to opravdu trvá déle … vydrž a hlavně klid !!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6445
22.6.09 21:24

Ahoj, zrovna řešíme podobný problém, i když dcera je mladší, jen 2 a čtvrt roku, slovní zásoba zhruba stejná. Taky jsem slyšela, že se to řeší až po 3. roce, nicméně nás náš pediatr na mé naléhání poslal na odborné vyšetření na neurologii, neuroložka na EEG, foniatrii a k dětské psycholožce a odbornými lékaři jsem byla pochválena, že je dobře, že to řeším včas. Čím dřív, tím lépe pro dítě, které není v izolaci neporozumnění a nedorozumnění a neosvojuje si dlouhodobě špatné návyky. Dcera se domluví pantomimicky, já už jsem celkem dobrá ve čtení myšlenek, nicméně občas taky nevím, co chce a vídím na ní, že je smutná, proto jsem to začala řešit. Jinak je velmi šikovná a chytrá. Zatím jsou všechna vyšetření naprosto v pořádku, nicméně od září začínáme chodit na logopedii, kde budou dceru aktivně učit mluvit. Jak říkala foniatrička, cca 20 % dětí není schopno se naučit řeč pasivně odposlechem, proto je nutné učit aktivně.
A to je ještě ten lepší případ, v horším případě může mít dítě vadu - možností je spousta, porucha funkce mozku, skrytá epilepsie, špatný sluch, vývojová dysfázie, mírnější forma autismu a spousta dalších, kde je řešení dlouhodobější a hlavně mnohem složitější a bohužel může dítě mít i problémy, které se pak budou promítat i do (ne)zvládání základní školy! Takže radím neváhat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2964
22.6.09 23:52

Ahoj,

tak nas Kubik je vyjimka z cancerciny teorie pohybove nadany = nemluvny a obracene. Kubicek byl vzdycky lenora - otacet na brisko se zacal az kolem 6. mesice, chodit zacal az hluboko po roce. Vsechno, co se ostatni deti uci samovolne, radi a odpozorovanim, byva pro nas velka drina (svlekani/oblekani, sebehygiena, atd.). Zato je ale hodne soustredeny a dokaze u jedne aktivity vydrzet tak dlouho, nez ji pozna dokonale. Komunikovat zacal sice brzy, ale na dlouhou dobu ustrnul na stejnem bodu. Spolu se sice domluvime, jeho madarstinu ovladaji i babicky a manzel. Ve skolce si s detmi kupodivu rozumi a chodi do ni rad (do statni nas taky nevzali - aby prisel mezi deti hradime mu dve dopo tydne v soukrome). Myslim, ze diky skolce dela alespon nejake pokroky. Motivace vrstevniky je silnejsi nez jenom moje podpora. Kdyz po nem chci ja nejake pro neho artikulacne tezke uskupeni hlasek, rekne mi, ze je malej a ze to neumi. Cilene se vyhyba sykavkam, odmita delat artikulacni posuny (napr. ze rtu (M) do krku (K) - umi rict mimi i kiki, ale nechce rict Miky). Prisuzuju to tomu, ze nikdy nebyl motoricky obratny a tudiz nema obratna ani mluvidla. Logopedi me uklidnuji, ze je tu sice opozdeni, ale ze se to muze zmenit zlomove, stejne jako jeho pohybovy vyvoj (na to brisko se zacal otacet bez predchoziho varovani a ze dne na den).
Takze zatim zkousime rozhybavat mluvidla (blblbl, mlaskame, bublame brckem, olizujeme rty, atd.) a pokud to nepomuze, ceka nas v zari foniatrie a cileny nacvik pred logop. zrcadlem.

mamino86 , myslim ale, ze vas problem bude jinde. Zkusila bych driv nez logopeda detskeho psychologa. Podle popisu, jak se dite projevuje bych hadala na nejakou hyperaktivitu. A co muzes zatim delat sama? Pozoruj ho, zjisti, co ho opravdu bavi a pak se s nim o tom bav. Nema smysl ho tlacit do cteni pohadek, kdyz tomu nerozumi, stejne jako ho nechat koukat na TV jen proto, ze je od nej chvili klid. Tomu, co jde bezne v TV nemuze rozumet. Chces-li ho zabavit vizualne, vybirej mu program. Vybirej DVD s pohadkami primerenymi jeho veku a poprve ho vzdycky zkouknete spolu, vysvetluj mu, co se deje, at rozumi. Mozna, kdyz budete spolupracovat na zaklade jeho zajmu, trochu ho to zklidni, zkoncentruje a treba i rozmluvi. Treba bude logoped nebo foniatr nutny, ale treba te prekvapi, co muze udelat pozitivni motivace. Ja vim, ze to pro tebe bude fuska, ale urcite se to da pri trose snahy zvladnout.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1312
23.6.09 08:15

dekuji za rady
zuza: alex slysi velice dobre, kdyz jee ve svym pokoji a promluvim na nej tak hned prijde…taky se semnou dorozumiva ruckama, kdyz neco chce tak na to ukaze ja mu hned reknu co to je a on to moc dobre vi jen to nechce rict…on ted jakoby mluvi akorad je to pro nas spanelska vesnice ne ani komoleny slova ale nesmysly,takze s hlasyvkama nic nebude…sluch ma taky dobrej a co se tyka vnimani a reakce tak to je taky v poradku…kdyz kouka na pohadky a neco se tam deje tak si zakreje pusu a udela ooooo (to znamena je tam nakej zloun a neco chystaú) a kdyz vsechno v pohadce dopadne dobre tak tomu vzdycky zatleska ze dobro vyhralo...........on vsechno zna vi co je gauc,vi co ma delat kdyz si ma vycistit zoubky…vsechno zna vi co kazdej predmet je a na co je…
marjanka: no zas tak hyper neni nekdy je zase az moc linej

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect