Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravím všechny maminky (popř. i tatínky). Nemáte někdo tip jak přmluvit dítě,aby si nechalo na:,–(it na hlavu helmu na kolo? Dceři je 15m, na kole v sedačce se jí líbí,ale za boha ji nemůžu ukecat na tu helmu. Dostane hysterický záchvat jenom když ji vytáhnu ze skříně. A to i když ještě nevěděla,k čemu to je. Když jedeme jenom do obchodu,tak mi to nevadí,ale za měsíc máme naplánovaný výlet do přírody na několik dní a tam budem muset i po silnici mezi auta a bez helmy je to více než nebezpečné. Uvítám jakokoliv radu.
ahojky,
jak psala Boriska, nejlepší je jít dítěti vzorem. pamatuju, že když jsme malé koupili helmu, tak jí taky nechtěla na hlavu. zabralo když jsem si na:,–(ila svojí, táta taky svojí a chodili jsme v ní chvíli doma jak magoři:) opice hned chtěla taky svojí helmu na hlavu:)
Jiz zminene je dobry napad
a pak kazdopadne jeste - NEDELAT VYJIMKY !
Takze pokud na kolo, tak vzdycky jen s helmou. Zaprve je to stejne nebezpecne i do toho obchodu a za druhe mala pochopi, ze to proste bez NIKDY nejde ![]()
Ahoj, taky radim jit vzorem, dat ji k dispozici i doma a na chvilku treba na:,–(it a pred zrcadlem desne vychvalovat, jak ji to slusi… Pak treba polepit oblibenymi postavickami… Hlavne bacha na zapinani, kdybyste ji skripli, tak uz ji nebude chtit tuplem. Me se to stalo, ale nastesti se nechala ukecat, tak moc ji to v sedacce bavi…
My oba s manželem hlemu používáme a ona nás v ní viděla, takže v tomhle problém asi nebude. Doma jsem jí ji taky zkoušela na:,–(it (bohužel se mi ji podařilo malinko skřípnout zrovna dneska
Je krásná, barevná, před zrcadlem jsem ji taky zkoušela ukazovat, ale bohužel, nepomohlo to. Jedině teda opravdu zkusit neustupovat a nedělat vyjímky.
Mimichodem,do obchodu ji nepoužíváme,protože to máme 100m po chodníku. Na kole jezdíme jen občas, aby si tak nějak zvykla na sedačku.
Ahoj, přesně jak píšou holky, musíš jít vzorem. Já teda helmu nemám
, ale když jsme poprvé vyjeli, jel s námi i manžel a ten helmu měl, tak si ji nechal pěkně na:,–(it taky, jinak ji doma hned sundával, když jsme ji zkoušeli. Ještě mě napadlo, že já mu helmu nasazuju, až když sedí v sedačce. Dokonce si nechá i sluneční brýle, které by při sezení v kočáru letěly ven ![]()
Tak to jsem ještě nezkoušela, helmu jsem chtěla nasazovat už doma. Ale to asi bude chtít asistenci nás obou, aby mi při vzpírání se v sedačce neletěla na zem i s kolem.
Malej vloni taky nechtěl.
Takže z toho nic nebylo, na kole nejel ani jednou.
Teď dostal kolo a že půjdeme helmu koupit. Týden o tom mluvil, že si jí vyzkouší…v krámu záchvat, že neeee, takže jsem jí vyzkoušeli tak na půl… doma jí taky nechce.
Jsem zvědavá, co bude silnější, jestli touha jezdit na kole nebo nemít helmu (ještě nejel).
Bez helmy ho na kolo nepustím, chci aby si to zafixoval, že JEDINĚ s helmou.
Ukaujeme na každé dítě i dospělé, on to ví, říká, že na kolo být musí…ale nějak mu vadí ![]()
Ahoj, co prcka vzít do obchodu a tam ať si vybere sama helmu? Vím, není to ideální řešení ![]()
Jeste me napadlo malou „pujcit“ nekomu z koho ma respekt… a ten by proste houkl, ze helma bude a basta… Preci jen nas ti prckove maji precteny a vedi, jak na nas… a do obchodu bych helmu davala taky i kdyz je to kousek, proste na kole bez vyjimky, mala i ty......Aby v tom pak nemela zmatek…
Podle mě dítě nepochopí rozdíl mezi „teď jedeme kousek, tak helmu ne“ a mezi „teď jedeme delší cestu, nebezpečnější, tak jo“, prostě bych to brala tak, že jízda na kole automaticky znamená mít helmu na hlavě. My to tak máme u dcerky, která jezdí na svém kole a hned jak začala, tak i jedno projetí na pár metrů buď s helmou nebo nejede. A respektuje to, sama hlásí, že potřebuje helmu, protože jde přece jezdit na kole.
Rok a půl je na rozumnou domluvu dost nízký věk, takže prostě dát helmu a jet a vydržet pár jízd s řevem (řekla bych, že je to spíš vztekání), což je sice o nervy, ale podle mě i 100 metrů po chodníku, když ujede kolo třeba na troše štěrku, čemkoli, někdo vběhne do cesty, cokoli… ten pád může být nebezpečný.
Eva
Tak já jsem našemu mladýmu pořídila helmu už na odrážedlo poté, co mi dvakrát přeletěl řidítka. Taky se strašně bránil a tropil scény, že nechce, nicméně já jsem řekla, že bez helmy venku nepojede, tak prostě měsíc na odrážedle venku nebyl, a pak si tu helmu konečně nechal na:,–(it, protože touha jet na odrážedle byla konečně větší, než jeho odpor k helmě…
nepřihlášená Bubinka
Já dávám přilby od mala i na odrážedlo. .
Když byla dcerka asi ve 14m poprvé se mnou na kole, přilbu nechtěla. . tak jsem jí vy:,–(ila ze sedačky, ať si čeká před barákem, že na kolo jedině s helmou, chvíli remcala, ale teď kdybych náhodou chtěla přilbu zapomenout, hned se hlásí. Prostě ví, že to patří k sobě. I když na hrišti si chce půjšit jiné odrážedlo, přijde si ke mně pro přilbu. Trvala bych na ní od mala a vždy, žádné výjimky, i za cenu, že jednu cestu prořve. U starší jsme to dělali taky tak a má to stopro zafixované.
Naprosto souhlasím s Eviah. Přilbu bych dávala sobě i dítěti, vysvětlila bych, že ji mít musí, aby si nenatloukla hlavičku a pak bych přežila pár jízd s křikem. Nejhorší je dítěti ustoupit a říct teď nemusíš, pak musíš, tohle dítě nechápe. Osobně dávám helmu i na odrážedlo, jinak by na něj nešla. Úraz se může stát i když jedeme jen pár metrů.