Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky, znáte to taky? Já to mám bohužel jak u mamky, tak u tchýně. Nevím, jestli je to jako normální chování nebo jsou ty naše matky jak přes kopírák, ale popíšu tu situaci, abyste měly představu o čem vlastně mluvím.
Mamka/tchýně dojde na návštěvu a první co, tak běží za malým - 4 měsíce - a hned slyším „no chudáčku co Ti tady dělají, oni Tě tak trápí“. Dítě leží pod hrazdičkou nebo v postýlce většinou nebo ho zrovna držím. Nebo když začne poplakávat „oni Ti nedají ani najíst, chudáčku postěžuj si, řekni to babičce“. Ani jedna z nich nemá první vnouče, ani jedna z nich není psychicky labilní
A takto je to pořád, jsou to jen takový maličkosti, ale tak nějak se obávám kam až to dojde, jestli to bude pokračovat i když to dítě začne chápat. Nejsem moc konfliktní typ a většinou raději nekomentuju a pak si odfrknu s kamoškama, ale mám takovej dojem, že bych měla něco udělat, aby to nepokračovalo do neúnosné míry. Máte to doma někdo taky tak, řešily byste to na mým místě nebo je to jen další z mnoha prkotin mezigenerační války? ![]()
Mě by toto nevadilo.. mě totiš nepřijde, že mluví na vás, ale že tak komunikují s dítětem..
Já třeba občas taky říkala, co ti to ten taťka dal za oblečení, třeba když hlídal manžel, ale nemyslela jsem to vyloženě jako nějaké vyčítání a nebo, že bych mluvila na manžela, ale prostě jsem mluvila na malého co to má oblečené ![]()
Tak zkus na ně mluvit stejně. „Ale ty můj broučku, ona tě ta babička zase trápí těma řečma a nenechá tě vyspinkat a nebo zase ti babička vypráví ty blbosti, ale to nevadí, nám to jde jedním uchem tam a druhým ven“ ![]()
Jinak nevím co bych poradila, babičky jsou v tomhle naštěstí v normě.
Normálka, moje mamka byla schopná na mě mluvit přes psa
rozhodně v tom nejsi sama
buď jim řekni, že ti to vadí (ale netuším, jestli to pomůže) a nebo to budeš muset přejít mlčením a něco si myslet ![]()
jako ty řeči typu „oni tě, chudáčku, trápí“ jsem utnula hned v začátcích, to mi opravdu vadilo, jinak jsem je nechala, ať si říkají, co chtějí…
My máme to samé, akorát malému jsou už 4 roky
Ted babička přijede a malý jí hned mezi dveřma hlásí,,Babičko zase mi nedali najíst a týraj mě"
![]()
No ja prave taky premyslela, jestli to neni jen tim, ze zatim nemaji co tomu decku inteligentniho rikat… prave proto nevim, zda to nejak resit a promlouvat jim do duse. Ale zrovna takovy reci jsou neprijemny, to je jak kdybychom delali neco spatne a ditku ublizovali, pritom je vytlemenej a jen ho obcas taky odlozim at si „vyhraje“. Minule mi plakal po krmeni, jak uz byl unavenej a tchyne ho vzala a rika „maminka ti nedala dost mlicka ze“… tak to jsem na ni koukala, jestli si ze me uz dela srandu nebo co. S manzelem takhle obcas taky komunikujeme, ale to je zamerny popichovani a segra me varovala at toho okamzite nechame
A jeji tchyne to dela porad i u petiletyho kluka, takze tam uz je to takovy divny ne? Ze komentuje jak ho maminka chudaka oblikla atd., on na ni kouka a nevim co si o tom muze to decko myslet. No asi to necham byt, zas tak casty navstevy to nejsou ![]()
To asi občas dělá skoro každý, nakonec co mají povídat kojenci?
Horší je, když už jsou to otázky, na které čekají odpověď (ne teda od toho kojence), to když se stalo, tak jsem zarytě mlčela, dokud se dotyčný nezeptal přímo mě, většinou to hned pochopil.
@Mišanila píše:
Tak zkus na ně mluvit stejně. „Ale ty můj broučku, ona tě ta babička zase trápí těma řečma a nenechá tě vyspinkat a nebo zase ti babička vypráví ty blbosti, ale to nevadí, nám to jde jedním uchem tam a druhým ven“Jinak nevím co bych poradila, babičky jsou v tomhle naštěstí v normě.
Přesně tohle dělám já
Je to dýl, ale tchýně povídala malýmu: pojď sem ty zlato moje, vždyť ty tu žnskou neznáš (míněno mě) tak jsem okamžitě odpověděla. No ty chudáčku babičku co vídáš 1-2× do týdne znáš mnohem víc a já která se s tebou piplá celý dny je vlastně cizák. Zabralo to
ikdyž ne uplně, ale ty stupidní kecy omezila ![]()
@Kaculatko tak mně to přijde normální (teda, to, že ho trápím buď utnu, nebo „neslyším“
) Ale nemyslím si, že tak mluví s vámi, ale s mimčem. To já spíš mluvím přes malýho stylem „Řekni, táto, koukej si tu uklidit!“
Ale až začne chápat, tak toho nechám, ale i přítel takhle říká „Řekni, mámo…“ ![]()
Na mě tchýně takto mluvila přes psa..teď přes syna…nereaguji, čekám až osloví mě.
@chaarleene Jo tak to moje mamka taky umi pres psa, protoze je presvedcena, ze jsem jim ho nasilne odnesla
ale u toho mi to nevadi, pac ten jen zavrti ocaskem a nechape nic, ze ![]()
Tak to mám taky a neřeším to, nebudu se hádat, když to přežene tak se slušne ozvu, ale nehádám se pak by to bylo horší
To dela tchyne taky
„chuderko ona te maminka dostatecne neoblikla“ kdyz ma trochu studene nohy nebo z venku trochu studene ruce apod., zatim se to drzi jeste jakz takz ale zrovna kdyz nemam den a ona prijde jeste s necim takovym tak je to fakt na ![]()
Ono je to přejde. Moje babička zastává první příkrmy - polívčičku a do flašky a mému synovi řekla:„Chudáčku, ta máma ti neumí ani uvařit“, řekla jsem jí, že je sprostá. Kluk byl větší a větší a už s ním mluví jako s člověkem. Stejně naši, tchánovci, to jen na mimino to jejich žvatlání, pak už ne. Asi to ale nemyslí nikdo úplně zle.
Jako mne to leze na nerva, jinak bych to tady ani nezakladala… ale zase hadat se kvuli tomu nechci. Porad si rikam, ze je to tim jak je jeste malej a treba to pak bude jiny. Jednou jsem u tchyne tuhle metodu pouzila, kdyz zrovna rikala at si postezuje, to jsem rekla „no babicka dojede dvakrat do roka, tak ji to vsechno popovidej“… Ale pak jsem si prisla jak blbecek, tak to praktikovat nebudu ![]()