Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Ahoj všem. Chtěla bych, aby se dcerka naučila používat mobil. Zkoušela jsme klasický tlačítkový, celkem to zvládá, ale občas se vyskytnou komplikace. Třeba že mobil omylem vypne, nebo něco náhodně pomačká a neúmyslně přenastaví a tak podobně.
Na netu jsem našla pouze jeden uzpůsobený pro děti - tento
Líbí se mi tam právě ta funkce nemožnosti telefon vypnout omylem, blokace cizích volání a super je i ovládání mobilu na dálku pomocí sms. Máte s tímto mobilem zkušenost?
A existují i nějaké další mobily, které mají takové i další podobné funkce? Třeba omezení možnosti vstupovat do nastavení telefonu (neumí číst…), automatické přijetí hovoru atd?
Díky
Můžu se zeptat, proč tak malé dítě má mít mobil? Dle mě má čas do 2-3 třídy a to už bude umět číst.
Asi nejsem moc pokrokova /moderni/ matka, ale v tomto veku jsem mobil pro dite absolutne neresila. Uvazuji o nem az ted, kdyz jde dcera do treti.
Muzu se zeptat, proc ho chces pro dite tak brzy?
@Aspera píše:
Můžu se zeptat, proč tak malé dítě má mít mobil? Dle mě má čas do 2-3 třídy a to už bude umět číst.
Ale @passty se nepta na to, odkdy dat diteti mobil. Zrejme ma sve duvody, proc dite predskolniho veku chce naucit pouzivat mobil.
@passty s vyberem mobilu bohuzel neporadim. Synuv prvni v 6 letech bylo tlacitkove vecko. Dnes (10) uz ma chytry telefon.
@cecetka píše:
Ale @passty se nepta na to, odkdy dat diteti mobil. Zrejme ma sve duvody, proc dite predskolniho veku chce naucit pouzivat mobil.
@passty s vyberem mobilu bohuzel neporadim. Synuv prvni v 6 letech bylo tlacitkove vecko. Dnes (10) uz ma chytry telefon.
Ono i to je důležité. Jestli je jen na to, aby se ho dítě naučilo ovládat, ale jinak ho nepotřebuje, tak ho může učit klidně na dotykáči nebo jakémkoliv tlačítkovém. Pokud je nutnost, aby dítě bylo schopné zavolat (hlídá ho stará babička, musí ujít kus cesty samo atd.) tak tam už je výběr omezený na hodně jednoduché telefony, nejlépe ty pro staré lidi nebo malé děti, kde mají pár tlačítek na vše.
Určitě jsou situace, kdy se hodí, že mobil umí používat i předškolák (třeba rodič epileptik), neodsuzovala bych.
Pro syna máme obyč tlačítkovou Nokii, kde se dá pod jednotlivé klávesy navolit číslo, které se volá. Takže zmáčkne dloue 1 - volá mě, 2 - tátu, 3 - babičku apod.
Dcera má starou tlacitkovou nokii, co měl manžel, ta ji na učení zatím stačí, občas ji používala v první třídě až. Když se pohybovala sama po vesnici nebo zůstala doma, aby jsme byly v kontaktu.
Má tam jen nejnutnější 4 čísla na nás. SMS jsme ji ještě neučili psát.
Tak zatím ji obyčejný.
Letos druhacka bude chodit uz sama na kroužky, tak už ho bude mít častěji odpoledne sebou.
Ten co máš v odkazu jako vypadá, dobře, ne složité. Naučit se napsat mamce, zavolat, víc netřeba.
My synovi dali starý dotykový mobil. Má tam obrazovku, kde má nejdůležitější fotky - kontakty. Používá jen v případě nouze. Zatím ho nikdy omylem nevypnul. Umí zavolat i přijmout hovor.
@Aspera syn ho má, když spí u prarodičů.
A hlavně si myslím, že je fajn, když dítě umí zavolat pomoc.
@Billi
OT
muzu se zeptat, jak se to dela? jak dam na hl. display ikonu-fotku, na kterou kdyz klikne, zavola dotycne osobe? nebo jak je to mysleno? diky!
@Billi píše:
My synovi dali starý dotykový mobil. Má tam obrazovku, kde má nejdůležitější fotky - kontakty. Používá jen v případě nouze. Zatím ho nikdy omylem nevypnul. Umí zavolat i přijmout hovor.
@Aspera syn ho má, když spí u prarodičů.
A hlavně si myslím, že je fajn, když dítě umí zavolat pomoc.
Mě přijde v tomto případě lepší, naučit dítě s mobilem rodičů a prarodičů. Naštěstí máme jak my s manželem, tam babička stejný, tak to není takový problém.
@passty Ja bych treba premyslela i nad tim, jakym zpusobem a kde se bude mobil pouzivat. Pokud jen doma, tak se da poridit telefon podobny pevne lince, kde si ulozis svoje cislo treba pod nazvem maminka a vedle ho polozis i stejnym zpusobem napsane. My mame Jablotron a vyuzivala jsem ho, kdyz jsem jedno dite potrebovala chvilku nechat doma skocit pro druhe do skolky (kdyz deti marodily, abych je v horeckach nemusela tahat, mame to kousek). Volani jsme si nacvicovali normalne doma a ja pak zkusmo volala, vedel, ze se ma objevit nazev maminka, ktery lezel i vedle toho telefonu. Kdyby chtel volat on mne, mel bud zmacknout tlacitko, ktere jsem mu predem ukazala a nebo opsat do telefonu to cislo u napisu.
Ale já přeci nikde nepíšu, že chci dát dítěti mobil do školky
. To by mě ve snu nenapadlo, by mě naše učitelky hnaly ![]()
Já jí ho zatím nechci dát volně k dispozici vůbec. Pouze chci, aby ho v případě potřeby dokázala spolehlivě použít. Vždyť to tam na začátku dotazu jasně stojí. Co je na tom divného, když chci téměř šestileté dítě naučit s mobilem zacházet? Navíc v dnešní době, kdy např. už dvouleťácí mastěj na tabletech.
A moje osobní důvody:
Zaprvé - dcera příští rok nastoupí do školy. Protože budeme dojíždět do nedalekého většího města, a kdo ví, jak to bude fungovat, tak ten mobil s nástupem do školy prostě dostane, a tak chci, aby ho pak dokázala zodpovědně používat (a ne aby se to teprve učila).
A zadruhé - protože je to holka šikovná, tak už občas může být doma sama, zatím tak čtvrt hodinky, dvacet minut max. Jako že se pro něco otočím do obchodu, nebo vlítnu pro druhého potomka ze školky, když je dcera zrovna nemocná, abych ji netáhla s sebou. Ona je v pohodě, ale já z toho dobrý pocit nemám. Sice vždy upozorním naši hodnou sousedku, že na chvíli odjíždím a dítě tam nechávám zcela napospas svému osudu, ale přesto bych byla o něco klidnější, kdybych holce mohla cinknout. Třeba že se zpozdím (vždy při odchodu jí říkám, v kolik se vrátím). A aby i ona mohla volat, kdyby se cokoli dělo.
Jinak děkuju za odpovědi. Ona z klasického „hloupého“ mobilu už zavolat dokáže, i hovor přijme, ale občas něco pomačká jinak než by měla, tak zkouším hledat, jestli existuje přístroj, který by takové nehody alespoň trochu eliminoval.