Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Dobrý den,
V nedávné době jsem spadl. Na kytku jsem měl modřinu a nyní to je žluté. Ale udělali se tam červené skvrny viz foto a občas mě tam jako svědí ale jen někdy. Co by to mohlo být?
@Milan523 píše: Více
Žlutá barva modřiny a občasné svědění jsou zcela normální známky hojení, avšak nově vzniklé červené skvrny (petechie či podráždění) vyžadují opatrnost a sledování.
Tělo odbourává rozpadlé červené krvinky. Pigment hemoglobin se mění na zelený biliverdin a následně na žlutý bilirubin. Žlutá barva značí finální fázi vstřebávání modřiny.
Během hojení tkání a zvýšeného průtoku krve uvolňuje imunitní systém látku zvanou histamin. Právě histamin a hromadící se bilirubin dráždí nervová zakončení a způsobují občasné svědění.
Co mohou znamenat červené skvrny?
Pokud skvrny vypadají jako malé červené tečky, které při tlaku (např. skleničkou) nezblednou, jde o drobná kapilární krvácení. Mohou vzniknout dodatečným tlakem, škrábáním svědivého místa nebo oslabením cévní stěny.
Svědění mohlo vyvolat mechanické škrábání, případně reakce na lokálně aplikovanou mast (např. kostival, arnika, Heparoid).
Pokud je místo teplejší a červená plocha se rozšiřuje, může jít o infekci v podkoží.
Jak postupovat a kdy navštívit lékaře?
Místo neškrábejte, abyste nepopraskali další cévky. Kůži můžete chladit nebo promazávat obyčejným hydratačním krémem.
Sledujte změny. Pokud červené skvrny do pár dnů nezačnou blednout, ale naopak se rozšiřují, navštivte praktického lékaře.
Varovné signály: Lékaře vyhledejte ihned, pokud místo začne výrazně otékat, pálit, z hloubky bolet, nebo pokud se přidá horečka.
@Melancholická panda píše: Více
koukni na jeho příspěvky, je to takový malý hypochondřík.
@Milan523 a co stolice, už je v pořádku. Velikost bobků odpovídá?
@Milan523 jsi vážně nemocný ![]()
Dojdi si na psychiatrii, není to žádná sranda ![]()
A co kdybys občas nakoukl do učebnice čj páté třídy?? Místo vyhledávání příznaků smrtelných chorob??
Je třeba si uvědomit, že… „Uzdravení není sprint, je to cesta plná barev a proměn.“ ![]()