Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Dobrý večer, chtěla bych se zeptat, je mi 19 let. 3× jsem zapomněla na antikoncepci, přišla jsem po práci unavená. Takže jsem úplně na to zapomněla. A otázka zní, asi 2-3 dny zpět jsem měla hrozný chutě, pak jsem vůbec neměla chuť na nic, jen mléčné výrobky. A dneska taky moc ne, bylo mi na zvracení, ale jen večer jsem zvracela. Bříško mám jakoby nafouklé, ale nevím zda nafouklé, nebo jsem přibrala a nebo…nebo.
Test mi vyšel s tím „duchem“, duch po 15 min zmizel a ráno jsem měla negativní. Chtěla bych se zeptat, myslíte, že mohu být těhotná nebo to je něco jiného? Děkuji.
![]()
Takže sis tři dny po sobě nevzala antikoncepci? Ve kterém týdnu? Příbalový leták by ti hodně nápověděl.
Test záleží jak brzo po možném otěhotnění si ho dělala, taky nevím co znamená s duchem? Někdy tady tvrdí, že tam je duch a já bych si oči vykoukala a nic. Test se odecita ve stanoveném čase, takže po 15minutach má být v koši a má být jedno co zmizelo nebo se objevilo.
@Thrisha
Duch, no říkají tomu tak, byla tam slabá čárka 2.
Já jsem ho nechala ležet, pak až jsem ho vyhodila. To už tam právě nebyla.
Antikoncepci jsem si zapomněla vzít 2× nebo 3×. Je to asi 5 dní zpátky. To nevím přesně ale neseděli mi tabletky.
A právě nevím zda mohu být těhotná nebo ne. Lékaře mám 25.6. (gynekologii).
Nějak se nebojím, je to asi blbý v mém věku, samozřejmě na potrat bych nedokázala jít. Jen mě zajímá zda to možné je když jsem vynechala. Příbalový letáček bohužel už nemám. Četla jsem jen ten 1. Když jsem s antinou začínala. Pak vždy prendam do kovové krabičky a zbytek vyhazuji - příbalový leták a krabičku.
@Thrisha test jsem si dělala včera a dnes ráno. Takže cca těch 4-5 dní to je no. Přesně nevím, jsem hrozná si to zapamatovat. Teď jsem po úrazu a jak jsem doma tak nevím kolikrát ani co je za den 🤕
Leták se dá často najít na netu, pokud si chybu udělala před 5 dny, tak by ti teď test nic neukázal.
Každopádně chyby v užívání antikoncepce vedou samozřejmě k nechtěnému těhotenství v některých případech ![]()
Nevím přesně jakou máš antikoncepci ale většinou se podle toho dá dopocitat co to bylo za týden…
Vetsou test něco ukáže 14 dní od styku.
@Thrisha to vůbec nevím jak mám odpočítat. Jsem z toho všeho teď nějak zmatená. Užívám zlyndu. ![]()
Ono na tom dost záleží totiž, pokud to bylo na začátku tak je ta pravděpodobnost vyšší než 15-24den, taky se máš jinak zachovat…
*Tablety musíte užívať každý deň v rovnakom čase, aby interval medzi dvoma tabletami bol vždy 24 hodín. Ak sa oneskoríte s užitím jednej tablety o menej ako 24 hodín, užite vynechanú tabletu hneď, ako si spomeniete, a ďalšiu tabletu užite v obvyklom čase, aj keď to znamená, že budete užívať dve tablety súčasne. Ak ste sa oneskorili s užitím ktorejkoľvek bielej aktívnej tablety o viac ako 24 hodín, užite vynechanú tabletu hneď, ako si na to spomeniete, aj keď to znamená užiť dve tablety súčasne a ďalších 7 dní použite dodatočnú metódu antikoncepcie (ako napr. kondóm). Ďalej pokračujte v užívaní tabliet vo zvyčajnom čase. Čím viac tabliet ste vynechali, tým vyššie je riziko, že sa zníži antikoncepčná účinnosť.
Ak ste zabudli užiť tabletu v prvom týždni od začiatku užívania tabliet a mali ste pohlavný styk v týždni pred zabudnutím tablety, musíte si uvedomiť, že existuje riziko tehotenstva. V takom prípade kontaktujte svojho lekára.
Ak ste zabudli užiť tabletu medzi 15. - 24. dňom (tretia alebo štvrtá rada), užite zabudnutú tabletu hneď, ako si spomeniete, aj keď to znamená, že musíte užiť dve tablety súčasne. Pokračujte v užívaní bielych aktívnych tabliet v obvyklom čase. Namiesto začatia užívania zelených placebo tabliet, ich vyhoďte a začnite s ďalším blistrom (počiatočný deň bude iný). Vynechaním placebového intervalu sa zachová antikoncepčná ochrana.*
@Thrisha byl to druhý řádek co jsem zapomněla. Antikoncepci beru 2,5 roku. Možná už 3 roky. Zapomněla jsem asi cca 3× za sebou no. Ale vždy jsem si je brala ve 20.00 ve stejný čas. Občas pár minut po. Ale vždy jsem se snažila ve stejný čas. Pak jsem vlastně usnula a zapomněla po práci na ně. Uvidíme co 25. Řekne lékař
@Thrisha test se tedy prosím má dělat 10-14 dnů po?
A příznaky těhotenství (individuální) mohou přijít po týdnu?
Děkuji moc. ![]()
@Lilya test se většinou dělá 14 dní po nechranenem styku (to by měl šanci něco ukázat, takový ten citlivý).
Příznaky těhotenství se objevují až když je v těle vyšší množství HCG a to bude až později.
Vím že občas ženy tvrdí, jak to věděly už pár dní po, ale z biologického hlediska to nedává smysl a je to většinou vsugerovane.
Kdyztak si zkus zavolat na gyndu.
@Thrisha tam jdu právě toho 25. Psala jsem tam a objednala se. Tak uvidím.
Asi možná ano. Vím že jsem mladá, bylo by to i těžké. Ale na miminko se hrozně těším a přeji si ho. Cítím že jsem připravená, i když člověk občas nevím. Na druhou stranu nevím co mamka na to a tak. Takže uvidíme no. A děkuji moc.
@Lilya já bych ti spíš přála, abys těhotná nebyla. Podle mě musíš mít na dítě zázemí a stabilního partnera.
A doporučuji si tu antikoncepci nastudovat. Je zbytečné do sebe cpát něco, o čem ani nevíš jak to funguje.
(a jsem mladá a co mamka na to taky nevzbuzuje důvěru)
Příspěvek upraven 19.06.24 v 21:50
Bože! Zakladní znalost fungování těla a antikoncepce evidentně zcela chybí…. ![]()
Prášky jsi vynechala před pěti dny, takže ovulace nastane cca za 9dní. Teď opravdu nemůžeš být těhotná a už vůbec nemá smysl si dělat testy. Vajíčko teprve dozrává. Zbytek měsíce se důkladně chraň i kondomem. K lékaři nemá smysl běhat, není proč. Testy mají smysl teprve ve chvíli, kdy ti v době pauzy braní léků nedorazí menzes.
@Lilya píše: Více
nezlob se, ale na 19 let jsi hodně dost zmatená, nevíš, kolik prášků a kdy jsi vynechala, nevíš, co je za den - nepamatuješ si
podle psaní zase hloupá nebudeš, ten úraz máš něco s hlavou?
anebo chceš být těhotná a proto jsi „zapomněla“ 3 tabletky? to je v 19 také dost zvláštní, ty už nechodíš do školy?
a co nastávající „tatínek“, taky se tak těší na miminko?