Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Chtěla bych se zeptat jestli už někdo někdy odmítl vyvolávání porodu a jestli mám na to právo nebo už všechno záleží po TP jenom na Dr. Děkuji za každou odpověď.
No tak odmítnout samozřejmě můžeš. Doktoři ke všemu kromě akutních případů potřebují tvůj souhlas. Ale musíš být připravená na sebe vzít plnou zodpovědnost za toto rozhodnutí.
@ŠmudlinkaJ odmítnout můžeš ale může to být risk
jestli se jim už něco nezdá a proto doporučí vyvolání tak bych se asi bála říct že počkam až se to rozjede
Ja jsem rodila 4dny po terminu, porod mi vyvolavali a ani jsem nepremyslela nad tim porod odmitnout. Nekdo prenasi 2dny nekdo 2tydny, myslim, ze v tomto pripade lekari vi co delaji. Ale myslim, ze by ti dali podepsat neco, cim by se kryli, ale ja osobne bych to neriskovala.
@ŠmudlinkaJ odmítnout můžeš, ovšem můžeš tím taky ohrozit dítko - takže předpokládám, že Ti dají podepsat negat reverz nebo tak něco, aby se pojistili.
Odmítnout to zřejmně můžeš ( asi jako všechny zákroky) ale proč bys to dělala?. Doktoři ti nebudou porod vyvolávat jen tak pro nic za nic. Taky si myslim že je to docela riskantní věc. Já sem rodila den po druhém termínu a musim říct, že už sem se modlila aby malá konečně vylezla
a abych začala rodit tak už abych asi odkývala a udělala cokoli…ale u mě se to rozběhlo samo a bylo to i poměrně rychlý porod na prvorodičku
Záleželo by na tom, jaké důvody lékař pro vyvolání má. Jestli je to jenom proto, že máš den po termínu a vše ostatní je ok, tak bych do toho nešla.
Ja nevim budu ted rodit poprve, ale myslim si ze odmitnout vyvolani porodu prinasi vic rizik nez uzitku. Chapu ze nekdo chce jit co nejvic prirozenou cestou ale ohrozit dite kvuli svemu presvedceni, no nevim. Ale rikam budu teprve prvorodicka treba se mylim.
No jistě, že můžeš odmítnout, proč bys nemohla?
Odpovědnost vždycky neseš ty, ať se čemukoli podrobíš nebo odmítneš.
Nikdy ti s následky nebude žít někdo jiný, ale jen ty.
K vyvolávání by měl být vážný důvod. Jen to, že je po termínu by jako důvod být nemělo. Ale porodnice jedou podle svých zvyklostí. Některé ženou k vyvolání 7 dní po tp, některé 10. K individuálním rozdílům u žen se moc nepřihlíží.
Nepíšeš, jak to přesně máš ty
.
Předpokládám, že jsi bez potíží, kontroly v pořádku, jen přes termín.
To mě taky zajímá
mě vyvolávali jen kvůli tomu, že už jsem byla po termínu, jiný důvod nebyl a nedopadlo to rozhodně podle představ, takže do druhýho vyvolávání se rozhodně hnát nebudu ![]()
Tak ono zalezi na tom, proc chteji vyvolavat. Pokud je jiz temer 2 tydny po terminu, tak asi maji vazny duvod. Pokud ma zakladatelka potize, asi maji duvod.
Ale me treba jiz ve 30. tydnu naplanovali vyvolani na den po terminu jen proto, ze jsem mela jednou!! hranicni hodnotu cukru (5.1). Kdybych mela o desetinu nizsi hodnotu, tak by se tim vubec nezabyvali, ale kvuli teto hodnote automaticky planovali vyvolani, i kdyz jsem vsechny dalsi kontroly mela bez problemu. A kdyz jsem si dovolila rici, ze se mi to nelibi, zacal lekar strasit tim, ze miminko bude velke kvuli moji cukrovce.
Nastesti to bylo pouze jednou, kdy jsem s timto lekarem prisla do styku.
Tak já nevím. Já měla mít těhotenskou cukrovku. Kvůli ní mi měli porod vyvolávat nejpozději v den termínu. Naštěstí jsem porodila už deset dní před. Plánujeme i druhé dítě, což je velká pravděpodobnost, že mi cukrovku diagnostikují znovu. V tomto případě vyvolání porodu odmítnu. Už jsem to psala na diskuzním fóru těhotenská cukrovka. Pokud v naší republice je možné, že se ty testy dělají na všech pracovištích jinak (odebírá se krev ze žíly nebo z prstu, testuje se po dvou hodinách nebo po hodině a dvou - správně je pouze brát krev ze žíly a testovat po hodině a po dvou) a na většině se testuje pouze na lačno a pak po dvou hodinách, tak by mi na žádnou cukrovku nikdy nepřišli (měla jsem zvýšenou právě jen tu hodnotu po hodině, tu po dvou v normě). Byla jsem jediná z práce (a že nás tam těhotných bylo), kterou testovali i po hodině a co ty ostatní? Ty normálně pouštějí, nijak nehlídají atd. Jedné kolegyni dokonce dovolili po vypití jít pryč a přijít až za dvě hodiny - což je ten výsledek absolutně zkreslený, jakýkoliv pohyb pomůže k odbourání cukru rychleji atd atd. Takže jde o to, z jakého důvodu se vyvolává. Z tohoto podle mě úplně zbytečně. V tomto případě vyvolání odmítnu na svoji zodpovědnost.
Příspěvek upraven 27.04.14 v 20:10
Jak je zde napsáno. Záleží na důvodu. Já osobně bych si asi zjistila k danému důvodu další informace, ale návrh lékaře/lékařů bych nezatracovala jen proto, že já to takhle nechci.
No ja nsem tedy mela porod vyvolavany…sic me praskla voda ale pak ji dopichavali az druhy den a nic se nedelo takze mi pichli oxktocyn a vubec jsem nepremyslela ze bych rekla ne…sou to doktori a ty budes ta ktera bude ohrozovat prcka…doktori vi proc to maji delat…nektery