Mohu předělávat motorky, aniž bych platil daně?

2
11.7.23 21:23

Mohu předělávat motorky, aniž bych platil daně?

Ahoj, mám dotaz, chtěl bych začít předělávat motorky. Tím způsobem že bych nějakou v horším stavu vždy koupil např. z bazaru, dal ji do top stavu a následně ji prodal. Pokud toto chci dělat často, musím se stát osvč? Děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
36171
11.7.23 21:38
@vorvex píše:
Ahoj, mám dotaz, chtěl bych začít předělávat motorky. Tím způsobem že bych nějakou v horším stavu vždy koupil např. z bazaru, dal ji do top stavu a následně ji prodal. Pokud toto chci dělat často, musím se stát osvč? Děkuji

Ano, potřebujes na to živnostenský list.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24770
11.7.23 21:56
@JancaS84 píše:
Ano, potřebujes na to živnostenský list.

Nebo ne, dokud ho někdo nenapráší. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2200
11.7.23 21:56

Ano musíš platit daně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36171
11.7.23 22:41
@lucad77 píše:
Nebo ne, dokud ho někdo nenapráší. :mrgreen:

Taky možnost. Netuším teda jak je evidence vozidel propojena s financakem, ale když takto otočí za rok několik motorek tak úplně nevím jak by obhajoval že je pořád nakupuje a prodává.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20924
12.7.23 05:05
@vorvex píše:
Ahoj, mám dotaz, chtěl bych začít předělávat motorky. Tím způsobem že bych nějakou v horším stavu vždy koupil např. z bazaru, dal ji do top stavu a následně ji prodal. Pokud toto chci dělat často, musím se stát osvč? Děkuji

Tak určitě ano. Druhá věc je, pokud to budeš dělat ve volném čase a těch motorek bude pár za rok, kdo ti to bude dokazovat. :nevim: takže pokud to chceš dělat na plný úvazek, tak určitě res OSVČ. A pokud to chceš mít jen jako hobby činnost, tak bych se na papírování vykašlal. Nikde není řečený, že nemůžeš koupit a prodat ročně 10 motorek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8518
12.7.23 07:04

@Cenarius to je sice pravda, ale pokud to dělá za účelem zisku už to má znak podnikání a musí mít živnosťák. Další věc je, že pokud má živnost, což tady bude řemeslná, pak bude aspoň nějaká záruka, že ty motorky opravovat umí. Já bych si takto nekoupila motorku, ve které se hrabal kdo ví kdo a kde nemám žádnou záruku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
40471
12.7.23 07:17
@vorvex píše:

A Ty jsi už nějaké motorky předělal?

Mám známou na FÚ a co říká, lidi strašně udávají.
Takže dřív nebo později Tě udají sousedi, známí, konkurence anebo nespokojení zákazníci.

Zákazníci Tě budou mít v šachu, budou časem řešit závady a chtít slevu nebo vrácení peněz, budou vyhrožovat FÚ, když budou vědět, že děláš načerno.

Navíc to je řemeslná živnost, to nemůže dělat každé pako, taky by se někdo mohl na té motorce zabít.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat