Mohu si změnit trvalé bydliště?

Anonymní
18.12.19 13:41

Mohu si změnit trvalé bydliště?

Dobrý den,
je mi 20 let a již rok bydlím se svým přítelem. Rodiče se rozvedli když mi bylo 14 let a od té doby probíhala střídavá péče a rodiče mi posílali alimenty, přímo mně, dokud jsem ještě nepracovala. Před necelým rokem jsem si našla zaměstnání a od té doby mi alimenty již neposílají. Trvalé bydliště mám stále hlášené u otce, ale ráda bych si ho změnila a dala si ho na adresu, kde bydlím s přítelem. Otec mi řekl že jsem stále jakoby ve střídavé péči, soudně a že mohu mít trvalé bydliště pouze u něj nebo u mamky a brání mi si ho dát sem, kam chci já. Už skoro rok mám zaměstnání, při které jsem nejdřív studovala dálkovou formu, ale tu jsem ukončila, tím pádem studentem již nejsem. Od chvíle, co jsem začla pracovat, mi rodiče alimenty již neplatí, nemají vyživovací povinnost, tím pádem už jsem plně zodpovědná za sebe já sama, nebo ne? Jak to tedy je? Však pokud již nejsem studentem a jsem dospělá, vydělávám a bydlím s partnerem, mohu mít trvalé bydliště, kde chci já ne?
Předem moc děkuji za rady.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1871
18.12.19 13:42

Podle me ano. Jsi dospela.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36211
18.12.19 13:46

Můžeš

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
776
18.12.19 13:48

Nebere na tebe táta nějaké příspěvky na bydlení, že se tak brání, aby jsi si změnila trvalý pobyt? Podle mě jsi od 18 let plnoletá a můžeš si pobyt měnit polibosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19600
18.12.19 13:49

To je blbost. Otci ani nemusis rikat, ze sis zmenila trvale bydliste. Potrebujes naopak souhlas k trvalemu pobytu- od. Majitele, na zaklade smlouvy o pronajmu, nebo tak. A zjistit si platbu za odpady.. To je vsechno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35275
18.12.19 13:51

Ve dvaceti letech už přece nemůžeš být ve střídavé péči 8o Klidně si ho změnˇ, pokud přítel souhlasí aby jsi ho měla u něj, tak zajděte na úřad a hotovo. V tomhle ti otec opravdu bránit nemůže.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3392
18.12.19 13:58

Samozrejme ze muzes. Jsi dospela a plne zodpovedna sama za sebe. Muzes si dat trvale bydliste a rodicum je do toho kulovy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7226
18.12.19 14:02

Jsi dospělá. Už dva roky. Klidně ses mohla odstěhovat v den 18. narozenin. Ale očividně tě tatínek nahlodal :zed:
A ano, i kdybys bydlela jinde měli by tvoji rodiče stále vyživovací povinnost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
18.12.19 14:25
@Anonymní píše:
Dobrý den,
je mi 20 let a již rok bydlím se svým přítelem. Rodiče se rozvedli když mi bylo 14 let a od té doby probíhala střídavá péče a rodiče mi posílali alimenty, přímo mně, dokud jsem ještě nepracovala. Před necelým rokem jsem si našla zaměstnání a od té doby mi alimenty již neposílají. Trvalé bydliště mám stále hlášené u otce, ale ráda bych si ho změnila a dala si ho na adresu, kde bydlím s přítelem. Otec mi řekl že jsem stále jakoby ve střídavé péči, soudně a že mohu mít trvalé bydliště pouze u něj nebo u mamky a brání mi si ho dát sem, kam chci já. Už skoro rok mám zaměstnání, při které jsem nejdřív studovala dálkovou formu, ale tu jsem ukončila, tím pádem studentem již nejsem. Od chvíle, co jsem začla pracovat, mi rodiče alimenty již neplatí, nemají vyživovací povinnost, tím pádem už jsem plně zodpovědná za sebe já sama, nebo ne? Jak to tedy je? Však pokud již nejsem studentem a jsem dospělá, vydělávám a bydlím s partnerem, mohu mít trvalé bydliště, kde chci já ne?
Předem moc děkuji za rady.

Jsi dospělá. Změnit si bydliště můžeš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2236
18.12.19 15:00

Jistě že můžeš. Potřebuješ k tomu pouze souhlas majitele nemovitosti. Moc nechápu, jak si 20 letá pracující žena může myslet, že je u rodičů ve střídavé péči :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
18.12.19 15:07

Já si to nemyslím, ani mě to nenapadlo, bylo mi to řečeno, že výsledku pořád to platí i když jsem dospělá. Do 26 let, jenže pouze pokud bych byla student, tak by museli platit alimenty, a pokud mám stejné trvalé bydliště jako otec, mohl uplatňovat na mě slevu na dani. To všechno vím, ale prostě jsem se chtěla jen ujistit, že to je blbost, což jsem si i myslela, když už studentem nejsem. :)

• Citovat
  • Upravit
10461
18.12.19 15:35
@Anonymní píše:
Já si to nemyslím, ani mě to nenapadlo, bylo mi to řečeno, že výsledku pořád to platí i když jsem dospělá. Do 26 let, jenže pouze pokud bych byla student, tak by museli platit alimenty, a pokud mám stejné trvalé bydliště jako otec, mohl uplatňovat na mě slevu na dani. To všechno vím, ale prostě jsem se chtěla jen ujistit, že to je blbost, což jsem si i myslela, když už studentem nejsem. :)

Ne, do 26 let plati vyzivovaci povinnost rodicu, pokud bys radne studovala. Ale s tvou zpusobilosti k pravnim ukonum to nema nic spolecneho. Takze trvaly pobyt si muzes zmenit bez ohledu na to, co si o tom tvuj otec mysli, jeho nazor na ohlasovne nikdo zjistovat nebude. A dokonce by sis ho mohla zmenit i v pripade, ze bys studovala a otec ti platil vyzivne. Potrebujes jen svoleni majitele nemovitosti, do ktere se chces prestehovat. A taky si kazdy rok pohlidat platbu za odpady, jak uz bylo receno. Jo a v zadne peci nejsi, ani ve stridave, ani v jine, jsi dospela.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
18.12.19 16:13
@dickys píše:
Jistě že můžeš. Potřebuješ k tomu pouze souhlas majitele nemovitosti. Moc nechápu, jak si 20 letá pracující žena může myslet, že je u rodičů ve střídavé péči :lol:

Protože to řekl tatínek. A ten má dycky pravdu. I když ji nemá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
18.12.19 16:19
@Russet píše:
Protože to řekl tatínek. A ten má dycky pravdu. I když ji nemá.

Kdybych si myslela že tatínek má pravdu, tak ho poslechnu, myslím si to a udělám podle něj ne? A na nic bych se neptala. Rozhodně nejsem ta, co věří všemu co ji řeknou rodiče a tak to prostě je. Nevěřila jsem tomu a bylo mi jasné, že je to blbost, jen jsem se prostě chtěla ujistit, že v tom není nějaký háček no. Každopádně děkuji za názor :)

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma rodinné právo

Ikona - Zoltán Duna

Mgr. Zoltán Duna