Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
To co pises je bezne. Chapu je to zmena uz nejsi sama a nemuzes si ridit cas podle sebe, ale na vsechno kolem se vykasli, koj, nos, chodte ven. My byli venku i 4× dene at prselo, byl mraz nebo klidne padaly trakare, byla to jedina chvile ticha… I kdyz pulh hodiny nez usnul jsem jela s pisnickou.:)))) V postylce spal max 20 minut a to byl zazrak, jinak byl i 2 hodiny vzhuru a nejaka hracka nebo zabava ho bavila tak 5 minut, pal jsme museli zase neco delat jineho… v noci je to normalni jeden mesic me v noci budil co hodinu a pul… Bud rada za 3 hodiny spani v noci, nektere maminky probdi celou noc. TO ZVLADNETE A BUDE LEPE! ![]()
Procházka prostě vyjít musí, ideálně 2× denně po dvou hodinách.. Náš nespal do dvou měsíců přes den vůbec, maximálně 30 minut v jedoucím kočárku. Zlepšilo se to. Ve 2m začal spávat 4× 20-30 minut, pak 3× 30 minut a teď spí tak 1,5 hodiny dopoledne a 30 minut odpoledne. Spí samozřejmě v kočárku (postýlku má jen na noc) - uspím a zaparkuji pod okno.. Nějak nemůžu z toho cvičení mimina na postýlku, aby se nerozmazlilo - zbytečné ![]()
@Novire píše:
Mimina se rodí s instinktama stejnýma, jako v době kamenné. Že ty chceš, aby spala v postýlce je jí naprosto šumák.
„Ví“, že aby přežila, potřebuje někoho u sebe, potřebuje kontakt a pravidelný rytmus - srdce, chůze, houpání - koneckonců na to byla zvyklá devět měsíců.
Má zakódované, že nehybnost = opouštění = nebezpečí.
Buzení v noci po 2,5 hod. je úplně normální. Co by za to jiné daly…Máme nevýhodu v tom, že nežijeme ve smečkách, často jsme daleko od rodiny a na mimino jsme věčně samy. Ale za to ty mimina nemůžou.
Můžeš s tím bojovat, můžeš ji nechat řvát nebo to prostě můžeš přijmout a nosit ji, kočárkovat, pořídit hacku, zavinovat a pouštět bílý šum.
Spi vždycky, když spí ona. Na domácí práce se vyprdni. A zvykni se, že pokud nemáš hlídání, tak nějaké chvilky pro sebe opravdu nehrozí.
Vytesat do kamene
řiď se tím a budeš mít spokojené dítě ![]()
Za sebe můžu doporučit bílý šum (fén, lux nebo z internetu), pevné zavinutí (opravdu pevné, ručičky dovnitř, pevně zatáhnout do tetraplíny), miminko u sebe v posteli, kde se dají uspat i přes den u prsa a pak nechat spát a ty můžeš spát rovnou taky nebo jít udělat co potřebuješ.
Nekomplikuj si život nějakými striktními pravidly, na co dítě nechceš naučit, ideální je, když se naučí usínat jak doma, tak v kočárku, tak v šátku, protože pak zvolíš místo spánku dle aktuální situace.
Neměla bys tolik zavrhovat to nošení, máš malé mimino, kterému to dělá dobře a které to potřebuje. A to říkám jako matka mimina, které usne kdekoliv.
Malá mi do třetího měsíce spala hrozně, byla jsem jak praštěná, přes den spávala po 20 minutách max a v noci 2.5 hodiny, kojení, pak další dvě hoďky, další kojení a takhle až do rána, bylo to náročný. Nepomohla zavinovačka, ale starej pérák, měla jsem ho u postele a houpala.
Můj malej mi na denní spaní spal a spí vždy jen v kočárku a je mu 14 m
Mám teda spáče, takže tím to je lehčí, ale já se nažila, aby si uvědomil ihned od narození, že postýlka, znamená noc, noční spánek, dlouhý spánek
A přes den dám kočárek v pokoji k oknu, otevřu větračku a on tam sám usne
Také jsem dříve houpávala, nebo hodně chodila ven, ale ted už chodím ven, jen, když on je vzhůru, abychom zabili čas, naučil se cca v půl roce usínat sám i na denní spaní
Je mi úplně šumák, že přes den usne jen v kočárku, protože ten kočárek je postavený v pokoji, nemusím houpat, nic. Ve školce snad jednou pochopí, že tam nejsou kočáry na spaní ![]()
Ahoj, holky! Moc děkuji za rady!
Kažopádně bych něco ráda dodala na vysvětlenou…Možná jsem to trochu špatně napsala, nebo jste mě, některé, špatně pochopily. Já neříkám, že s malou vůbec ven nechodím - akorát se třeba teď chystáme. Sice zaím každý den nechodím, protože jsem se fyzicky během šestinedělí necítila, ale chodila jsem na malé procházky. Ne sice denně, ale zašly jsme a a postupně chodím na delší. Myslela jsem to tak, že když třeba malá x hodin nespí já jsem zouufalá ráda bych aby spala, tak to nechci řešit tak, že ji vezmu na procházku, s tím, že tak určitě usne. Ona by opravdu usnulka, ale v tomhle případě by si na to mohla zvyknout. Hlavně malá ještě tak před týdnem spala během celkem dobře, takže s tím problém nebyl a i tak jsem se ji snažila brát ven ve chvílích, kdy se mně zdála nejvíc čilá. Opravdu občas i povedlo, že v kočárku koukala a nespala. Navíc, jak tady psaly holky..teď hlavně ve věku, kdy si režim řídí sama, takže i když se to nepovedlo a spala, neřešila jsem to. Kažopádně v ve chvílí kdy už celý den nespí, to tmímto způsobem řešit nechci
.
To že vyžaduje kojení každé 2, 5- 3h je i pro mě samotřějmost a vím, že to takhle i nějaký čas bude. Počítala jsem s tí, je to normální a nemám s tím problém. Spíš jsem chtěla zdůraznit to, že v noci moc dobře nespala, protože kromě kokjení se v noci nebo k ránu budí na hodinu nebo dvě nespí. Čekala bych, že když je den 9 hodin v kuse vzhůru, tak se vzbudí na kojení a bude zase spát jako zařezaná.
Další věc, není to tak, že bych malou za každou cenu chtěla přispůsobit mým potřebám..a rozhodně to není tak, že bych ji nakojila a hned dala do postýlky a čekala že bude spát, protože já bych to tak chtěla - to dělám je v noci a přes den bych to udělala jedině, pokud by usnula u prsa. Jínak ji mam během dne u sebe a když vidím, že zavíra oči a nebo u mě dokonce usne, tak ji odnáším do postýlky. Poslední dny se právě stává to, že v během pár minut vzhůru a najednou spát nechce. Včera extrém 12-21h, jak jsem již psala.
Jsem ráda, že ji ma a užívám si každého dne. Navíc hrozně rychle roste a já si to uvědomuji. Na druhou stranu ale potřebuji taky doma něco udělat. Ráda bych se vykašla na všechny práce okolo, ale nepořádek atd..vadilo by mně to. Kdyby malá spala na procházce a pak doma vyžadovala pozornost celý zbytek dne, nic neudělám. Jsou děti, co jsou ven a jsou probuzené a procházku si užívají tím, že pozoruji vše kolem. Byla bych ráda, kdyby nám se to povedlo.
Odivuji vás všechy, co doma mimčo, co nespí ani ve dne, ani v noci a jsem ráda, že nejsem sama, komu dítě v tomhle věku nespí. Taky je mi jasný, že spí i méně a navícje třeba celý den trápí bříško. Prála bych vám děti, co by více spaly, ale už jsem se bála, zda ja malá vůbec ok a vidím, že nejsem zdaleka sama.
Jinak noční/večerní režim dodržujeme asi od 3. týdne. Kolem půl 8 koupeme, pak ji nakojim, dam spá a zaspívám nebo pustím kolotoč. I já to právě považuji za důležité, aby mimčo vědělo „co ho čeká“.
Každopádně děkuji za rady…Na to šátkování a háčkvání se tedy ještě zkusím podívat a zvážím to
.
Obcas je neporadek potreba, pokud jsi unavena. Kdyz jsem potrebovala neco udelat prenasela jsem maleho ve vajicku nebo v houpacim kresilku, koukal na me jak vysavam, vytiram, hrozne ho bavilo koukat na pracku jak se toci, nebo jsem ho mela i s kresilkem na lince. A v 5 ti tydnech nemuzes po ni chtit aby venku nespinkala, me by to taky v kocarku uspalo.
vecerni koupani a uspavani jsem taky dodrzovala, ale poradne spani pres den se naucil az ted v roce, kdy dopoledne si dachne 2 hodky a odpoledne hodku az hodku a pul. Do roka spaval po 40 minut 2× denne a kdyz spal jen jednou, spatne spal v noci.
a ma to tak do ted jak se malo vyspi pres den, v noci sebou hazi a nekdy se probudi a povida si… ![]()