Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Celé mi to příjde…divné? Jakoby se ani tobě moc nechtělo řešit kam šel. Když vidím mámu jak jde pryč a nevidím dítě, tak řeším kde to dítě je, ne že něco dál v klidu kutím na PC. To je takové divné. Že nereagoval monitor…hele, já nechci nikoho nařkávat že lže, ale sahni si do svědomí, jestli na tom jnejsi vina taky, že mohlo kluka něco srazit. Babička to má v paži a já bych jí děti naopak svěřovala, aby ji to donutilo. Pokud o to ovšem stojí ![]()
@Kalla1412 Nedá se očekávat, že líčení situace ze strany zakladatelky je taky objektivní. Vidět situaci z pohledu té babičky by bylo asi hodně zajímavé. Zakladatelka se může maximálně poučit z toho, že zodpovědnost za dítě je stejně na ní.
@Merunka02 píše:
Napadla mě ještě jedna věc. Divím se, že těch 10 min v klidu seděla u počítače a nešla se ven podívat. Na to, že jen babička šla pro dítě, kterého vyjelo ze dveří, je to hrozne dlouho. Co kdyby ho třeba nemohla najít? Vyběhla bych se podívat, jestli je u něj a až pak bych zprovozňovala PC. Když mamce svěřuji dítě, tak jedině v případě, že obě víme, kde je!
A až po těch 10 minutách si zakladatelka uvědomila, že vlastně dítě moc na motorce neumí a nemá přilbu
.
@klarushka píše:
Hlídat mamině bych ho nedávala když jí nevěříš jen nechápu proč jí kluka vodíš do práce a házíš na krk když víš že se o něj nedokáže postarat? Podle mě jste v tomto nezodpovědné obě a dle toho co si psala si viděla jak jde mamin a zpět do vnitř bez kluka a co by v tuto chvíli dělala normální zodpovědná matka? Okamžitě by své dítě letěla hledat. Co si udělala Ty? Sedíšnadále na pozadí řveš na matku která je už dávno pryč kde máš kluka a čekáš až dorazí cizí paní aby Ti řekla že ti dítě jezdí na parkovišti?? No dítě bych nesvěřila asi ani jedný z Vás a opravdu si nemáte co vyčítat…
Také jsem psala, že mi toto přijde divné. Babička se vrátí bez dítěte, zakladatelka to vidí a stejně dál sedí u PC, než přijde ta cizí paní. Na jejím místě bych s hrůzou, co se může stát, vylítla už v tuto chvíli. A také jsem psala, že mi přijde divné, že zakladatelka ani nevykoukla ze dveří, jestli je babička u syna. Těch 10 min je prostě dlouho na to, že jen šla pro dítě, které vyjelo ven. Rozhodně bych nebyla v klidu, že babička hlídá, vždyť se mohlo stát, že dítě někam ujelo, babička ho nemůže najít a venku syn jezdí bůhví kde a babička lítá a hledá ho. Toto by se mohlo stát i se zodpovědnou babičkou. Zakladatelka měla vykouknout ven, aby viděla, že je vše v pořádku a babička syna opravdu hlídá! Myslím, že nezodpovědnost je na obou stranách. Za dítě jsou zodpovědní rodiče. Samozřejmě může hlídat někdo jiný, ale předám ho, když vím kde je a že je v bezpečí!
Přesně tak - je zbytečné se tady navzájem obviňovat z toho, že chudinku zakladatelku nechápeme nebo cokoli podobného.
Reakce v té konkrétní situaci byla samozřejmě pochopitelná (když bylo dítě na parkovišti).
Co ale není pochopitelné, je chování zakladatelky jako celek. Už v úvodním příspěvku napsala, že ví, že na maminku není spolehnutí. I přesto jí dítě svěřuje bez dozoru na hlídání - dokonce v její pracovní době (co na tom, že „měla hodinovou pauzu“, to je přece jedno).
Samozřejmě, že každá občas potřebujeme hlídání - ale to se nedá nic dělat. Je-li babička nefungující a nespolehlivá, je to úplně totéž, jako by nebyla vůbec… a hlídání je nutné vyřešit jakkoli jinak, třeba placenou chůvou, spolehlivou sousedkou nebo kamarádkou.
Svěřit dítě člověku, o kom vím, že na něj není spolehnutí - i když je to vlastní máma (to se bohužel občas stává) - to je vrchol rodičovské nezodpovědnosti, o tom se prostě nedá diskutovat.
@ivašot. píše:
A až po těch 10 minutách si zakladatelka uvědomila, že vlastně dítě moc na motorce neumí a nemá přilbu.
Jojo, to mě také napadlo, že dítě nejspíš nemělo přilbu, když pak řešila případný pád na hlavu…
Hlidani deti je proste osemetna zalezitost
Ja mam podobny zazitek… Pred dvema letyjsme byli s tchyni na dovolene u more. Jednou jedinkrat jsem sla sama s tchyni a detmi (2 a 3roky) bez manzela na plaz…Rozlozily jsme si veci a protoze byly docela velke vlny, vzala jsem nejprve starsiho do vody s tim, ze tchyne mladsi pohlida…! na plazi mezi tisicem lidi, u more a par metru od detskeho bazenu! No a co myslite? Delam ve vode blbosti se starsim a jen tak nahodou hodim ockem po tchyni, ktera se nehybe a vypada, jaki ze spi… no fakt behem tech max. 10 minut usnula a dite nikde! Malem jsem dostala infarkt a zalarmovala cele osazenstvo hotelove plaze! Dcerka se nasla 50m od plaze u plazoveho baru, kam jsme chodili pro limonadu a loudila u barmana piti
A konsekvence to tedy melo! I kdyz je tchyne jinek celkem spolehlivy clovek - je dokonce detska lekarka
tak nasledujici 2 roky jsem ji dite samotne hlidat nebechala! Letos v lete dostane druhou sanci a deti na tyden na prazdniny…
@Cuddy píše:
To je problem, kdyz hlidaji dva lide najednou. Pak vlastne nehlida nikdo. A davat ji dite na hlidani do prace je take divne, to se mu preci nemuze plne venovat nebo muze z recepce kdykoli odbehnout za ditetem? A ty jsi preci videla, ze se z venku tva matka vratila bez ditete, to jsi ho nesla shanet sama?
To mi taky nejde nejak do hlavy… že babča přišla bez děcka a já bych ho nešla shánět sama??? divný.
nicméně zakladatelko: takové babičce bych ho nenechala hlídat.
@Agrion píše:
Hlidani deti je proste osemetna zalezitostJa mam podobny zazitek… Pred dvema letyjsme byli s tchyni na dovolene u more. Jednou jedinkrat jsem sla sama s tchyni a detmi (2 a 3roky) bez manzela na plaz…Rozlozily jsme si veci a protoze byly docela velke vlny, vzala jsem nejprve starsiho do vody s tim, ze tchyne mladsi pohlida…! na plazi mezi tisicem lidi, u more a par metru od detskeho bazenu! No a co myslite? Delam ve vode blbosti se starsim a jen tak nahodou hodim ockem po tchyni, ktera se nehybe a vypada, jaki ze spi… no fakt behem tech max. 10 minut usnula a dite nikde! Malem jsem dostala infarkt a zalarmovala cele osazenstvo hotelove plaze! Dcerka se nasla 50m od plaze u plazoveho baru, kam jsme chodili pro limonadu a loudila u barmana piti
A konsekvence to tedy melo! I kdyz je tchyne jinek celkem spolehlivy clovek - je dokonce detska lekarka
tak nasledujici 2 roky jsem ji dite samotne hlidat nebechala! Letos v lete dostane druhou sanci a deti na tyden na prazdniny…
Tak to je tedy situace na ifarkt! Velké štěstí, že to dobře dopadlo a dcerka se v pořádku našla. Asi bych se ještě dlouho klepala, co vše se mohlo stát…
My jednou byli s manželem u moře, sedíme na dece a najednou koukám, že tak tříletá holčička je na kraji u moře a není u ní dospělý. Byly to zlomky vteřiny, stihlo mi jen toto prolítnout hlavou a to už holčička udělala dva kroky a i když tam nebyla hloubka a vlnky jen malinké, tak jak se voda zavlnila, ona zavrávorala a spadla na zadek, jenže to už měla hlavu pod vodou. Já vyletěla, a jak běžím, zašustil písek a maminka si všimla také vylítla a byla u ní blíž, tak ji vytáhla. No, mohla ji pak upusinkovat, jak jí došly možné následky…
Taky bych rvala a samotnou ji s ditetem nenechala. Na motorku ma mit helmu. Segre z ni spadl kluk I kdyz mu byla v patach. To neuhlidas. Doktor ji rekl, ze to je hazard a hned ji jeli koupit. Dceri ji na odraxedlo taky poridim hned jak k tomu doroste.
@Merunka02 U vody je to hned! Uz se tesim az se deti nauci plavat a ja se budu konecne moct v lete na plazi uvolnit… Zatim hlidam jako ostriz ![]()
Zakladatelko Tys me nejvic pobavila tou informací, že máš „pouze“ dvě babičky
![]()
Ahoj holky
Prosím omluvte anonym, ale potřebuji poradit. Synovi je 26 měsíců a od narození řve v blízkosti mojí matky a jejího manžela. U nikoho jiného tak neřve, přítelovi rodiče, moje sestra, teta ani cizí lidi tak na něj nepůsobí jako oni dva. A teď si začala prosazovat, že přijede k nám, já jí dám kočár (bez kočáru si netroufám, je to rychlík) a půjde s ním ven. SAMA bez nás. Že prý za chvíli přestane řvát. Jenže nedávno jsem ho potřebovala pohlídat chvíli v čekárně u lékaře a to co jsem viděla mi stačilo. Řval u ní tak, že se div neudusil, ale u nikoho jiného to opravdu nedělá. Oni k nám jezdit nechtějí, my jsme tam bývali často. Další problém je, že jsou kuřáci. Ona mi slíbí, že u něj kouřit nebudou, ale za rohem už pálí. Pořád by ho přecpávali a to je se vším. A teď se ptám, mám je nechat přijít, strčit dítě do kočáru a nechat řvát? A nebo jít ven společně třeba na písek a postupně se skamarádit? Moc se mi nelíbí šoková terapie
Mě přijde, že mě nebere jako jeho mámu… Moc se omlouvám za sloh
Můj syn takto řval na mého tatínka, babičky a dědy. Naprostá scéna a až zadlouho se jakž takž vzpamatoval, bylo to šílené. Teď už je to o dost lepší, ale že by ho mohli hlídat, tak to ani náhodou. Naštěstí kuřáci nejsou a nějaké přecpávání také nehrozí.
Rozhodně nějaká terapie šokem se mi naprosto příčí a toto bych tomu dideti nedělala. Musí se postupně a ať si tchýně říká, co chce. Sama jsem „šla proti“ svojí rodině, co se přístupu k díděti týče. Brblali, ale hold museli přistoupit.