Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý večer, minulou noc se nám spustil 3× za noc monitor dechu, ale dcera (2 m) byla v pořádku. Otázka zní, jestli může dítko tak hluboce spát, až se mu zklidní dech do té míry, že to monitor vyhodnotí jako že dítě nedýchá? Je fakt, že jsem ji potom chvíli pozorovala a dýchala velmi mělce a skoro nezřetelně.
První dva alarmy byly krátce po sobě, nejsem si proto ani jistá správnou funkčností monitoru.
Také se nám to jednou spustilo a byl to planý poplach, krve se ve mě nedořezalo… bylo to někdy o 22:30, Matýska jsme měli cca týden z porodnice. Překontrolovali jsme umístění chůvičky a snížili množství vrstev na posteli. Od té doby se to neopakovalo.
Mne se to stalo jednou moji vinou, byla jsem lina otocit postylku, abych stridala strany pri polohovani a dite bylo nekde na hrane snimatelnosti. No a pak jednou o pul treti v noci, kdy me to vydesilo, rychle jsem natahla ruku a zatrepala s jeho rukou, to se probudil. Nikdy vice se nam to nestalo. Verim, ze se mohlo stat, ze prestal dychat ![]()
@lefikfialka mohlo se jednat o (apnoe) apnotickou pauzu - prostě déle než 20 sekund bez dechu, nebo vynechání 7 nádechů po sobě a taky zkus vyměnit baterky
. Máš desku na špruclích a nebo podloženou nějakým papundeklem - prý to bez podložení taky může hlásit poplach.
Mě párkrát ječel u všech 3 dětí( a na každý jsem měla jiný kus, nikdy teda ne nový), a bylo to dobrý. u prvního mě třetí poplach tak vynervil, že jsem s ním jela na pohotovost, prohlídli ho, nic neshledali, udělali EEG a spol.,a dobrý. ale definitivně jsme se uklidnila týden poté, co jsem vyloženě pozorovala syna, jak krásně spokojeně oddechuje, a najednou se monitor rozhoukal, tož tak. od tý doby jsem jen rychle dítě zkontrolovala, monitor znovu zapla, a spala dál
Vymenit baterky.Vliv muze mit i poloha ditete a kde lezi.Nam se spoustel, kdyz se dite posunulo nekam do strany, lezelo na boku apod.Taky jestli neni dite moc oblecene. Urcite to sledovat, kdyz se to bude opakovat, asi bych i vzala k doktorce
@lefikfialka u staršího se nám to občas stávalo, vždycky byl v pořádku. Většinou dost tvrdě spal. Měli jsme Nanny. Mladší používal stejný monitor a poplach nikdy nebyl.
Kdyz jsem na nejstarsi nekolikrat vylozene koukala a monitor zacal jecet u spokojene spiciho mimina, sel z domu a byl klid.
Taky se nam parkrat spustil. Jednou to bylo asi baterkami, kdyz jsme je vymenili, tak byl dlouho klid. Pak znovu alarm a to jsem si vsimla, ze maly lezel hodne na boku postylky a deska nebyla zcela pod nim. Jinak si myslim, ze to u nas mohlo byt i tim, ze miminko bylo opravdu male a drobne a matrace tlusta a silna, takze pokud nelezel na te desce vetsi casti tela, tak to asi spoustelo. Maly vzdy spal, ani ho to nevzbudilo, ja na nej vzdycky sahla ci s nim zatrepala, jestli se hybe. Ale pocit to byl hrozny. Ted jsme asi dva tydny bez monitoru (maly ma pul roku) a uz jsem si celkem zvykla. Ja si Vzdycky rikala, ze je lepsi plany poplach nez kdyby to nereagovalo.
Pokud máš bazarovy, doporučuji nechat zkontrolovat a zkalibrovat, vyměnit baterky, popř nemáte moc tlustou matraci? A není mimco moc nabalene?.. jinak je pravda, že lepší 100 falešných poplachu než jednou když je potřeba žádný…
pokud je monitor a veškerá manipulace ok, tak bych při příštím poplachu radši jela na pohotovost, jestli netrpí spankovou apnoi.. ![]()
My když měly snímací desku pod matrací, malý špatně spal, v noci plakal, budil se. Pak jsme jednou monitor daly pryč a malý spal hezky, v noci se pak budil jen jednou za noc na mléko. Nevím..zda to něco vyzařovalo, či co..že špatně spával.
1)baterky 2)pod monitor pokud tam je jen rost, tak dej nejakou pevnou desku, staci karton z krabice. Matraci v porodce jsme meli 7cm vysokou a jeste dite v zavinovacce a fungovalo to. Takze i nabalene dite by to snimat melo
@lefikfialka co to je za znacku? nanny to treba dela vic, nez jine.
@lefikfialka no planý poplach to pravděpodobně nebyl. V naprosté většině případu dite usne tak tvrdě, ze přestane dýchat, monitor spustí jecak, dite se probere a lekne a znovu začne dýchat. To ze k němu prijdes a uz je v poho je vlastně dobre.