Poradna o autosedačkách
Štěpán Rybníček
@lucenka píše:
Tak sids se nedá přežít, už jen z logiky názvu.
No dyk jo, takze na to nejake deti umrou. A co kdyby zrovna moje dite prispelo do te statistiky? To bych opravdu nerada. Nebesa vi, jak dlouho jsem na mminku pracovala, nosila ho 9 mesicu pod srdickem a veskera snaha, pece, laska vnivec, protoze malinka zapomene v noci dychat? Ani domyslet. To se radsi pojistim.
@warita píše:
No dyk jo, takze na to nejake deti umrou. A co kdyby zrovna moje dite prispelo do te statistiky? To bych opravdu nerada. Nebesa vi, jak dlouho jsem na mminku pracovala, nosila ho 9 mesicu pod srdickem a veskera snaha, pece, laska vnivec, protoze malinka zapomene v noci dychat? Ani domyslet. To se radsi pojistim.
A kde máš záruku, že tomu zabrání monitor dechu?
@warita a jakou máš záruku, že dítě, která má zemřít na sids, s pomocí monitoru zachráníš? Ono to podle mě není tak jednoduché v tom, že „jen“ dítě zapomene dýchat
Přičina je neznámá
@Moise píše:
@warita a jakou máš záruku, že dítě, která má zemřít na sids, s pomocí monitoru zachráníš? Ono to podle mě není tak jednoduché v tom, že „jen“ dítě zapomene dýchatPřičina je neznámá
Nemam, ale alespon se mi nestano to, ze se rano probudim k mrtvemu miminku.
Vsak si predstavte, jak byste se citily. Miminko vam behem noci umrelo a vy jste si to ani nevsimly. Takhle kdyby v noci prestalo dychat, mohu se alespon pokusit ho zachranit.
@warita píše:
Nemam, ale alespon se mi nestano to, ze se rano probudim k mrtvemu miminku.
Pravda monitor te probudí a pokud má miminko zemřít na sids, tak mu stejně nepomůžeš.
Monitor jsem neměla. U prvního jsem nějak instinktivně tušila, že to zvládne i bez něj. A upřimně i kdybych ho měla a začal pípat, tak bych neuměla poskytnout adekvátní první pomoc.
Druhá měla při narození míry nedonošeného dítěte. Zvažovala jsme vypůjčení. V porodnici (Apolinář) monitor nedostala, na můj dotaz nemocniční pediatr konstatoval, že je sice mrňavá, ale donošená a nevykazuje žádné rizikové faktory. Jestli prý budu klidnější, ať si ho tedy pořídím, ale že to považuje za zbytečné.
Po týdnu doma jsem u ní nabyla stejného dojmu jako u syna, že bude ok. Pravda, jsem v tomhle trochu fatalista. Dítěti se může stát cokoliv kdykoliv a chtít ho ochránit před vším, to by se člověk musel zbláznit.
Navíc jsem od jiného zdravotníka slyšela, že pokud se jedná skutečně o SIDS, tak je jen malá pravděpodobnost, že to dítě skutečně někdo rozdýchá. Což tedy potvrzuje i přípat malého andílka Matyáška jedné uživatelky tady z emimina - zemřel na SIDS i přes to, že byl v porodnici, měl monitor dechu a lékaři ho začali oživovat okamžitě. ![]()
Na druhou stranu jsem slyšela i názor záchranáře RZ, že vyjížděl k pár dětem, kterým monitor asi zachránil život a on ho velmi doporučoval. Pak se má člověk rozhodnout. ![]()
Jestli s ním bude někdo klidnější, ať si ho pořídí. zase bych neobviňovala matky, které ho nemají, že jsou nezodpovědné a na dětech jim nezáleží. Osobně třeba vidím větší riziko fatálního úrazu u dětí bez přilby na kole nebo odrážedle. A že takových dětí potkávám fakt vcelku dost.
@warita nemysli si, taky jsem měla problém s početím, devět měsíců ty děti nosila, piplala, miluju je. A co to vypovídá? ![]()
@Annapavelkovaml píše:Si to po sobě přecti
Ti tady popisuju, jak vypadá vyvolávání umělého strachu, neříkám ti, abys neočkovala, proboha
![]()
@Svistice napsala jsi to pěkně. Jinak o Matyáškovi jsem také četla a nechávala jsem si u dr ukázat postup první pomoci. Je na každém jak to chce mít, nikoho neodsuzuji. Každá to cítíme jinak
@Ginuš Já jsem shodou okolností absolvovala dva kurzy první pomoci během doby, kdy jsem čekala druhé dítě. Včetně nácviku masáže srdce na dětské figuríně. Upřimně, ani po tom si nejsem jistá, zda bych dokázala adekvátně zareagovat, pokud bych byla doma sama. Oživovat dítě, volat zároveň sanitku,… mluvím tady skutečně o stavu SIDS, ne o nějaké apnoe (kdy s dítětem stačí zatřást).
Mám neteře dvojčata narozené ve 29. týdnu. Ty měli monitor jak v porodnici, tak jim byl doporučen i domů. Instrukce personálu Podolí zněla - ona ta miminka občas zapomneou dýchat. Kdyby Vám to začalo houkat, tak s nima zatřeste, oni se proberou a zase naskočí. Takže i když ho měli do roku, tak myslím, že při opravdovém problému by jim ten monitor byl taky platnej, jak mrtvému zimník. ![]()
@Svistice přesně tak. Taky nevím jak bych zareagovala. Člověk se prostě snaží udělat to nejlepší. A to teda byla rada v porodnici - byla bych pro, aby ta tu první pomoc ukazovali. A člověk by jí viděl aspoň několikrát, když by to ukazovali zas další maminám.
@Svistice píše:
@Ginuš Já jsem shodou okolností absolvovala dva kurzy první pomoci během doby, kdy jsem čekala druhé dítě. Včetně nácviku masáže srdce na dětské figuríně. Upřimně, ani po tom si nejsem jistá, zda bych dokázala adekvátně zareagovat, pokud bych byla doma sama. Oživovat dítě, volat zároveň sanitku,… mluvím tady skutečně o stavu SIDS, ne o nějaké apnoe (kdy s dítětem stačí zatřást).
Mám neteře dvojčata narozené ve 29. týdnu. Ty měli monitor jak v porodnici, tak jim byl doporučen i domů. Instrukce personálu Podolí zněla - ona ta miminka občas zapomneou dýchat. Kdyby Vám to začalo houkat, tak s nima zatřeste, oni se proberou a zase naskočí. Takže i když ho měli do roku, tak myslím, že při opravdovém problému by jim ten monitor byl taky platnej, jak mrtvému zimník.
taky bych nevěděla, jak adekvátně zareagovat, bohužel ![]()
Co se týče dr., tak jsem se setkala se stejným přístupem. A to jsem se ptala několikrát a výsledek byl vždy tentýž - nutné to není, ale když vás to uklidní, tak si ho pořiďte ![]()
@Moise píše:
taky bych nevěděla, jak adekvátně zareagovat, bohužel
Co se týče dr., tak jsem se setkala se stejným přístupem. A to jsem se ptala několikrát a výsledek byl vždy tentýž - nutné to není, ale když vás to uklidní, tak si ho pořiďte
Ono už jenom to, že musíš najít mobil, roztřesenýma rukama vytočit rychlou (párkrát jsem volala RZ nebo policajty a v takových chvílích jsem měla jak problém si vzpomenout na 155/158, tak i to správně vyťukat), zároveń by měl člověk okamžitě začít resuscitovat, každá vteřina bez kyslíku hraje roli. resuscitace musí být provedena správně, jinak se mozek prostě neokysličuje. A vydržet sama resuscitovat 10-20 minut, než dorazí sanita, je fyzicky dost fuška.
Pak jít třeba otevřít (= přerušit oživování). Jako tohle není fakt sranda. Pokud si někdo myslí, že zapípáním monitoru to začíná a končí a pouze to zapípání mu zachrání dítě, tak to je težký alibismus.
Někdo tu zmínil dušení zvratky. četla jsem názor, že při tomto druhu dzšení by monitor zareagoval až v okamžiku, kdy by se dítě přestalo úplně hýbat = již by nějakou dobu bylo špatně okysličované. Protože reflexní reakce je v těcht případech snaha se otočit, vykašlat apod. = člověk se pořád hýbe a monitor stále snímá pohyb, takže je vše ok.
@Svistice my jsme zažili životu nebezpečnou situaci letos o prázdninách, týkala se tříleté dcerky a musím ti říct, že v tom momentě jsme byli s mužem naprosto paralyzovaní, neschopní udělat cokoliv. Jen jsem držela řvoucí dítě a nevěděla ani jak se jmenuju. Až v momentě, když jsem zjistila, že díky bohu má jen velmi malé zranění, jsem byla schopná fungovat dál, dostat se na pohotovost atd. Přitom samozřejmě normální tady z gauče vím, co při takové situaci udělat ![]()