Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@BellinkaX zítra budu volat, se divím že mě to napadlo až teď
Ahoj Všem!
Mám 7letého syna u kterého se mi dnes potvrdila mononukléoza ted na prázdniny. No ono se to v podstatě stejně nehodí nikdy nikomu, je to hnus! Chtěla jsem se zeptat – jak dlouho musí být doma? Pokud nemá teploty, bere Ospen. Jasně žežádný lítání, ale aspoň si zajít na chvíli ven na klidnou procházku. jaký máte prosím zkušenosti?? díky za případné odpovědi a co piškoty? ty jíst může?? katka
Ahoj ja nevím jak to je u děti, ale ja ji měla v 17 ti a pokud vi
Tak jsem první dva mesice prospala a trpěla velkou únavou. Taky si nejsem jista jak dlouho to je infekční ale vím ze po ne nikdo nesměl pit ze stejne sklenice a to jsem doma tehdy měla 3 letého bratra. Piskoty a prednidavky jsem jedla a vse bez ecek tehdy byl problém takové potraviny sehnat. Myslím ze mezi děti bych pustila až je jistě ze není infekční
Ahoj,
hledám aktuální zkušenosti - syn v pondělí měl disgnostikován zánět horních cest dýchacích, teplota rostla a dnes jsem dorazila opět k lékaři se 40C - tj. ve středu a máme podezření na mononukleózu. Má čepy na mandlích, posmrkuje, říká, že ho trošku bolí v pusince - no o krku nemluvil, hlavně od pátka řešíme hrozný kašel. Může to být? Máme antibiotika. Protože to může být i angína.
Může to být mononukleóza? - zítra jdeme na krevní testy. Jak je to s dietou - lékařka říkala, že prostě jen nebude jíst hranolky a smažené, jinak vše, ale četla jsem o přísných dietách. A že do školky nepůjde tak 6-8týdnů - může třeba ven - no prostě jak je to s režimem? Mám doma ještě 17měsíční, tak je mi ji tak líto, že bude mít domácí vězení a přijde o kroužky. Sehnala jsem pak pani na hlídání, ale nevím jak to funguje, zda po antibiotikách je infekční nebo ne. No prostě jak to je
.
@Osmanka ona je mononukleóza u každého jiná. Já ji měla od ségry - ségra velmi přísná dieta, měsíc doma, atb. U mne se na to přišlo hodně pozdě - bez příznaků, takže já měla atb mnohem déle. Ale zase jsem nemusela držet dietu
Infekční? asi jo, přenáší se v kolektivu ![]()
Syn jí měl teď v říjnu a je mu pět let měl dietu dávala jsem mu kapky Regalen jsou na posílení jater a krev měl po měsíci naprosto v pořádku akorát šel do školky až po třech měsících a teď chytá každou rýmu ![]()
Tak já měla mononukleozu, už jsem teda byla dospělá… a taky to pořád vypadalo na anginu, až když nezabraly druhé antibiotika, udělali vyšetření na mononukleozu… dietu jsem držet musela, ale nebyla myslím zas tak hrozná… už nevím, jak přesně dlouho, asi 2-3 měsíce
a nesměla jsem pak půl roku cvičit nebo tak nějak…
@Osmanka náš kluk ji měl vloni, dieta prý není nutná opravdu jen omezit smažené, všeobecně se mluví o tom že se od té přísné diety upouští, jinak infekční je snad jen slinami, ven jsme po dobrání antibiotik chodily ale jen se musí dávat pozor na velkou aktivitu, tedy na procházku v klidu ano, ale na kolo nebo lítat po hřišti ne, klidový režim je důležitější než dieta. Nevím jak se školkou ale do školy šel když měl v pořádku jaterní testy, krevní testy na mononukleozu mu kontrolovaly asi až po třech měsících
Dcera (teď jí byly tři roky) měla mononukleózu koncem října, skoro stejný příznaky jako u vás včetně toho kašle (to teda dr. říkala, že k tomu nepatří, že to musela chytit jako „bonus“). Dostala nejdřív ATB na angínu, ty přes víkend vůbec nepomohly, krk se jí naopak zhoršil, tak jí nabrali na mononukleózu a byla tam. Dietu měla takovou - no lehčí, ne úplně přísnou jako jsem našla někde na netu. Zakázaný živočišný tuky (máslo, sádlo), tučný jogurty, lipánky a spol. (myslim, že jsme hlídali obsah tuku v mléčných výrobcích do 2 nebo 2,5 procent), samozřejmě smažený, ale to ona beztak nejí, max pár hranolků od nás. Ona je nejedlík, k obědu má nejradši suchý brambory, suchou rejži atd., takže to nebylo paradoxně tak hrozný - místo jogurtů a lipánka najela na pudingy z polotučnýho mlíka a jogurtový nápoje, přestali jsme mazat rohlík máslem a místo toho jenom marmeládu třeba. Maso do ní nedostanu ani normálně, tak tam nebylo mco co řešit. Šunku jsem hlídala, aby nebyla tučná, salámy samozřejmě vůbec. A žádný kakao, čokoládu a podobný sladkosti - kakao obecně snad na mononukleózu není dobrý a v těch sladkostech je hafo tuku. Dávali jsme z těhle mlsot jenom medvídky. Ale třeba ovoce, zeleninu bez omezení. Doma byla asi 10 dní úplně izolovaná, pak jsme mohli na kraťoučkou procházku, 10 - 15 minut. Po cca měsíci měla jaterní testy v normě. Nedávno jsme byli na krvi znova, už má všechny testy úplně normální, není infekční, první návštěvu kamarádky s dítětem jsme absolvovali někdy po Vánocích a nějak koncem ledna už jsme byli normálně mezi dětma. Bylo nám doporučeno ještě tak měsíc vydržet bez másla, smetany, šlehačky a spol. Ale myslim, že se tohle může hodně lišit podle konkrétních výsledků těch testů, u nás stačilo docela mírný omezení.
@Osmanka Já měla mononukleozu 2× - existují dva typy a každý lze chytit jen jednou, pak už má tělo protilátky… chytne se stejně jako angína a režim je taky velmi podobný jako u angíny… dieta se dřív držela poměrně přísná, dnes se od ní upouští, jen je třeba omezit některé potraviny - většinou smažené a problém může dělat i některá zelenina… Jediné, co je od angíny velký rozdíl, je delší doba rekonvalescence… dokud nejsou OK jaterní testy, tak se určitě nepřepínat… u někoho je to rychle, u někoho i několik měsíců…
Ještě dodám - ATB taky musela dobrat, bejt co nejvíc v klidu, ale ona je hrozný šídlo, tak to moc nešlo. Umožnit jí spát, jak chce - když chce přes den spát třeba dvakrát, třikrát, nechat jí (což u nás teda nehrozilo). A co do infekčnosti - hlavně po ní nic neolizovat, nepít ze stejný skleničky, nepusinkovat na pusu. Což já i třeba moje máma jsme samozřejmě porušily, když jsme ještě nevěděly, co jí je (ona dlouho vypadala jenom jako že na ní „něco leze“, až asi po tejdnu jí vyskočila teplota a ty čepy v krku), naštěstí jsme to nechytly ani jedna.
@Bebuše píše:
@Osmanka Já měla mononukleozu 2× - existují dva typy a každý lze chytit jen jednou, pak už má tělo protilátky… chytne se stejně jako angína a režim je taky velmi podobný jako u angíny… dieta se dřív držela poměrně přísná, dnes se od ní upouští, jen je třeba omezit některé potraviny - většinou smažené a problém může dělat i některá zelenina… Jediné, co je od angíny velký rozdíl, je delší doba rekonvalescence… dokud nejsou OK jaterní testy, tak se určitě nepřepínat… u někoho je to rychle, u někoho i několik měsíců…
lze chytit i vícekrát syn ji měl již podruhé, při oslabení imunitního systéme se mu virus v těle reaktivoval, někdy se to prý stává, takto mi to vysvětlila doktorka
Lékařce nesedí, že nemá naběhlé uzliny, tak dala universální antb. na angínu a mononukleózu. Modlím se s angínou. To je dobře, že už není tak přísná dieta rok či jak to bylo dlouho. V klidu - no to nevím - syn má 39C a přeskakuje gauč. Pořád nadávám, ale jak na to… Tak snad bude moci na chvilku pak do herny, aby mohla malá plavčit a nepropadly oběma všechny kroužky. Herna je malá a chodí tam prckové, tak zase tak řádit nebude. Kroužky jsem oběma zaplatila před 2týdny a byli tam jednou.
A na bříško mu nesahala? Naše malá měla po tom víkendu zvětšený játra i na pohmat, tak bylo téměř jasno i bez testů.
Já jsem mononukleozu měla ve čtrnácti, tenkrát mě doktorka léčila na angínu, takže jsem žádnou dietu nedodržovala, následkem čehož jsem měla dost velké problémy, špatné jaterní testy, zvýšený bilirubin, únavový syndrom, špatná plet a vlasy, zákaz tělocviku. Trvalo to dva roky, než se játra dala do pořádku. Takže ze své zkušenosti bych dietu určitě nepodcenila. Měla by to být šetřivá dieta na játra, tj. nejen smažené tučné, jak výše zmíněno, ale i veškerá chemie v jídle, protože játra jsou chemickou továrnou a filtrem těla.
Důležitý je i klidový režim, aby játra měla čas se zregenerovat.
Co se týče infekčnosti, obecně se tvrdí, že po zaléčení atb je pacient neinfekční, ale určitě bych dala na doporučení lékaře.
Každopádně přeji brzké uzdravení a bez komplikací ![]()