Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky
,
mám pár otázek na Pavlíkovi třmínky.Malé je už 5,5měsíce a třmínky má něco přes 2 měsíce a pořád si na ně nezvykla,je to děs
.Nejdřív přišla na to že si uleví když se pořádně protáhne a řemínky jí sjedou z ramínek,to jsem vyřešila tím,že jsem jí je svázala
,no a ona si našla další úlevu a to tu že řve a kroutí se a propíná do té doby než jí řemínky sjedou z patiček
a teď to vypilovala tak,že se někdy ani nenamáhá s propínáním se,ale kroutí nožičkama do všech světových stran a ony jí nakonec sjedou z patiček samy
.Tak a tady nevím jak to vyřešit aby si to nesundávala a když jí to hodně kolem kotníčků utáhnu,tak si rozedře nožičku o to zapínání
.Pak mám dotaz jak to řešit v létě s oblečením a pocením?A ještě jedna věc,malá je taková moje bublinka puculka
no a ona má strašně tlusťoučký stehýnka a už teď mě přijde že má široký boky
,nemůže to být z těch třmínků když nemá takový pohyb nožiček a nebo už blbnu a je to prostě tím jak jí chutná?
![]()
Bohužel tě moc nepotěším, já je jako mimino měla taky a dělala jsem mámě to samý, byla ze mně na prášky, protože já se navíc naučila je sundavat úplně.
Taky jsem byla pěkná baculka a díky tomu jsem pak i dlouho chodila, ale pak jsem to naštěstí vyběhala.
Jak to řešila v létě, to netuším, můžu se jí na to zeptat. Vůbec jsem netušila, že se to ještě vůbec používá.
Januško ![]()
sice bych to ani zmiňovat neměla…,ale malá měla mít třmínky od cca 8 týdnů do 10 měsíců
. Měla je všehovšudy měsíc
,byla hodně uplakané mimčo a k tomu ty třmínky
. Hodně jsem s ní cvičila…měla jsem poprvé strach na kontrole,ale vše bylo OK, Dr. pravil jaké prý zlepšení nastalo, pak už jsem je nedávala. Všechny kontroly prokázali i bez třmínků výrazná zlepšení
i před 14-ti dny na UTZ je vše jak má být
.
Samozřejmě, kdyby kontroly neukazovaly zlepšení, tak třmínky nosí.
Slyšela jsem, že holčičkám dávají třmínky automaticky preventivně ![]()
Přeji, ať máte brzy vše v pořádku ![]()
Katka
Januško, je možné místo používání třmínků nosit v šátku. Pokud je dobře uvázáno, tak poloha kyčelního kloubu odpovídá poloze při nošení třmínků.
Vím, je to celkem nezvyklé řešení a záleží na tobě, jak se cítíš, zvážit pro a proti musíš jen ty (spolu s manželem).
Pokud jsi z Prahy nebo blízkého okolí, doporučuju navštívit kurz vázání paní Šmolíkové - asi největší autorita na nošení u nás. Zkus jí předem napsat (info@didymos.cz) a poptat se jí.
Podívat se můžeš taky sem:
http://www.didymos.cz/…kojencu.html
Trminky se preventivne nedavaji.My meli dvojte baleni odporodnice do 4mesicu.Jinak ke zlepseni pomaha i cviceni vojtovou metodou.Aspon me to rekla rehabilitacni ke ktere jsme s malou chodili kvuli necemu jinemu.
Jé,to se mám na co těšit,snad to zůstane jen u těch patiček
a nebude si to sundávat úplně.Bohužel nebo bohudík že třmínky jsou,já je proklínám
.Děkuju za odpověď,trochu jsem se uklidnila i s těma faldíkama ![]()
Janusko, Emca mela trminky od malinka do 8 mesicu (s prestavkou v nemocnici a v sadre) a nikdy se z nich nevyvlikla - takze bud nebyla dost akcni, nebo ze by byla souvislosti s jeji hubenosti, nebo ze by byly nekde spatne utahly? Me to nikdy neprislo, ze by si je mohla jakkoliv sundat a ani holky, ktere je mely spolecne s nami, nerikaly, ze by si je holcicky sundavaly, tak jsem z toho prekvapena. Dve byly vyzlicky a dve spis dokulata…
Emca byla ale akcni vazne hodne, porad se kroutila, dostala telo do neprirozenych poloh, mudr. rikala, ze je hypermobilni.
V lete mela Emca bodycko, pres to trminky a podle teploty naky puncochy nebo lehky kalhoty a ponozky pres trminky.
Do satku bych nesla - my jsme leceny na Bulovce u prof. Dungla, ktery je snad nejvetsi kapacita v Cechach, jezdi se tam lecit z cele republiky. Tak u nej striktne zakazovali jakykoliv satky, nositka… Doporucovali co nejvic horizontalni polohu a na nozicky nijak neprirozene netlacit…
Katrinko děkuji za radu
,kdybych nebyla taková posera,tak jí to tak moc dávat nebudu,ale měla bych asi výčitky svědomí kdyby na další kontrole to nebylo dobrý.
No a ke všemu žiju s malou sama a u rodičů a ti by mě dali hašte že jí to nedávám jak mám
Jinak si s malou užívám od narození peřinku a koliky a pak řemínky a teď zoubky a ke všemu mě přes den vůbec nechce spinkat a pořád jen plače a řve a vzteká se,je to takovej malej ďáblík
a já jsem na zhroucení
a ani jsem jí nenechala ještě propíchnout ouška,bojím se že by mě přestala spávat úplně
.Děkuju za pomoc
![]()
Děkuju za radu i s tím šátkem
,já jsem šátek měla,ale prodala jsem ho,nešlo mě to nějak uvázat,měla jsem Vatanai,no a za utržený penízky jsem si díky paní Helence kterou jsem poznala tady na emiminu koupila uz nošenou Manducu a tak čekám až mě přijde,ta mě přišla na ty kyčle dobrá,vzhledem k tomu že malá se chce pořád nosit a já ji na rukách moc dlouho neunesu,malá má 5,5m a váží 8,300kg,pokud se nenosí tak řve a tak mám doma veselo
.
Já jsem synkovi třmínky upravila tak, že jsem na nožičce na nártu napevno svázala to „očko“, co má navlečené na špičce, s tím páskem kolem kotníčku, takže neměl šanci to sundat. „Navlékala“ jsem mu je potom jako podkolenky. Snad jsem to napsala srozumitelně.
Jinak tedy absolutně nerozumím tomu, že se cítíš jako posera, když dodržuješ doporučenou léčbu
. My jsme pomůckami (třmínky, dečky) léčily obě děti, takže vím, jak je to náročné, ale věř, že až to skončí, rychle zapomeneš. Nám léčba u obou dětí neskutečně pomohla, takže já radím - vydržte to, stojí to za to!!!
Handulinko děkuji za odpověď
,je mě strašně líto Vaší dcerky,muselo to být hrozný v té sádře
,když jsem byla s malou v Brně na kontrole,tak tam bylo jedno miminko který bylo taky v sádře s nožičkama a mě úpně vhrkly slzy do očí.
Je to krutý když musí maminka dávat mimískovi třmínky,malá mě u toho tak srdceryvně pláče a pohledem úplně prosí abych jí to už nedávala
.Chjooo,snad to bude mít brzo dobrý.No a jinak nevím jak to popsat s tím sundáváním třmínků,prostě malá se prohně a celá se tak našpoonuje a ony jí ty jako by šráčky sjedou z ramínek i když jsme to měly utažený tak jak to má být a jak nám to doktor utáhl a dávám jí to taky na bodýčko.Tak jsem jí to svázala kouskem látky a už jí to z ramínek nesjíždí.Co se týká těch patiček,tak ona se se propne a zapře se o ten řemínek co má na patičce a mele sebou dokud jí nesklouzne a už to má vymakaný a už si to dovede aji sundat kroucením šlapiček
Psala jste že jste malé dávala ponožky na třmínky a já jí ty třmínky dávám na ponožky a tak jí to možná z toho sjíždí líp
Každopádně se pokusím jí to dneska dát na holou nožičku a uvidím ![]()
Co se týká toho nošení,tak já jsem si koupila ergonomický nosítko Manducu,ale ještě čekám než mě dorazí a tak jste mě trochu nasadila brouka do hlavy ![]()
Handulinka píše:Do satku bych nesla - my jsme leceny na Bulovce u prof. Dungla, ktery je snad nejvetsi kapacita v Cechach, jezdi se tam lecit z cele republiky. Tak u nej striktne zakazovali jakykoliv satky, nositka… Doporucovali co nejvic horizontalni polohu a na nozicky nijak neprirozene netlacit…
To je skutecne vec nazoru. Pravdou je, ze spousta odborniku se nezabyva rozlisenim klasickych satku a ergo nositek a spatnych klokanek a podivnych radoby babyvaku. Ja nosim malou de facto od narozeni, horizontalni polohu a abdukcne-flexni polohu pouzivame cca.od 2mesiceco to je, se muzete podivat v odkazu Novire, muze se a doporucuje jiz od narozeni, a mala ma kycle naprosto v poradku, prestoze v rodine problemy s kyclemi mame. Pri spravnem polohovani, je takoveto noseni velmi prospesne, konzultovala jsem to i s nasim ortopedem a dal mi za pravdu.
Preji hodne zdaru s kyclemi
**
janusko 30** manduca je super ergo nositko, vyzkousej a uvidis ![]()
ginche - ja jsem to napsala asi spatne - v satkach a nositkach zakazuji nosit jen deti, ktere jsou s kyclemi lecene. Zdrave deti se samozrejme muzou nosit v pohode, v satku…, taky jsem Emcu nosila, kdyz uz byla dolecena, a Tomika, kdyz byl mimco ![]()
jeste my jako odstrasujici pripad - a to jsme trminky poctive teda nosili, snad nedopadnete takhle - 6 tydnu Bulovka