Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@brambora223
Tak to máte prognosticky lepší, když nemáte ALT či AST třeba 5. Šetřicí režim, dostatek tekutin, strava pestrá (vynechal bych asi smažené, ale dietu s výrazným omezením tuků nemusíte).
@sjuzan píše:
Ahojte holky,dcera prodělala inf. mononukleozu před 3 týdny,zároveń s obstrukční bronchititou.Mononukleoza jí byla zjištěná z odběrů krve,příznaky žádné neměla,jen exantém na těle.Jaterní testy také v normě,tak jsme ani dietu neměli.Od té doby je ale hodně bledá v obličeji.Krevní obraz měla minulý týden v pořádku.Máte s tím některá zkušenost,že by dítko po prodělané mononukleoze bylo nápadně bledé?Byli jsme teda zavření přes měsíc doma,dcera pořád kašlala,tak jsme nemohli ani ven…tak,jestli by to bylo i tím????Díky.Z.
Prosím jak jste dopadli? A nemá někdo s tou bledostí po mononukleoze nebo EBV viru zkušenost? Řešíme to samé několik měsíců po..
@denistenis
Jsou popisovány polymorfní potíže (únava, bledost, zvýšené teploty) i několik měsíců po prodělání infekční mononukleózy (něco jako long-COVID po prodělání COVID-19). Není to sice život ohrožující infekce, ale dokáže člověka zhuntovat.
Zdravím, kdo z vás měl v dospělosti mononukleózu? Docházeli jste na gastroenterologii nebo na ambulanci infekčního oddělení na kontrolu jaterních testů?
Ahoj, mám mononukleozu a potřebovala bych poradit, ja budu mít brzo narozeniny a chci si je užit a proste jestli by vadilo když bych na jeden den pila alkohol ne moc ale proste pila tak jestli by to něčemu uškodilo?
@Aneta532
Záleží na tom, jak dlouho ji máš a jak moc špatné máš jaterní testy a jak se celkově cítíš. Jestli jsi relativně OK, tak deci šampaňského by vadit nemusela, jestli budeš zase dodržovat dietu. Spíš bude problémem únava, ta u této nemoci bývá dlouhodobá, takže jestli hodláš nějak dlouho slavit, abys z toho nebyla špatná několik dní potom. Nějaké léky na játra - Flavobion, Essentiale, ti dali?
@Mosie nic mi na to nedali žádný léky nic prej jsem v pohodě ale jen mám trochu zvýšený jaterní testy