Mononukleoza- sport, dieta

3641
18.11.17 15:23

Mononukleoza- sport, dieta

Ahoj, jak probiha dnes lecba mononukleozy? V CR udajne diete a pul roku bez sportu. Jsme v zahranici a zde mi doktorka na otazku nutnosti diety rekla, ze neni nutne drzet. Omluvenku do telocviku dala na 14 dni. Jak to tedy je? Kdyby nebylo krevnich testu, ani nepoznam, ze dite ma mononukleozu. Unaveny neni vubec. Dle pribuznych nema pul roku cvicit i tak a neustale mi davaji rady z internetu. Jak to tedy je? Syn se citi normalne. Fakt nema pul roku cvicit? Prijde mi to prehnane.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3998
18.11.17 15:35

Synovec měl mononukleózu v září respektive to se přišlo z testů na to, že to není opakující se angína. Dietu držet nemusel, vyšly mu dobře jaterní testy. Dělaly se testy celé domácnosti a dietu musí držet ségra :mrgreen: :mrgreen:, vyšel jí vysoký cholesterol. Sport měl omezený jen po dobu akutní léčby. Doktor mu říkal, že má kliku, kdyby měl horší hodnoty dieta by ho neminula. Bydlí v ČR-

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3323
18.11.17 15:47

Mononukleozu jsem prodělala loni v listopadu. Vlastně se na to přišlo jen díky krevnim testum, byl to nějaký lehčí průběh. Dietu jsem neměla nějak drastickou. Omezit příliš tučná a smažená jídla a kynuté pečivo. Bez aktivního sportu jsem byla asi 3 měsíce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
18.11.17 15:51

Není potřeba držet zastaralou jaterní dietu bez jakéhokoliv tuku, je potřeba jíst tak, abyste nejdela příliš slané, příliš mastné, smažené aobecně průmyslové výrobky, co se vydávají za jídlo, fast food a ostatní jednoznačně nezdravé věci.

Plus si hlídat dostatek zeleniny a ovoce (alespoň 500g denně) a bílou mouku vyměnit za celozrnou.

Výraznější fyzickou zátěž je opravdu dobré alespoń na pár měsíců omezit. Takže záleží na tom, co to cvičení zahrnuje. Výlet ano. Rekreační plavání ano. Intenzivní tréninky sportovního oddílu ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
18.11.17 15:52

Dcera prodelala brutalni mononukleozu o prazdninach. 10 dnu na JIRP, klid na luzku. Hodnoty krevnich desticek mela na hodnote 4 (norma je 150-300). Hrozilo vnitrni krvaceni. Jaterky spatny, zelezo spatny…fakt mazec. Dietu drzela jen v nemocnici (rohliky, presnidavky, piskoty, nemastna, neslana strava…). Kdyz nas pousteli, tak rikali, aby nejedla smazeny a cokoladu. Po 3 tydnech rikali, ze ma jeste se rizkem tak 2 tydny pockat a pak jist normalne. Omezeni na tv nemela, bylo to v prvni pulce srpna, ale od zari normalne cvicila. Takze doktorka ma pravdu a pribuzni to hroti (stejne jako moje mamka ????).

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
18.11.17 15:55

Jo a po propusteni z nemocnice jsem dceri koupila tablety ostropestrce marijanskeho, je urceny na jaterni ocistu. Jedla ho 2 mesice, ale strasne nadavala, ze to jsou velky tablety a nejdou polykat :mrgreen:.

An. z 15.52

• Citovat
  • Upravit
72725
18.11.17 16:30

@Kaliopa to je hodně indivindy.. ségra měla dietu půl roku, cvičit nemohla hmohem déle, a dle posledních zjištění má doživotní následky.. těžko říct.. pokud to má hladký průběh, tak ok. u ségry se podělalo co mohlo..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3641
18.11.17 20:00

Díky, já vůbec nevím, co si o tom myslet. U syna bych vůbec nepoznala, že mononukleózu má, nebýt těch krevních testů. Žádnou únavu nemá. Testy na játra mu dělali, ale výsledky ještě nemám. Babičky neustále radí, že četly na internetu to či ono, a že by měl odpočívat a že asi nepůjde do Vánoc do školy a nebude půl roku cvičit. Že má být v klidu a nemá ani doma moc pobíhat a vysilovat se. Prý akorát na procházku atak. Tak nevím, co je a není přehnané. Když čtu na internetu, tak tam často píší hlavně o tom zákazu sportu. Máme jet po Vánocích lyžovat, a teda nevím, co si o tom myslet. Jestli lyžovat nebo ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26310
18.11.17 20:16

@Kaliopa

znám dítě, co v srpnu chytlo mononukleózu - následovala dieta, do tělocviku se zapojilo až v listopadu, ke sportu se v omezeném režimu vrací od prosince.

lyžovat bych nejela.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3641
18.11.17 20:39
@neumisa píše:
@Kaliopa

znám dítě, co v srpnu chytlo mononukleózu - následovala dieta, do tělocviku se zapojilo až v listopadu, ke sportu se v omezeném režimu vrací od prosince.

lyžovat bych nejela.

No nám tu doktorka napsala omluvenku do tělocviku do 26.11., a to je omluvenka na tělocvik jen na 14 dni. Tak potom nerozumím vyhýbání se sportům, rekreačním, po dobu půl roku. Jak píši, syn neměl zvýšené teploty, nemá vůbec pocit únavy, neleží. Jediný příznak bylo nachlazení a zvětšené uzliny. Nachlazení přešlo, uzliny také ustupují. Kdyby doktorka nenechala udělat tu analýzu, tak o tom ani nevíme. Sama říkala, že hodně lidí ani neví, že to má a může to přechodit. U každého jsou projevy jiné. Nevím tedy, jestli zde v zahraničí nemoc podceňují, když nedoporučila ani dietu, ani větší omezení sportů, nebo to v ČR přehánějí. Čím se mám tedy řídit? Navíc mi tu stejně omluvenku na TV na půl roku nedá. Zde nenechávají lidi ani tak dlouho doma. V ČR doktorka nechá i při větším nachlazení týden doma, zde ne, zde dávají omluvenky na 3 dny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
káťa
19.11.17 07:19

Dcera na ni mela podezreni pred tydnem ( angina, ktera nereagovala na atb). Doktorka rikala prisna jaterni dieta pul roku a stejnou dobu bez sportu a telocviku. A to mela jaterni testy taky dobre. Nastesti se mono vyloucila krevnimi testy a dcera dostala silnejsi atb, pi kterych uz je ji dobre. Taky jsme se zhrozili, dcera zavodne sportuje a nedovedu si predstavit, jak bychom to delali s prisnou jaterni dietou ve skole, ale dodrzeli bychom to. Lepe, nez si pak neco vycitat.

• Citovat
  • Upravit
26310
19.11.17 08:45

@Kaliopa

řekla bych, že záleží na průběhu. Tohle dítě si muselo dávat pozor, aby nedostalo zásah do zad a nedošlo k poškození jater - takže dlouhá sportovní absence byla na místě.

u vás může být průběh slabší, tak máte mírnější omezení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3641
19.11.17 09:57
@káťa píše:
Dcera na ni mela podezreni pred tydnem ( angina, ktera nereagovala na atb). Doktorka rikala prisna jaterni dieta pul roku a stejnou dobu bez sportu a telocviku. A to mela jaterni testy taky dobre. Nastesti se mono vyloucila krevnimi testy a dcera dostala silnejsi atb, pi kterych uz je ji dobre. Taky jsme se zhrozili, dcera zavodne sportuje a nedovedu si predstavit, jak bychom to delali s prisnou jaterni dietou ve skole, ale dodrzeli bychom to. Lepe, nez si pak neco vycitat.

To je zajimave, jak kazdy doktor rika neco jineho. Nekteri rikaji, ze prisna jaterni dieta je zastarala a v pripade dobrych jaternich testu zbytecna, jini bez ohledu na prubeh a vysledky testu ordinuji dietu a pul roku i bez rekreacniho sportu. Co si o tom clovek ma pak myslet? Prehaneji cesti lekari nebo zde v zahranici lekarka zanedbava? Syn zavodne sport nedela.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3998
19.11.17 10:17

@Kaliopa
ten přístup je ale různý i v Čechách u různých lékařů. Někdo jede striktně mononukleoza rovná se jaterní dieta a pohybové omezení. Mojí kamarádky dětská nepustila dítě ani na výtvarně zaměřený tábor. Někdo zohledňuje průběh onemocnění a výsledky jaterních testů, jak jsem psala synovec měl omezení jenom v akutní léčbě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3641
19.11.17 10:36
@lamicina píše:
@Kaliopa
ten přístup je ale různý i v Čechách u různých lékařů. Někdo jede striktně mononukleoza rovná se jaterní dieta a pohybové omezení. Mojí kamarádky dětská nepustila dítě ani na výtvarně zaměřený tábor. Někdo zohledňuje průběh onemocnění a výsledky jaterních testů, jak jsem psala synovec měl omezení jenom v akutní léčbě.

Mozna se tim cesti doktori takto pojistuji, aby se pak nemohlo rict, ze neco zanedbali. Tak to radeji naridi vsem bez rozdilu a bez ohledu na prubeh a vysledky testu a jsou v klidu. Nemohou pak byt z niceho obvineni, protoze naridili nejvetsi omezeni, co mohli, a vice udelat nemohli. Prarodice mi ted neustale rikaji, co cetli na internetu, jak musime mit dietu a syn nema ani doma moc pobihat, natoz cvicit, protoze to prece cetli. Nasi doktorce neveri, protoze je prece jasne pul roku dieta a pul roku maximalne prochazky. Porad to posloucham.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí